ГРОШІ

Як за рік змінилися ціни на базарі в Переяславі: дослідження Інформатора

Порівняно з минулим літом, ціни на базарі в Переяславі зросли. Але чи на всі продукти і чи надто помітно це?

Літній сезон не приніс традиційного подешевшання продуктів. І м’ясо, і овочі, й фрукти зараз добряче “б’ють по гаманцях” переяславців. А якщо порівняти теперішні ціни із минулорічними, то все стає ще очевиднішим. Зрозуміло, що вплинула на це війна на території нашої країни. Інформатор пригадав, якими були ціни на базарі у Переяславі рівно рік тому, 20 червня 2021-го, й співставив їх із вчорашніми.

Із м’ясних продуктів немає жодної позиції, яка б не подорожчала, порівняно з минулим роком. Особливо кидається в очі зростання в ціні телятини – на близько 70 гривень за кіло. Те ж саме можна сказати про сало та підчеревину. Не так очевидно подорожчала свинина – на 10-20 гривень за кіло. Курятина рік тому була значно дешевшою.

Хоча мелітопольських черешень цьогоріч ми скуштувати не можемо, саме ці ягоди не подорожчали взагалі. Це саме можна сказати й про імпортні банани та нектарини. А ось абрикоси, сливи та полуниці коштують більше, ніж рік тому. Особливо в цьому плані засмучують полуниці, які минулого літа були вдвічі дешевшими.

На подешевшання овочів, мабуть, варто ще трішки почекати. Невдовзі їх з’явиться вдосталь на городах господарів та господинь на Переяславщині, тож ціна неодмінно впаде. Поки що ж і огірки, й помідори залишаються для нас особливим продуктом, яким хочеться окремо посмакувати, – тазиків салатів не наробиш.

“Молочка”, порівняно з іншими продуктами, подорожчала “по-божому”. Хіба що сир перескочив за сотню за кілограм, що зовсім не радує. А от домашні курячі яйця взагалі не змінилися в ціні.

На вчорашньому базарі вибір риби не вражав, тому й адекватне дослідження провести складно. Однак навіть із тих позицій, що були в наявності, видно, що подорожчали вони досить суттєво.

Нагадаємо, що рибоохоронний патруль за два тижні викрив 26 правопорушень. Порушення принесли збитки на суму понад 213 тисяч гривень.

Віталій Усик

Нагору