ЖИТТЯ

Жінки в науці та відкриття інсуліну: чим ще відоме 11 лютого

11 лютого відбулася прем’єра мультфільму “Пітер Пен”. Також цього дня відзначають декілька цікавих свят.

Більше деталей розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Жінки складають половину населення планети, а отже, половину потенціалу людства в усіх областях діяльності, зокрема і в науці. Попри те, що світ завдячує жінкам численними надважливими винаходами й дослідженнями, вони й дотепер складають менше третини науковців. Усвідомлюючи важливість забезпечення їхнього вільного доступу до науки, ООН заснувала це свято

День працівників органів РАГСу (РАЦСу). У 2022 році Кабінет міністрів України погодив указ Президента про офіційне встановлення дня працівників органів РАГСу (РАЦСу) на 11 лютого. В цей день тепер вшановують людей, які виконують важливу роботу: допомагають змінити громадянство, прізвище чи ім’я, оформлюють всиновлення, народження, смерть, здійснюють пошуки в архівах та, звісно ж, проводять церемонію одруження.

Всесвітній день хворого має за мету привернення уваги соціуму, медиків та політиків до проблем хворих людей, залучення до надання якісної допомоги. До 11 лютого влаштовують всілякі заходи та акції на тему здорового способу життя, лікування і профілактики різних захворювань. Подію заснували у 1992 році, ініціатором виступив Папа Іван Павло II. День події обрали відповідно до легенди, яка розповідає, що саме 11 лютого багато століть тому в місті Лурд з’явилася Богоматір. Свята Діва прийшла задля того, аби зцілити хворих людей.

Іменини сьогодні святкують Герасим, Ігнатій, Роман, Дмитро, Костянтин та Іван.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1852 — Микола Гоголь кидає у вогонь рукопис другого тому “Мертвих душ”.

1894 — загальні збори у Львові започаткували народження першого українського молодіжного спортивного товариства “Сокіл”.

1922 — у Торонто (Канада) оголосили про відкриття інсуліну.

1945 — у Лівадії (Крим) завершилася Ялтинська конференція — вершинна дипломатична зустріч лідерів США, Великої Британії й СРСР з метою вирішення питань закінчення Другої світової війни та повоєнного ладу.

1949 — менору затвердили як герб Ізраїлю.

1953 — прем’єра мультфільму Волта Діснея “Пітер Пен”.

1963 — у Києві розпочалася конференція з питань культури української мови. Її учасники звернулися до найвищих органів державної влади з вимогою надати українській мові статус державної.

1964 — “The Beatles” дали свій перший концерт у Вашингтоні.

1989 — відбулася установча конференція Товариства української мови імені Тараса Шевченка (тепер — Всеукраїнське товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка).

1992 — Республіка Ботсвана визнала незалежність України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1898 — Лео Силард (помер в 1964), американський фізик, один з творців першого ядерного реактора.

1969 — Дженніфер Еністон, американська актриса.

1977 — Майк Шинода, вокаліст, гітарист, клавішник, MC і один із засновників груп Linkin Park і Fort Minor.

1981 — Келлі Роуленд, американська R&B-співачка, актриса, авторка пісень.

1983 — Рафаел Ван дер Варт, нідерландський футболіст.

Юлія Кравченко

Нагору