ЖИТТЯ

Смартфони для пенсіонерів, Євробачення, смертельна ДТП з кортежем Ярославського: які були новини цього тижня

На Харківщині сталася смертельна аварія із кортежем бізнесмена Ярославського, Аліна Паш представить Україну на Євробаченні. Які ще важливі новини були цього тижня?

В Україні та світі щотижня, щодня та навіть щогодини відбувається багато подій. Ми підготували кілька найбільш обговорюваних новин, посилаючись на портал Інформатор Україна.

Хто представить Україну на “Євробаченні 2022” в Італії

На Євробаченні-2022 Україну представлятиме співачка Alina Pash. Вона виступатиме з піснею “Тіні забутих предків”. Журі національного відбору 12 лютого присудили виконавиці максимально можливу кількість балів — 8. Телеглядачі віддали їй 7 балів з 8. Цього року Євробачення розпочнеться 10 травня, а фінал відбуватиметься 14 травня в Турині (Італія).

12 лютого декількома годинами раніше активісти влаштували мітинг проти співачки під стінами НАУ. Все через те, що нещодавно у соцмережах з’явилася інформація, що Аліна Паш виступала у тимчасово окупованому Криму, а це є порушення правил нацвідбору. Сама співачка заперечує, що порушувала українське законодавство.

Як і коли можна буде отримати додаткові 500 гривень за вакцинацію

Українці, вакциновані третьою дозою щеплення від коронавірусу, отримають додатково 500 гривень у рамках програми “єПідтримка”. Гроші почнуть переказувати вже з 14 березня. Про це під час засідання Кабміну повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Сьогодні затверджуємо зміни, що передбачають надання 500 гривень за бустерну вакцинацію. Зміни почнуть діяти з 14 березня цього року. Також розширюємо функціонал програми “єПідтримка” і українці віком від 60 років, а також особи з інвалідністю 1 та 2 групи зможуть використати “ковідні” кошти на придбання ліків та оплату комунальних послуг вже цього місяця”, – заявив Шмигаль.

Скільки грошей витратять з бюджету України на роздачу смартфонів від Зеленського пенсіонерам

Президент України Володимир Зеленський анонсував, що вакциновані українці віком від 60 років зможуть безкоштовно отримати сучасний смартфон та вигідний тариф. Нову програму “єСмартфон” мають запустити навесні.

За даними Пенсійного фонду, на 1 січня 2022 року в Україні зареєстровано 10 мільйонів 841 тисяча 117 пенсіонерів. У Міністерстві економіки підрахували, що на кінець січня цього року понад 3,5 мільйона громадян віком понад 60 років мають “зелений” COVID-сертифікат вакцинації.

Наші колеги з Інформатор Гроші вирішили підрахувати скільки можуть витратити з бюджету на придбання смартфонів для вакцинованих пенсіонерів. Якщо припустити, що найдешевший телефон може коштувати приблизно 2 тисячі гривень, а вакцинованих українців — 3,5 мільйона людей, то виходить: 3 500 000 Х 2 000 = 7 мільярдів гривень.

Meta може закрити Facebook та Instagram у Європі: що трапилося

Компанія Meta, якій належать соціальні мережі Facebook та Instagram, заявила, що може припинити діяльність цих соцмереж у Європі. У разі відключення соцмережі перестануть працювати і в Україні. Вся справа у новому законі Європейського Союзу. Згідно з ним компанії, які збирають дані користувача в Європі, повинні зберігати і обробляти ці дані на європейських серверах. Однак дані Facebook та Instagram обробляються як на серверах у США, так і на європейських серверах, що має вирішальне значення для націлення реклами та підприємств, що працюють на цих соціальних платформах.

У звіті, представленому Комісією з цінних паперів і бірж, Meta припускає, що, якщо компанія не дотримуватиметься нових правил ЄС, вона просто припинить надавати свої послуги Facebook і Instagram в Європі. Віце-президент Meta з глобальних питань Нік Клегг стверджує, що це завдасть шкоди багатьом підприємствам в ЄС, які покладаються на послуги та рекламу, які надає компанія.

Смертельна аварія із кортежем бізнесмена з Харкова Ярославського: що сталося та як він коментує ДТП

На Харківщині автомобіль збив насмерть чоловіка. Трохи згодом з’явилася інформація, що людину збив кортеж бізнесмена з Харкова Олександра Ярославського. Він на чартері покинув Україну та полетів до Лондона.

Подробиці аварії: Ввечері 9 лютого на трасі Київ-Харків-Довжанський автомобіль, що рухався з боку міста Чугуєва у напрямку Харкова, збив пішохода. Чоловік, якому на вигляд близько 50 років, помер на місці.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху чи експлуатації транспорту особами, що керують транспортними засобами), ч. 3 ст. 135 (Залишення у небезпеці).

З’явилася інформація, що до аварії причетний кортеж бізнесмена з Харкова Олександра Ярославського. На місці ДТП знайшли номери з кортежу, що належить Ярославському. Ярославський часто пересувається на авто Mercedes G-класу, причому в його кортежі два такі автомобілі з однаковими номерами 0018. У компанії, яку очолює Ярославський заявили, що за кермом авто з номерними знаками, знайденими на місці ДТП, перебував водій, який працює в одній зі служб DCH (Development Construction Holding).

Пізніше на сайті Міністерства внутрішніх справ з’явилося повідомлення, що поліція Харкова викликає Ярославського на допит у справі смертельної аварії. Винуватцеві загрожує від 3 до 8 років ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років або без такого.

Реакція Ярославського: У коментарі виданню “Об’єктив” Ярославський заявив, що спав вдома і лише вранці дізнався про аварію. Факт, що до ДТП причетний автомобіль його кортежу, бізнесмен не підтвердив і не спростував. На запитання, чи належить автомобілям його кортежу номер 0018, сказав, що не слідкує за номерами своїх машин.

Нагадаємо, що у шкільному спортзалі в Переяславі протікає стеля. Що говорять у відділі освіти, дізнавайтесь тут. 

Нагору