ЖИТТЯ

Ганну Іфтоді мають поновити на посаді директора мистецької школи Переяслава: так вирішив суд

Ганну Іфтоді у квітні звільнили з посади директора мистецької школи. У суді вона доводить, що це зробили неправомірно.

Бориспільський міськрайонний суд 3 грудня визнав незаконним звільнення з посади директора Переяславської мистецької школи імені Петра Сениці Ганну Іфтоді. У рішенні йдеться, що необхідно негайно скасувати наказ відділу культури та туризму міськради від 16 квітня 2021 року та стягнути з відділу культури 56 тисяч 908 гривень 44 копійки середнього заробітку за час вимушеного прогулу позивачки із 19 квітня до 3 грудня. Відповідно слід поновити позивачку на посаді. Протягом місяця відповідач має право подати апеляцію на це рішення. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на судове рішення.

Ганна Іфтоді була директором мистецької школи із 1 вересня 2014 року. Її звільнили 16 квітня 2021-го “у зв’язку з вчиненням аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи” на підставі п. 3 ч. 1 ст. 41 КЗпП України. Позивачка вважає це рішення незаконним, а сам наказ протиправним, адже “ніякого аморального проступку вона не вчиняла”. У позові вона вказала, що має добру репутацію, завжди користувалась повагою серед працівників школи та інших осіб, а звільнили її без будь-якого пояснення чи дослідження обставин проступку. До того ж “наказ прийняли на підставі неіснуючого доручення голови Переяславської міської ради від 15 жовтня 2021 року”. При цьому, Іфтоді продовжує працювати у школі на посаді вчителя.

У інтерв’ю Інформатору 7 червня начальниця відділу культури Анна Скляренко розповідала про ситуацію зі звільненням Іфтоді таке: “Там була ситуація, що дитині з особливими освітніми потребами відмовили в навчанні. Були скарги батьків, педагога – так все закрутилося. Зараз Ганна Миколаївна має надію відстояти, на її погляд, правоту в суді”.

Суд визнав, що відповідач (відділ культури та туризму) не надав жодного доказу вчинення аморального проступку Ганною Іфтоді. Також не надав інформації щодо доручення голови Переяславської міської ради про звільнення. Наказ не містить інформації, за який саме аморальний проступок до позивача застосовується дисциплінарне стягнення, коли саме його вчинили. Тож суд дійшов висновку, що Іфтоді звільнили з посади безпідставно.

У відділі культури та туризму міськради повідомили, що готуються подавати апеляцію. “Рішення, про яке йдеться, ще не набрало законної сили, зокрема, в частині стягнення коштів. Тож апеляційна інстанція все розставить на свої місця”, – зазначила Анна Скляренко.

Зазначимо, що наприкінці червня після конкурсу мистецьку школу очолив Вадим Ноздровський. Його конкурентом був Сергій Омельницький.

Віталій Усик

Нагору