ЖИТТЯ

15 грудня: який сьогодні день

Сьогодні відзначають День працівників суду та День чаю. Також у 2000 році Чорнобильську атомну електростанцію повністю вивели з роботи.

Детальніше про 15 грудня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День працівників суду. Цей день відзначають ті, хто працює над збереженням у суспільстві миру та спокою, дотриманням конституційних прав та свобод людини. Працівники суду відповідальні за прийняття рішень у різних спірних ситуаціях: від кримінальних справ до подружніх позовів. При цьому вони незалежні та підкорюються лише закону. Свято встановили у 2000 році, у річницю заснування найвищого судового органу України, яким наразі є Верховний Суд.

День чаю. Дуже популярний цей день у країнах, які займаються вирощуванням чаю та його експортом. Безумовно, що пам’ятають про це свято також усі прихильники, любителі та шанувальники чудового напою.

Іменини відзначають Маргарита, Андрій, Афанасій, Борис, Володимир, Іван, Кирило, Марія, Матвій, Мірра, Микола, Сергій, Степан, Тамара.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1934 – в Києві за вироком виїзної сесії Військової колегії Верховного Суду СРСР були розстріляні 28 “членів” вигаданого чекістами Об’єднання українських націоналістів.

1966 – французький астроном Дольфус відкрив десятий супутник Сатурна. Супутник отримав назву Янус.

1976 – незалежна держава Самоа прийнята в ООН.

1982 – знову відкрили кордон між Іспанією і британською колонією Гібралтар.

1997 – літак ТУ-154 розбився біля аеропорту міста Шарджа в Об’єднаних Арабських Еміратах. Загинули 85 осіб.

2000 – зупинено 3-й енергоблок ЧАЕС. Чорнобильська атомна електростанція повністю виведена з роботи.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ У ЦЕЙ ДЕНЬ

1859 – Людовик Лазар Заменгоф (помер у 1917), польський лікар, творець есперанто: найбільш успішної з усіх сконструйованих міжнародних мов.

1934 – Станіслав Шушкевич, перший голова Верховної ради незалежної Білорусі.

1958 – Соломія Павличко (померла у 1999), письменниця, літературознавиця, перекладачка, публіцистка, авторка праць з історії фемінізму.

Оксана Симоненко

Нагору