ЖИТТЯ

Улюблені місця Переяславщини: що варто побачити в Ташані, розповіла Анжеліка Степанковська

Жителі Переяславщини розповідають про свої улюблені місця. Що радить відвідати Анжеліка Степанковська?

Інформатор продовжує рубрику “Улюблені місця Переяславщини”. У ній жителі міста та сіл колишнього району розповідають про місця, які їм подобаються найбільше. Сьогодні своїм улюбленим місцем поділилась студентка філологічного факультету переяславського університету Анжеліка Степанковська. Вона радить відвідати село Ташань Ташанської громади. А що ж там цікавого? Парк та пам’ятник Пресвятої Богородиці.

Як дістатися? Від Переяслава це село розміщується за 30-40 кілометрів. Коли заїжджаєш у Ташань, то до парку ведуть маленькі таблички-вказівники. З головної вулиці є поворот праворуч, після нього треба їхати прямо, нікуди не звертаючи. Сам парк називається Ташанський, а пролягає на вулиці Переяслівській. Я навіть знаю, що наш краєзнавець Микола Богатир возив туди туристів, адже бачила фотографії.

Щоб дістатись до пам’ятника Пресвятої Богородиці, заїжджаючи в село, не потрібно нікуди звертати – їдьте прямо повз сільську раду, там буде спуск вниз до пам’ятника. Коли потрапляєш до цього місця, то начебто переносишся в саму Грецію. Я вважаю, що така архітектура не типова для українців, тому і такі відчуття.

Чим це місце особливе? Передусім пам’ятник Пресвятої Богородиці дуже красивий. Коли потрапляєш туди, то хочеться милуватись цим місцем. А для мене воно ще й має велике значення, тому що пам’ятник я вперше побачила зі своїм покійним дідусем. Тому для мене тепер це місце – повна асоціація з ним.

А щодо Ташанського парку, то він просто дуже гарний. Через те, що його не особливо доглядають, там царює природа. Все заросло, але парк це ніяк не псує, а навпаки, прикрашає. Там є доріжки, якими можна прогулюватись, неначе у джунглях.

Коли відкрила це місце? Пам’ятник Пресвятої Богородиці з’явився не так давно – влітку 2021 року. Ташанський парк я побачила ще у дитинстві. Моя бабуся раніше жила в Ташані, де в неї залишилась дача. Кожного літа я приїздила туди й вже знала, що в селі є такий чудовий парк. Часто їздили там на велосипедах з бабусею та із сестрою, яка приїздила з Броварів.

Особлива згадка. Якось, коли я гостювала у бабусі, потрібно було з’їздити в магазин. Після магазину мені просто захотілось відвідати парк, не заїжджаючи далеко в його глибину. Я зупинилась, щоб послухати спів птахів, шелестіння листя, спостерігала, як сяє сонечко, насолоджувалась цим видом. Тоді відчула повний спокій та розслаблення. Ті 15-20 хвилин, які я пробула в парку, принесли мені максимальний відпочинок.

Ще кілька рекомендацій. Переяслав – дуже мальовниче містечко, але хотілось би, щоб для туристів зробили комфортніші умови. До мене приїжджали в гості багато людей, які казали, що тут класно, але немає де заселитись, куди сходити поїсти. Гостям міста можна відвідати музей просто неба, де я бувала багато разів, однак завжди хочеться повертатись. У центрі міста дуже красиво, особливо в парку Тараса Шевченка.

Нагадаємо, що тиждень тому в рубриці “Улюблені місця Переяславщини” Валентин Шуткевич радив відвідати берег Дніпра. Детальніше про це місце дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Фото пам’ятника надала Анжеліка Степанковська

Фото парку – з інтернету

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору