ЖИТТЯ

На що жителі Переяслава витрачають тисячу за вакцинацію

Українці почали отримувати 1000 гривень за вакцинацію. Галузей, на які можна витратити гроші, не так багато, але жителям Переяслава це не завадило.

З 19 грудня повністю вакциновані українці почали отримувати по тисячі гривень від держави в рамках проєкту “єПідтримка”. Гроші можна витратити лише в деяких галузях: придбати абонемент у спортзал, сходити до кінотеатру, театру, музею, на концерт або купити книжки та квитки для мандрівок Україною. Найбільше українці витрачають цих коштів на книжки (44,57 %) та кінотеатри (23,83%), а найменше – на авіаквитки для подорожей Україною (0,55%).

Інформатор вирішив дізнатись, на що ж переяславці використали тисячу за вакцинацію.

Богдан Юрчишин, 24 роки

– Гроші за вакцинацію я витратив на абонемент в спортзал. Взяв на три місяці у місцевому фітнес-залі “Power Gym”. Витратив на це всю тисячу та ще довелось доплатити 100 гривень. Вирішив потратитися на спортзал, тому що кінотеатрів у нас в місті немає. Та і взагалі спортзал – це чудова можливість тримати себе у гарній формі. Це ніколи не зайве.

Анжеліка Степанковська, 20 років

– На тисячу від Зеленського я повела свою меншу сестру Марту, якій 13 років, в кінотеатр у торговельно-розважальному центрі “River Mall” в Києві. Вона марила фільмом “Людина-павук: додому шляху нема”. За квитки я заплатила 800 гривень. Для фільму ми обрали 4DX – нам видавали спеціальні окуляри і технологія дозволяла зануритись у фільм за допомогою спецефектів навколишнього середовища.

Мало того, що тебе трясе в кріслі, можна відчути ефект польоту разом з людиною-павуком, а також здається, що коли головний герой стикається з якимось монстром і той починає гарчати, то на тебе потрапляє його слина. Нам дуже сподобалось. Ми давно хотіли поїхати саме на 4DX-фільм, але постійно шкодували грошей. Тому витратили таким чином, тим більше, я не можу використати ці гроші на косметику чи інші речі.

Катерина Нагайко, 30 років

– Завдяки цій тисячі я придбала книжки своїй дитині, для племінників та хрещеників. Загалом вийшло сім книг: Том Флетчер “Різдвозавр”, Метт Гейг “Хлопчик на ім’я Різдво”, Любов Загоровська “Завдання для Бабайка або Різдвяна плутанина”, Джоан Роулінг “Різдвяна свинка”. Всі книжки я замовила на сайті “Наш формат”.

У них якраз була акція – при замовленні на тисячу гривень три книги можна обрати в подарунок. Ті, які йшли в подарунок, я вибрала для себе: Ганс Рослінг “Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо”, Девід Райх “Хто ми такі? Походження людини крізь призму ДНК”, Дайва Ульбінайте “Велика президентка маленької країни. Історія Далі Грибаускайте”. Ці книги психологічного та історичного формату.

Олександр Максименко, 32 роки

– Я потратив ці гроші на подорож, купив квитки до Чернівців. На той момент залишились місця лише в купе-вагонах. Я взяв два білети туди й назад за 999 гривень. Спочатку думав поїхати у Львів, але вже багато разів там бував. І ще дізнався, що багато переяславців туди поїхало, стикатись ні з ким не хотілось. Тому і обрав те місце, де менше народу та туристів. У Чернівцях я раніше також бував, ця поїздка була для відпочинку. Ходив по кафешках та на ярмарки.

Не захотів витрачати ці гроші на спортзал, тому що мені фізичних навантажень і так вистачає, бо багато подорожую і рухаюсь. А фільми чи серіали можу і вдома подивитись.

Євгеній Аврамич, 28 років

– Ми з дружиною та друзями 8 січня поїхали в кінотеатр “Multiplex” у торговельно-розважальному комплексі “Проспект”, що біля метро “Чернігівська”. Чотири квитки нам обійшлись у 720 гривень. Також ми взяли попкорн та напої. Ввесь асортимент їжі можна придбати грошима за вакцинацію, але алкоголь тільки за свої кошти. Дивилися “Зірки за обміном”, у якому в головних ролях були Оля Полякова та Дзідзьо (Михайло Хома).

Не витратили гроші, наприклад, на подорож, тому що, по-перше, не було багато часу кудись їхати, а, по-друге, крім цієї тисячі, потрібно ще брати із собою багато грошей. Тому фільм нам видався найкращим варіантом.

Раніше ми презентували першу десятку найвпливовіших людей Переяслава. Хто увійшов до списку, дивіться тут. 

Оксана Симоненко

Нагору