ЖИТТЯ

Офіцер для громади, земля для притулку: чим жив Переяслав рік тому

Яким був Переяслав цього дня рівно рік тому? Про що ми турбувалися та чому раділи?

Триває двадцять сьомий день війни, а ми, здається, вже починаємо забувати, що таке звичайне життя. Те, що було до 24 лютого, видається таким нереальним і простим. Пропонуємо вам згадати, чим жив Переяслав рівно рік тому – 22 березня 2021-го. Найпростіше це зробити, переглянувши публікації Інформатора за цей день.

У Переяславі буде лише один поліцейський офіцер громади. Торік у березні на сесії міської ради Переяслава затвердили програму “Поліцейський офіцер міської територіальної громади” на 2021-2022 роки. На неї передбачили 195 тисяч гривень із міського бюджету: 135 тисяч – на 2021 рік та 60 тисяч – на 2022-й. Голова міськради уточнив, що буде лише один поліцейський офіцер, хоча на нашу кількістю населення (близько 32 тисяч людей) передбачено п’ять. “Враховуючи те, що в місті є відділення поліції, то нам цілком достатньо й одного офіцера в громаді”, – пояснив Вячеслав Саулко. Протягом року цей проєкт у Переяславі так і не втілили.

Для притулку в Переяславі виділили два гектари землі: там буде більше ста собак. На тій же сесії підприємству “Ярос” надали дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки загальною площею 4,1307 га на вул. Суворова, 10 (в районі “Точмашу”). 1,8 га з них призначили для розміщення собачого притулку, ця ділянка отримала адресу вул. Суворова, 10 а. Притулок облаштували на цьому місці за кілька місяців.

На Переяславщині повісився чоловік, раніше він вдарив дружину сокирою. 19 березня ввечері у Великій Каратулі Переяславської ТГ 58-річного чоловіка у ванній виявив повішеним його зять. Він вчинив самогубство через повішення за допомогою електроподовжувача. Відомо, що наприкінці лютого цей чоловік вдарив свою дружину обухом сокири. Вона потрапила до лікарні. За цієї справою відкрили кримінальне провадження, а його відпустили під підписку про невиїзд. До цього випадку він вже намагався покінчити життя самогубством, поранивши себе ножем, але безуспішно.

Що згадує Переяслав: історії міських пам’ятників та скульптур. Переяслав знають, як місто музеїв, на території всієї Україні й поза її межами. Окрім музеїв, у нас також є багато інших культурних та історичних пам’яток: церкви, меморіали й, звісно ж, пам’ятники та скульптури. Рік тому ми підготували репортаж про них.

Пам’ятайте, що скоро ми повернемося до звичного життя. Знову турбуватимемося через дрібниці. Знову радітимемо маленьким перемогам. Разом відбудовуватимемо країну. І ніколи не забудемо того, що проживаємо зараз.

Нагору