ЖИТТЯ

Київ “розумний”, а російські боти – дурні: що позитивного було цього тижня

Командир екіпажу SpaceX пожертвував 100 тисяч доларів для медиків України, а Київ претендує на звання “найрозумнішого” міста світу.  Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

Американський історик Снайдер збиратиме кошти на “Ловців Шахедів”

Американський історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер приєднався до платформи United24. Він збиратиме кошти на систему протидії ворожим БПЛА, якими росія постійно атакує об’єкти критичної інфраструктури України. Про це повідомили в Офісі президента України.

Снайдер особисто зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським під час візиту до Києва у вересні. Нещодавно він виклав у вільний доступ свій курс лекцій для Єльського університету “Створення сучасної України”, який набрав майже 3 мільйони переглядів. Тепер він долучається до підтримки нашої країни. Снайдер збиратиме кошти на систему протидії ворожим безпілотникам.

“Тімоті Снайдер – видатний історик і справжній друг України, який у своїх працях пояснює всьому світу важливість України, її правдиву історію, її справжні цінності, як вони сформувалися й чому ми їх захищаємо. Я вдячний також за те, що більше людей знатимуть не лише про причини й умови нашої боротьби, а й про те, як вони можуть нам допомогти”, – сказав Зеленський.

Снайдер вважає, що наша країна має виграти цю війну. Наша перемога відкриє регіон і світ для демократії та дасть усім надію.

“Але наразі Україна під загрозою. Значна частина України перебуває під окупацією. Агресор, порушуючи всі закони війни, прагне вбити мирне населення або позбавити його основних засобів до існування – їжі, води та електроенергії. Щоб захистити українців, захистити Україну й тим самим захистити цінності, ми маємо зупинити ці напади. Я історик і науковець і в перспективі хочу збирати гроші на відновлення бібліотек, шкіл та університетів. Але зараз ми маємо зробити те, що є більш нагальним, а саме – зібрати кошти, щоб допомогти Україні захиститися від дронів-убивць. Тому я поставив собі за мету зібрати 1 250 000 доларів на захист від цих безпілотників”, – наголосив Снайдер.

Командир екіпажу SpaceX пожертвував 100 тисяч доларів для медиків України

Командир екіпажу SpaceX Inspiration4 Джаред Айзекман пожертвував 100 тисяч доларів через платформу UNITED24. Гроші підуть на “швидку” для українських лікарів. Він підтримав збір свого друга, американського астронавта Скотта Келлі. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Він нагадав про те, що нещодавно SpaceX запустила в космос найпотужнішу ракету у світі – Falcon Heavy.

“Вітаю SpaceX з історичною подією та вдячний їхній команді за неймовірну підтримку”, – сказав Федоров.

Київ претендує на звання “найрозумнішого” міста світу

Цього року Київ вперше потрапив у фінал щорічного конкурсу World Smart City Awards. Столиця України претендує на звання “найрозумнішого” міста у світі. “З приємних новин. Київ потрапив у фіналісти World Smart City Awards та претендує на звання “найрозумнішого” міста у світі. World Smart City Awards – одна з найпрестижніших премій у світі, якою відзначають інноваційні міста та проекти. Вперше в історії українське місто претендує на головну нагороду”, – заявив мер міста Віталій Кличко.

Кожне місто потрапило у фінал за впровадження якогось конкретного проєкту. Київ змагається за статус “найрозумнішого”, працюючи над диджитал-реформою, попри війну з росією. Як зазначено на сайті конкурсу, “у протистоянні військовій агресії росії київська влада демонструє як цифрові технології допомагають містам залишатися стійкими. Зосереджуючись на громадській безпеці, системі мобільності та працюючи над переведенням всіх сервісів для містян в онлайн-режим до 2030 року”.

Цього року World Smart City Awards отримала заявки з понад 60 країн світу. У фінал також потрапили Сеул, Торонто, Сідней, Богота (Колумбія) і Курітіба (Бразилія). Переможців оголосять 16 листопада на конгресі Smart City Expo в Барселоні.

Зеленський з’явиться у шоу на Netflix

Президент України Володимир Зеленський з’явиться у наступному випуску ток-шоу “Мого наступного гостя не треба представляти” на Netflix. Ведучий шоу Девід Леттерман приїхав до Києва, щоб взяти інтерв’ю у Зеленського. Про це повідомили на сторінці Netflix в Twitter.

“Девід Леттерман нещодавно їздив до Києва, щоб взяти інтерв’ю у президента Володимира Зеленського для майбутнього епізоду “Мого наступного гостя не треба представляти” (My Next Guest Needs No Introduction)”, – йдеться в повідомленні.

“Увімкни світло ввечері”: російські боти зганьбилися флешмобом проти Зеленського у Twitter

31 жовтня та 1 листопада боти від рф намагалися прикинутися українцями заради створення свого “флешмобу”. Фейкові акаунти з мізерною кількістю підписників та постів закликали увімкнути всією Україною світло та багато електроприладів о 20:00. Начебто, таким чином українці мали продемонструвати свою незгоду з політикою Зеленського.

Через злочини росії ситуація з українською енергосистемою зараз доволі складна. Громадян закликають якомога менше користуватися приладами, що сильно навантажують систему, а також вводяться віялові відключення. Саме на дискомфорті наших громадян намагалися зіграти боти рф. Проте вони виявилися занадто тупими, аби вчинити якісь маніпуляції.

Рашисти почали запускати пости під тегом #LightOnZelenskyyOff. Водночас, у тексті вони намагалися переконувати користувачів, наче економити світло просять через “амбіції Зеленського”. Проте всі українці чудово знають, що кожен раз, коли вимикається електропостачання, винні в цьому саме росіяни.

Втім, спостерігати за намаганнями недолугих рашистів хоч чогось досягти на інформаційному фронті – то доволі цікаво. Звичайно, вони “паляться” на всьому, що тільки можна вигадати, але бувають і доволі кумедні випадки.

Переклад видав росіянам варіант “у 8 вечора”, замість “о 8”. Під саме таким гаслом, як на скріншоті, й проходить ботівський флешмоб.

Серед таких фейкоробів народу якось небагато, а взагалі ніхто з реальних людей на таку очевидну маячню не повівся. Проте боти трапляються цікаві.

Наприклад, “користувачка” соцмережі з посту вище наче й не спалилася у самій публікації. Просте усе стає значно зрозумілішим, якщо зазирнути до статусу її сторінки.

Отже, що ми маємо? Недолугі росіяни набрали фотографій пальців біля вимикачів світла, повикладали їх з дурнуватим тегом, і тепер, напевно, чекали результатів – масових відключень, невдоволення президентом, паніки.

Проблема в тому, що чекати вони можуть хіба що на одну просту істину – йти їм варто за російським військовим кораблем. Українці в Twitter уже порадили рашистам прибрати пальці від вимикачів та направити їх до розеток. Від цього точно користі для світу буде значно більше.

Нагадаємо, що 29 жовтня Україна повернула з полону пів сотні захисників. Деталі дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору