ЖИТТЯ

Гран-прі українському режисерові та антивоєнна акція у Нью-Йорку: що позитивного було цього тижня

Вишиті полотна української художниці прикрасили модний показ Dior у Парижі, а у Нью-Йорку нагадали про війну в нашій країні за допомогою “антивоєнної акції”. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

Фільм Сенцова “Носоріг” отримав гран-прі на фестивалі у Польщі

Кримінальна драма українського режисера Олега Сенцова “Носоріг” стала найкращим фільмом польського фестивалю Lubuskie Lato Filmowe, що проходив у Лаґуві. Фестиваль Lubuskie Lato Filmowe заснували в 1969 році: тоді це був єдиний фестиваль польських художніх фільмів у країні. З 1990 року захід фокусується на кінематографі посткомуністичних країн.

Режисер стрічки Олег Сенцов, який зараз боронить Україну на фронті, подякував польському народу та фестивалю за підтримку нашої держави: “Я особисто, і весь український народ, дуже вдячний за підтримку полякам, які виявилися нашими справжніми братами та сестрами, які підтримують нас у цю важку годину, коли у нас є такий потужний ворог. З такими друзями ми обов’язково переможемо… У Лаґуві я був зі своїм першим фільмом “Гамер”, який отримав спеціальний приз, але зараз “Носоріг” отримав головну нагороду і для мене це дуже приємно, тому що на цьому проєкті працювало багато людей з Польщі”.

У США випустили колекційну монету, присвячену захисникам острова Зміїний

Білий дім випустив колекційну монету, присвячену захисникам острова Зміїний. Її вартість складає 100 доларів. Присвячена Україні монета з колекції “Глобальні історичні моменти американського та всесвітнього президентства” має сертифікат автентичності із серійним номером, а також оксамитовий презентаційний футляр із золотою президентською печаткою. В описі вказана історія захоплення росією острова Зміїного та про мужність українських моряків, а також згадується легендарна фраза одного з захисників про напрям російського військового корабля.

“Монета №9 вшановує український опір проти російського вторгнення на острів Зміїний”, – йдеться у повідомленні. Зазначається, що 20% прибутку від продажу монети спрямують на допомогу українським жінкам та дітям.

Українська художниця створила вишиті полотна для показу Dior

Художниця Олеся Трофименко три місяці працювала над проєктом “Потік” із 32 вишитих полотен, що прикрасили показ Dior. Роботи відображають українські традиції та культуру.

Показ нової колекції бренду Dior відбувся 4 липня в музеї Родена. Стіни будівлі прикрасили масштабні вишиті полотна української художниці. Лише на ескізи художниця витратила місяць. Креативна директорка Dior Марія Грація К’юрі вперше побачила роботи Трофименко у Національному музеї мистецтва XXI століття в Римі. Експозицію із близько 200 робіт у 2014 році готувала координаторка мистецьких проєктів Соломія Савчук. У ній були представлені полотна розміром 10х15 см.

У центрі Нью-Йорка провели антивоєнну акцію “Війна не закінчилася”

Не можна давати світові забувати про те, що наша боротьба триває. Центром найбільшого міста США пройшли сотні активістів з українськими прапорами та вимогами до російських солдатів припинити вбивства людей. Учасники акції пройшли чотири кілометри по Бродвею – від Таймс-Сквер до парку Вашингтона у Нью-Йорку.

Артур Згуров, один з організаторів акції, розповів, що метою акції було нагадування громадськості, що в Україні й досі йде війна. Про це не можна забувати.

“Війна триває – ми не повинні втомлюватися повторювати це, і всі разом ми маємо зробити все,від нас залежне, аби вона закінчилася”, – оголосив на мітингу генеральний консул України в Нью-Йорку Олексій Голубов.

До акції також приєднався і представник Чеської Республіки при ООН Якуб Кулганке. Він заявив, що Чехія повністю підтримує нас, ще й тому, що йдеться не тільки про України, оскільки ми боремося за свободу слова і за Європу в цілому.

Нагадуємо, нещодавно на центральній площі Переяслава демонтували пам’ятник на відзначення “300-річчя возз’єднання України з росією”. Після цього з 9:00 до 15:00 із центральної площі канал “Рада” транслював національний телемарафон. Чому трансляцію проводили саме з Переяслава, розповів міський голова Вячеслав Саулко.

Нагору