ЖИТТЯ

Допомога від Польщі, благодійні шахи та врятовані близнюки: що позитивного було цього тижня

ЄС не визнаватиме паспорти, які рф роздає українцям за спрощеною процедурою, а діти збирають гроші для ЗСУ, граючи в шахи та шашки. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

ЄС не визнаватиме паспорти, які рф роздає українцям за спрощеною процедурою

У Європейському Союзі відмовилися визнати російські паспорти, які держава-агресор видаватиме українцям за спрощеною процедурою. Такі дії рф вважають порушенням суверенітету нашої країни.

“Нове російське законодавство, яке спрощує процедуру отримання громадянства рф для всіх українців, є ще одним кричущим порушенням суверенітету України, пов’язаним із незаконною війною росії. ЄС не визнає ці паспорти”, – наголосив високий представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель.

Він нагадав, що в ЄС засудили укази путіна від 25 та 30 травня, які спрощують надання російського громадянства та видачі паспортів мешканцям Херсонської та Запорізької областей.

У Європейському Союзі запевнили у непохитності своєї підтримки незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Не тільки “Байрактар”: на яку ще зброю для ЗСУ у Польщі вирішили зібрати кошти

Польща продовжує допомагати українським захисникам. Раніше країна, надихнувшись прикладом Литви, оголосила збір коштів на Bayraktar TB2. Однак на цьому поляки вирішили не зупинятися.

За кілька днів поляки зібрали більш ніж половину необхідної суми. Тож вирішили не зупинятися лише на Bayraktar TB2 і оголосили про початок ще одного збору – цього разу на польські ударні безпілотні комплекси Warmate для Збройних сил України. Всього поляки планують назбирати на 20 таких боєприпасів для наших військових.

Канада випустила поштову марку на підтримку України

Пошта Канади випустила благодійну марку на підтримку України. Кожен, хто її придбає, автоматично пожертвує кошти для українців. 1 долар з кожного проданого аркуша буде направлений у Canada-Ukraine Foundation, які активно допомагають Україні з перших днів повномасштабної війни. Аркуш складається з 10 марок із соняхами.

Українські діти збирають гроші для ЗСУ, граючи в шахи та шашки: три історії маленьких інтелектуалів

Війна вкрала дитинство в усіх маленьких українців, кожному з них випало завчасно подорослішати. Попри все вони допомагають нашим захисникам та наближають перемогу.

5-річний Артем – шаховий геній із Вінниці. Хлопчик грав з усіма охочими на площі Костянтина Могилка та збирав пожертви для ЗСУ. Він каже, що не боїться грати ані з дітьми, ані з дорослими.

“Я займаюся шахами вже дев’ять місяців і в мене добре виходить. Я думаю, що грати зі мною цікаво, бо в мене другий дорослий розряд. Хочу допомагати ЗСУ, тому граю за гроші. Хочу, щоб за ці гроші для солдатів купили танк. І бронежилет”, – повідомив хлопець.

10-річна чемпіонка світу з шашок Валерія вирішила допомогти українським військовим і запрошувала охочих зіграти з нею в шашки за пожертву. За 9 днів вона зібрала 21 тисячу гривень і особисто передала зібрані кошти на підтримку Збройних сил України.

“Програли всі, хто грав із нею. Валерія – чемпіонка світу з шашок. І спонсор нашого фонду… Наш народ із такими дітьми перемогти неможливо”, – написав очільник фонду.

8-річний школяр Савелій, який перебуває у Луцьку. Раніше він жив у Бучі, проте з родиною переїхав на захід. Батько хлопчика від першого дня долучився до лав територіальної оборони у Київській області та продовжує нести службу. Савелій грає у шахи з перехожими на гроші. Він ставить стіл на центральній вулиці міста та чекає на опонентів, які захочуть зіграти. Савелій прикрасив ігровий стіл рукописним плакатом “У шахи граєш – ЗСУ допомагаєш!”, а всі виграні кошти хлопець віддає волонтерам.

“Раніше вдавалося обіграти внука, а нині – вже ні. Савелій дорослішає”, – усміхається дідусь хлопця.

У Львові лікарі врятували хлопчиків-близнюків із перехрещеними пуповинами

У Львові лікарі врятували хлопчиків-близнюків із перехрещеними пуповинами. Малюки зміцніли та нарешті їдуть додому. Про це розповіли у Першому медичному територіальному об’єднанні Львова.

Матвійку та Тимофієві зараз місяць, важать вони майже по три кілограми, у той час як на світ дітки з’явилися з вагою менше двох і ризиком задихнутися. Пуповини не лише щільно з’єднували братиків, але й загрожували їхнім життям — будь-якої миті їм могло забракнути кисню. Щоб врятувати синочків, їхня мати погодилася на кесарів розтин. Його виконали на 32-му тижні вагітності. Одразу з операційної малята потрапили в реанімацію.

“Братики самостійно не дихали, більше тижня вони були на штучній вентиляції легень. Далі спеціалісти відділення патології новонароджених боролися з інфекціями та супутніми захворюваннями”, – розповідають у лікарні.

Зараз небезпека вже позаду, на згадку про випробування, яке пройшла сім’я, мама сплела косичку з синьо-жовтих стрічок, що символізує переплетені пуповини. Нею жінка поєднала перші іграшки синів — зайчиків. Батьки малюків вдячні ЗСУ за можливість народжувати вдома.

Нагадаємо, що в Україні запустили програму навчання IT-фахівців. Хто може долучитися та куди звертатися в Переяславі, дізнавайтесь тут.

Нагору