ЖИТТЯ

Рік тому 1 квітня Інформатор у Переяславі жартував: зараз лише згадуємо це

Рік тому ми добряче повеселили читачів, а декого й налякали у День сміху. Сьогодні хотілось би повторити, але все ж краще поки утримаємося і пригадаємо торішні жарти.

Багато ЗМІ, зокрема й Інформатор, у День сміху дозволяють собі трішки рослабитися й вигадати кілька новин. Уважні читачі помічають гумор і оцінюють його, а ті, хто звик читати лише заголовки, обурюють, лякаються, не можуть знайти логічного пояснення. Цього року ми б обов’язково вигадали кілька прикольних новин, щоб порадувати переяславців. Однак війна змінює плани.

Вважаємо, що зараз не час поширювати фейки, навіть якщо вони явні й зроблені лише для веселощів. Тож давайте поки що просто пригадаємо наші минулорічні жартівливі публікації.

У магазинах Переяслава планують обмежити продаж сірників. У Переяславі найближчим часом відбудеться позачергове засідання комісії з питань ТЕБ та НС. Одним з питань під час нього розглядатиметься “Про обмеження торгівлі дерев’яними елементами для розпалювання вогню”. Йдеться передусім про сірники. Про це Інформатор дізнався з особистих джерел.

У всіх магазинах Переяслава із квітня до листопада цього року (точні дати стануть відомі згодом) обмежать продаж сірників: дозволятиметься продавати одну пачку в руки. Фахівці міськради вважають, що це змусить людей використовувати сірники лише за призначенням, зокрема, для приготування їжі. І відповідно, буде менше підпалів сухої рослинності. Втім, це рішення ще мають підтримати виконкомівці, а потім і депутати міської ради.

У Переяславі хочуть відкрити музей, присвячений колишнім міським головам. Кілька останніх місяців працівники міської ради, культурні та громадські діячі Переяслава обговорюють створення у нашому місті нового музею. Він буде присвячений колишнім міським головам Переяслава, уже має попередню назву – Музей очільників Переяслава. Розмістять експозицію в недобудованому приміщенні (в народі – “котлован”) на Майдані Княжий двір. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на особисті джерела.

Відомо, що теперішній міський голова Вячеслав Саулко повністю підтримав цю ініціативу і вже готує речі, які в майбутньому передасть до музею. Попередній мер Тарас Костін віддав до експозиції боксерські рукавички. Про інші експонати нам наразі не вдалося дізнатися. Відкриється Музей очільників Переяслава, як тільки підготують приміщення. Для його ремонту необхідні серйозні кошти, яких у міському бюджеті немає. Тож зараз тривають перемовини з інвесторами.

Інтернет-провайдер ХатаNet встановить у Переяславі вежі 5G. Інтернет-технологія 5G вже доступна у багатьох країнах світу, і наступного року має прийти й до України. Наразі проводяться локальні експериментальні запровадження. Переяславський інтернет-провайдер ХатаNET отримав ліцензію на розгортання мережі 5G у нашому місті. Вже найближчим часом компанія встановить 15 веж, які покриють “технологією зв’язку п’ятого покоління” весь Переяслав. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на 5gforever.net.

Попри те, що чимало українців з пересторогою ставляться до цієї технології (дехто навіть говорить, що вона поширює коронавірус), в ХатаNET запевняють, що це історичний крок для України та Переяслава зокрема. Окрім того, що більшість містян матимуть неймовірно швидкий інтернет на телефонах (швидкість зросте у 10-20 разів), наше місто отримає значно масштабніші переваги. Йдеться про впровадження проєкту “Розумне місто”, за яким можна буде керувати всіма процесами в громаді (безпека, вивезення сміття, швидка медицина тощо) завдяки штучному інтелекту.

Також 5G допоможе ввести у масову експлуатацію автомобілі-безпілотники, це знизить кількість аварій. У компанії наголошують, що 5G матиме важливе значення до розвитку ще багатьох технологій, впровадження цього стандарту є критично важливим для Переяслава.

Сподіваємося, цей текст хоча б трішки відволік вас від теперішніх подій. Жартуйте з близькими, війна цього аж ніяк не забороняє. Адже життя не може зупинятися лише через те, що один російський карлик не може здохнути спокійно, тож хоче наостанок навести шуму. Пам’ятайте, що ось-ось ми переможемо. Тоді й посміємося від душі, й, звичайно ж, вшануємо Героїв.

Нагору