ЖИТТЯ

У Переяславі ще одна церква перейшла до ПЦУ: відео зі зборів громади

У Переяславі Свято-Успенський кафедральний собор перейде до ПЦУ. Як проходили релігійні збори?

23 червня у Переяславі в другому корпусі Центру культури і мистецтв (колишній будинок культури) відбулись збори стосовно переходу Свято-Успенської церкви із УПЦ московського патріархату до ПЦУ. За це проголосували 136 людей, проти – 1. Церковним старостою одноголосно обрали Олександра Ігнатенка. До цього вже 5 церков сіл Переяславської громади та дві церкви міста прийняли рішення про перехід до ПЦУ. Про це повідомляє Інформатор.

Серед тих, хто звернувся до громади під час зборів, був не тільки теперішній міський голова Переяслава Вячеслав Саулко. Колишні мери міста Іван Якименко та Тетяна Чайка теж виступили на підтримку ПЦУ. Зокрема, під час свого виступу Іван Якименко зазначив, що люди просять представників УПЦ мп добровільно звільнити храми або залишитися настоятелями, перейшовши під юрисдикцію Православної Церкви України.

Як представника УПЦ мп до слова запросили настоятеля Свято-Успенського кафедрального собору, отця Івана Гайдучка. Втім, він сказав, що виступить пізніше, а замість нього позицію вийшов аргументувати його син, настоятель парафії на честь Різдва Пресвятої Богородиці, отець Іван Гайдучок (молодший). Отець Іван наголосив, що вважає такий перехід рейдерським захопленням і посяганням на чужу власність, а ці збори територіальної громади за збори парафіян видаватися не можуть, тому що голова парафіяльної громади їх не організовував.

– Я розділяю думку, я проти московського патріархату. Але в Переяславі немає московського патріархату, – резюмував Іван Гайдучок. На це присутні реагували словами “ні”, “неправда”, а церковний діяч попросив показати документи, які б довели, що його слова не відповідають дійсності.

Настоятель Свято-Воскресенського храму в Переяславі Іван Бобітко відстоював позиції ПЦУ. Він зазначив, що дуже прикро, що сьогодні йде війна і серед українців є ті, хто схиляють голову перед катом. Втім, висловив надію, що більшість все ж підтримує патріотичні ідеї, разом із якими – перехід по ПЦУ.

Перед голосуванням настоятель Свято-Успенської церкви отець Іван Гайдучок (старший) все ж попросив висловитися:

– Я патріот. Знали б ви, скільки молодих хлопців я благословив, коли вони йшли на війну! Мої батьки померли від московської, кагебістської держави. Наше найперше завдання на сьогоднішній день – зробити все, аби вигнати цього ворога з нашої землі. Ми молилися, завозили кошти до волонтерських служб, передавали їх до ЗСУ. Священник не виступає як політик, він виступає як християнин. Ви сьогодні зібралися на політичних засадах, для поділу, а я закликаю всіх до миру. Не намагайтеся вичавити з мене щось провокативне.

Людей вразило, коли Іван Гайдучок сказав: “Якщо хтось не хоче, аби я за нього молився, – піднімайте руки й ви тоді побачите”. Ці слова викликали обурення, зокрема, в Івана Бобітка. Він сприйняв ці слова як погрозу, але опонент назвав це вибором людини. Суперечки ніяк не вплинули на очікуваний результат зборів. Більшість віддала голос за перехід до ПЦУ, у той час як лишитися в УПЦ побажала лише одна людина.

Нагадаємо, що 22 червня у Переяславі проголосували за те, щоб Свято-Троїцька церква перейшла до Православної Церкви України. Раніше, 19 травня, на сесії міської ради депутати заборонили діяльність Української православної церкви московського патріархату на території Переяславської громади.

Юлія Кравченко

Відео та фото: Дмитро Кусай

Нагору