ЖИТТЯ

Публікація “Кобзаря” та народження Льюїса Керролла: чим ще відоме 27 січня

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Окрім цього, відбулося багато знакових подій.

Інформатор розповість деталі.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Під цим терміном розуміють регулярні утиски, гоніння та навмисне винищення нацистами єврейської нації. Геноцид був з 1933 по 1945 роки та супроводжувався жахливими діяннями нацистського режиму. За цей час знищили понад 5 мільйонів людей єврейської національності.

Міжнародний день портвейну. Цей напій має багато шанувальників у всьому світі, але його батьківщиною вважають португальське місто Порту, з якого вино почали вивозити до Англії у кінці XVII століття. Є кілька версій походження портвейну. Згідно з однією із них, щоб вино не псувалося під час транспортування через море, до нього додавали спирт. Але деякі недбайливі виробники додавали його ще під час бродіння. Тому напій зберігав свій солодкий смак та набував міцності.

Всесвітній день молоковідсмоктувача. Його запровадила засновниця фірми Snugabell Венді Армбрустер у 2017 році. Своєю метою вона ставить мотивування жінок до грудного вигодовування, створюючи для цього спеціальну білизну, яка дозволяє зціджувати молоко у будь-яких умовах. Усі педіатри висловлюються на користь годування немовлят материнським молоком якомога довше. Це зміцнює імунітет та створює міцний емоційний зв’язок між дитиною та матусею. Але деякі жінки змушені нехтувати цими порадами заради кар’єри та матеріального забезпечення своєї родини.

Іменини сьогодні святкує Мойсей, Павло, Адам, Сергій, Прокл, Макарій, Марк, Веніамін, Ілля, Ніна, Йосип, Степан.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1859 — Оттава оголосили столицею Канади.

1860 — вперше опублікували повне видання “Кобзаря” Тараса Шевченка.

1880 — Томас Едісон запатентував електричну лампу розжарювання.

1918 — на екрани США вийшов фільм “Тарзан з племені мавп” з Елмо Лінкольном у головній ролі.

1926 — у Лондоні шотландський винахідник Джон Лоджі Бейрд провів публічну демонстрацію пристрою для передачі та прийому телевізійного зображення — телевізора.

1944 — заснування нагород Української повстанської армії.

1945 — радянські війська зайняли польське місто Освєнцім і звільнили вцілілих в’язнів концтабору. Пізніше концтабір до 1949 року використовувався як радянський концтабір.

1967 — під час репетиції польоту на місяць загорівся американський корабель Аполлон-1. Всі члени екіпажу — Гас Гріссом, Едвард Гіґґінс Вайт та Роджер Чаффі — загинули.

1983 — в Японії завершили будівництво найдовшого підводного залізничного тунелю, що проліг між островами Хонсю і Хоккайдо.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Канадою та Португалією.

1997 — Аслан Масхадов був обраний президентом Чеченської Республіки.

2000 — в Єгипті парламент прийняв закон, що дозволяє жінці подавати на розлучення.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1687 — Йоганн Бальтазар Нейман (помер в 1753), видатний німецький архітектор бароко і рококо.

1756 — Вольфганг Амадей Моцарт (помер в 1791), австрійський композитор.

1790 — Петро Гулак-Артемовський (помер в 1865), український історик і письменник, ректор Харківського університету (написав твори “Пан та собака” і “Рибалка”).

1808 — Давид Фрідріх Штраус (помер 1874), німецький філософ, теолог, публіцист.

1832 — Льюїс Керролл (помер в 1898), англійський письменник, математик і філософ, автор “Аліси в Країні чудес”.

1944 — Нік Мейсон, британський музикант, барабанщик групи Pink Floyd (разом з колективом записав альбоми The Dark Side of the Moon і The Wall).

1951 — Брайан Дауні, ірландський ударник, автор пісень, учасник і засновник групи Thin Lizzy (працював над пластинками Shades of Blue Orphanage і Nightlife).

1968 — Майк Паттон, американський музикант, вокаліст Faith No More (брав участь в записі альбомів The Real Thing і Angel Dust).

Юлія Кравченко

Нагору