ЖИТТЯ

Яка доля скандального матчу між “Переяславом” та “Дніпром”: виконком федерації прийняв рішення

“Переяслав” та “Дніпро” не дограли свій матч. Стало відомо, що тепер буде.

Минулої суботи, 27 серпня, відбувся дев’ятий тур чемпіонату Переяславщини з футболу. Один із його матчів – “Переяслав” – “Дніпро” (Дівички) – завершився достроково. На 73 хвилині головний арбітр Роман Полуденний дав фінальний свисток, оскільки після кількох викликів на поле медика, той не з’явився. Як згодом виявилося, господарі поєдинку навіть не вписали лікаря у заявковий протокол матчу, тобто ніхто й не міг вибігти. На той момент “Переяслав” вигравав із рахунком 2:1, а “Дніпро” грав у меншості після вилучення Костянтина Акуленка. Про це повідомляє Інформатор.

“… прийняв рішення завершити цей матч і зарахувати технічну поразку команді, яка приймала цей матч, – “Переяславу”, – написав у протоколі Роман Полуденний. Щоправда, арбітр не може присуджувати технічні поразки, дискваліфікації чи тому подібне, у його обов’язках цього немає. А ось що є у регламенті: пункт 3.18. Арбітр не починає матч, якщо на матчі відсутній лікар. Команді господаря зараховується технічна поразка. Що робити, якщо арбітр все ж матч розпочав, не вказано. Натомість є пункт 3.16. Всі випадки порушень даного Регламенту розглядає Виконком Федерації. По даних пунктах Регламенту Виконком Федерації, або в окремих випадках Виконком Федерації може приймати окремі рішення, які врегулюють ці питання.

Оскільки початок матчу без наявності лікаря є порушенням регламенту, долю цього поєдинку мав вирішити виконком. Нагадаємо, що до нього входять всі представники команд-учасниць змагань, тобто семеро людей. Відштовхуватися у своєму рішенні вони можуть передусім від пояснень арбітра. Він їх подав у письмовому вигляді відразу після матчу. Переказуємо коротко, зберігши всі факти:

  • На 73 хвилині відбулося зіткнення у штрафному майданчику між воротарем “Дніпра” та нападником “Переяслава”. Обидва отримали ушкодження.
  • Запитав, чи необхідний їм лікар. Обидва відповіли: “Так”.
  • Викликав на поле лікаря, але він не з’явився. Через хвилину викликав ще раз, його не було протягом 5-7 хвилин. Після цього прийняв рішення завершити матч.
  • Перед початком матчу не перевірив наявності лікаря. На цей матч призначили іншого арбітра, однак за 15 хвилин до початку він попросив його замінити. (На гру призначили працювати Сергія Бабака. Він також заявлений гравцем у ФК “Бурти”, які проводили матч перед цим. Під час нього Бабак відчував запаморочення, про це повідомив голова федерації Владислав Столяренко – ред.).
  • Тому я, передавши протокол представнику “Дніпра” для заповнення, пішов переодягатися.
  • Приблизно о 18:00 передав протокол представнику “Переяслава”. Побачивши, що гравці були заповнені, та не перевіривши наявність медика, я понадіявся на компетентність команди.
  • Важливим є те, що матчі, які поставлені на 18:00, мають починатися точно у визначений час або навіть на 5-10 хвилин раніше. Я дав фінальний свисток, оскільки вже було близько 18:12-18:15.

Спершу посеред цього тижня виконком федерації футболу Переяславщини спробував прийняти рішення онлайн. Із запропонованих трьох варіантів вирішення ситуації більшості голосів (тобто 4 із 7) не набрав жоден: перегравання матчу – 3, технічна поразка “Переяславу” – 2, догравання матчу із 73 хвилини – 2. Тож, щоб все-таки прийняти рішення, зібралися у п’ятницю, 2 вересня, надвечір.

Результати онлайн-засідання виконкому

Необхідно було його прийняти якомога швидше і через те, що від цього залежало, чи зіграє вже сьогодні вилучений футболіст “Дніпра” Костянтин Акуленко проти “Буртів”. Якщо результат матчу анульовують, то відповідно скасовуються і всі голи, картки і т.д.

Представник “Дніпра”, заступник голови федерації Володимир Митрофаненко передусім став на захист молодого арбітра. Зазначив, що справді підготовка до матчу була сумбурною й, очевидно, Полуденний підсвідомо вважав, що медик на матчі буде. Адже у попередній грі, на якій він працював на цьому ж стадіоні, за кілька годин до цього лікарка була. Члени виконкому висловили здивування, що саме в поєдинку команд голови та заступника голови федерації сталася така ситуація. Владислав Столяренко апелював, що не знімає із себе відповідальності, однак не слід давати поблажок і для арбітра.

На те, чи може арбітр отримати реальне покарання, відповів, що “ця ситуація вже стала для нього покаранням”. А також Столяренко додав, що якщо матч анулюють, то відповідно і зарплати за нього суддя не отримає.

Члени виконкому намагалися спокійно розібратися у ситуації і явно не ставали на бік жодної зі сторін. Що цікаво, технічну поразку “Переяславу” навіть серйозно не обговорювали. Певно, футбольні хлопці не люблять, коли результати матчів визначають “в кабінетах”. Показовий коментар щодо цього дав Максим Середа, капітан “Буртів”, який представляв цього вечора свою команду: “Якби “Дніпро” перемагав 3:0, не думаю, що команда так би турбувалася про медика і матч би не завершили”.

Зрештою варіант догравання із 73 хвилини також відкинули. Аргументували це тим, що у такому випадку навряд чи результат матчу зміниться, тож це рішення явно на користь “Переяслава”. А оскільки “Переяслав” припустився помилки, то має бути покараним.

Тож вирішили, що матч необхідно переграти повністю. Результат до 73 хвилини анулювали. “Дніпро” отримав нагоду відігратися “з нуля”, хоча міг би й отримати технічну перемогу. “Переяслав” не має технічної поразки, хоча й втратив майже 100-відсоткову перемогу. Обидві сторони однаково можуть бути як задоволеними, так і розчарованими. На вболівальників же, можливо, чекатиме неймовірний вирішальний матч за “бронзу”. Дата поєдинку стане відома згодом.

Завершили засідання виконкому по-джентльменськи. Владислав Столяренко зазначив, що “Переяслав” має компенсувати “Дніпру” кошти за проїзд, однак Володимир Митрофаненко сказав, що в цьому немає потреби. Натомість Столяренко пообіцяв заплатити Роману Полуденному за матч, щоб той не втрачав мотивації працювати.

Нагадаємо, що детальний огляд матчу “Переяслав” – “Дніпро” ви можете прочитати за посиланням. Там – і особиста думка автора щодо цієї ситуації. А вже сьогодні відбудеться десятий тур чемпіонату. Чим він має бути цікавим, читайте тут.

Віталій Усик

Нагору