ЖИТТЯ

День боротьби проти раку та початок роботи Facebook: чим ще відоме 4 лютого

4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями. А ще 18 років тому почала роботу соцмережа Facebook.

Інформатор розповість про все це детальніше.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями. Рак — захворювання, викликане змінами в нормальних клітинах організму. Ці зміни призводять до аномального неконтрольованого росту клітин з утворенням пухлини. Без адекватного лікування пухлини можуть збільшуватися та розповсюджуватися в навколишні тканини або в інші частини тіла через кровоносну та лімфатичну системи. Порушення функцій організму при цьому захворюванні можуть бути фатальними. У 2000 році на Всесвітньому саміті з боротьби проти раку в Парижі для об’єднання зусиль міжнародного співтовариства в протидії онкологічним хворобам вирішили оголосити 4 лютого Всесвітнім днем боротьби з раковими захворюваннями.

День неандертальця. У цей день у 1857 році цього представника людського роду вперше представили науковому суспільству. Його залишки знайшли у 1856 році в Німеччині в одній з печер близько річки Неандерталь. Ця гілка роду Homo в період приблизно 230 000-27 000 років  до н.е. проживала на території Європи та західної Азії.

Міжнародний день людського братерства запроваджено Генеральною асамблеєю ООН у кінці грудня 2020 року. Співавторами виступили 34 країни-члени ООН. Головна мета свята – налагодити та сприяти діалогу між різними релігійними та культурними громадами. Своєю резолюцією Генасамблея закликала партнерів, громадськість і релігійних лідерів згадати та не забувати, чому навчає справжня віра: любити та допомагати, проявляти терпимість, співчуття та розуміння.

Іменини сьогодні святкують Тимофій, Георгій, Петро, Юхим, Анастасія, Йосип та Микола.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1789 — у Філадельфії на засіданні виборщиків, які представляли 10 з 11 штатів, що ратифікували конституцію США, одноголосно, 69 голосами, обрали першого президента Сполучених Штатів Америки — ним став Джордж Вашингтон.

1906 — департамент поліції Нью-Йорку постановив використовувати відбитки пальців для ідентифікації злочинців.

1945 — у Лівадії (Крим) відкрилася Ялтинська конференція — дипломатична зустріч лідерів США, Великої Британії й СРСР з метою вирішення питань закінчення Другої світової війни та повоєнного ладу.

1971 — оголошено про банкрутство британської компанії “Роллс-Ройс”.

1974 — після двох років дресирування шимпанзе Нім Чимскі в США написав перше слово.

2004 — почала роботу соціальна мережа Facebook. Її заснував студент Гарвардського університету Марк Цукерберг.

2005 — Верховна Рада України затвердила Юлію Тимошенко на посаді прем’єр-міністра України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1799 — Жуан Батіста де Алмейда Гаррет (помер в 1854), португальський поет, драматург і політик.

1808 — Йозеф Каетан Тил (помер в 1856), чеський драматург і поет, автор слів Гімну Чехії.

1900 — Жак Превер (помер в 1977), французький поет, сценарист.

1902 — Мануель Альварес Браво (помер в 2002), мексиканський фотограф.

1985 — Леслі, французька співачка (відома пластинками Je suis et je resterai і Mes couleurs).

Юлія Кравченко

Нагору