Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Вивільнити емоції на папері: у Переяславі для дітей проводять заняття з арт-терапії

У Переяславі психологиня проводить заняття з арт-терапії для дітей. Як це відбувається?

Психологиня-художниця, членкиня спілки “Мистецтво життя” Людмила Башук в студії живопису на Гімназійній, 37 у Переяславі займається з дітьми арт-терапією. Вже кілька років вона допомагає дітлахам вивільняти свої емоції та тривоги на папері фарбами, олівцями та різними художніми техніками. Заняття проходять для двох груп у п’ятницю та суботу, відвідують їх діти від 4 до 14 років. Детальніше розповість Інформатор.

Арт-терапія – методика, яка полягає у проведенні лікування “мистецтвом”. Вона є напрямком психотерапії, використовується не так давно, але стрімко розвивається і вже довела свою ефективність. Метод включає безліч підвидів, що дає можливість підібрати найбільш корисні для кожного випадку індивідуально і усунути психологічні проблеми.

Людмила Башук кілька місяців тому повернулася зі Швейцарії, де працювала волонтером-психологом з біженцями із України. Там теж займалася творчістю та малювала. Полотна жінки помітили, зараз її картини розміщені в центрі Цюриха (Швейцарія).

Як стверджує Людмила, арт-терапія – це двоетапний процес: перше – вона передбачає створення якогось шедевру, друге – вклад певного змісту в роботу. Пів години заняття – це суто терапія, а година – живопис. У більшості дітей, які відвідують уроки, батьки – військові, які зараз захищають нашу країну, тому така терапія є доречною та корисною для маленьких дітей, аби відволіктись та пропрацювати свої тривоги. Психологиня у своїх заняттях задіює різні ігри, вистави, казки та ляльки, аби дітям було ще цікавіше та веселіше.

Батьки учнів неодноразово розповідали Людмилі, що такі заняття справді допомагали їхнім дітям подолати певні проблеми та стати спокійнішими. Також вона особисто спілкується з батьками щодо проблем дітей, тобто кому з чим потрібно допомогти та що варто пропрацювати. Потім все це враховується під час занять.

– Звісно ж, захоплює сам процес. Діти працюють в різних техніках: гратаж, пуантилізм, імпресіонізм. Також в різних напрямках, наприклад, ознайомлюються з різними художниками та створюють власні творчі шедеври. Я вважаю, що до 12 років дитині не варто ламати почерк художника, вона сама повинна самовиразитися, – ділиться мисткиня. Тому дітям, які мають хист до малювання, жінка особисто дає рекомендації в художню школу.

– Також ми разом з дітками дуже хочемо зробити театралізовану виставку в костюмах із картин з циклу “Мелодія старого Переяслава”. Можливо, навіть виставку-продаж. І перерахувати частину коштів на ЗСУ.

Маленька Аня ділиться: “Мені подобається, що ми тут завжди малюємо та граємо, я відвідую студію з п’яти років. Найбільше подобається малювати в техніці гратаж, у мене вже весь дім в малюнках. Коли я виросту, мрію ходити в художню школу та стати художницею”.

Щоб потрапити на заняття з арт-терапії, звертайтесь за тел. (095)065-03-73 (Людмила Башук, художній керівник). Вони безкоштовні, необхідно лише скидатись коштами на матеріали.

Діти поділилися враженнями від занять

Готові роботи дітей

Техніка гратаж

Нагадаємо, що у Переяславі діє творча спілка майстрів “Мистецтво життя”. Чим вона займається під час війни, дивіться у нашому сюжеті.

Яна Малишко

Відео та фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору