ЖИТТЯ

Фото дзвіниці в Переяславі стало найкращим на Київщині для Вікіпедії

Фотографія Вадима Постернака стала найкращою у міжнародному конкурсі. На знімку зображена дзвіниця Вознесенського собору в центрі Переяслава в теплу пору року.

У міжнародному конкурсі інтернет-енциклопедії Вікіпедія під назвою “Вікі любить пам’ятки” у номінації “Найкраща фотографія Київської області 2021” найбільшу кількість голосів набрало фото дзвіниці Вознесенського собору в Переяславі. Його автором є Вадим Постернак. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на Wikimedia Ukraine.

Конкурс “Вікі любить пам’ятки” проводять в понад 50 країнах світу. В Україні цим займається організація “Вікімедіа Україна”. Метою такого конкурсу є збір фотографій найрізноманітніших світових пам’яток для того, щоб зберегти їх у Вікісховищі і в подальшому мати можливість ілюструвати статті на ресурсі Вікіпедія.

Ця пам’ятка архітектури існує вже не одне сторіччя. Її збудовано в стилі бароко коштом Івана Мазепи у 1695-1700 роках. Собор є частиною Вознесенського монастиря, точніше – головною його будівлею. Дзвіницю звели протягом 1770-1776 років. Це місце – одне з найпопулярніших локацій для фотосесій у переяславців і гостей міста.

Нагадуємо, що наразі дзвіниця Вознесенського собор потребує реставрації. Переяславська ТГ отримала півтора мільйона гривень субвенції з районного бюджету. Частина цих коштів мала піти на проєктно-кошторисну документацію для реставрації дзвіниці.

Нагору