ЖИТТЯ

У Переяславі вшанували пам’ять жертв Голодоморів: як це було

У Переяславі провели День пам’яті жертв голодоморів. Традиційно місцеві жителі долучились до акції “Запали свічку”.

Сьогодні, 26 листопада, в Україні відзначають День пам’яті жертв голодоморів. Символічно біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років у Переяславі провели мітинг-реквієм. Місцеві жителі вшанували пам’ять всіх тих, хто помер внаслідок геноциду українського народу. Про це повідомляє Інформатор.

Близько пів сотні переяславців долучитись до вшанування пам’яті з нагоди 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні. Захід почали з хвилини мовчання, потім священники ПЦУ провели літургію.

Виступила заступниця міського голови Переяслава Оксана Степаненко: “Через те, що в нашій країні не було і крихти хліба, гинули наші українці. Нас убивають, ненавидять, замордовують за те, що ми любимо свою країну. Будьмо вірними й гідними пам’яті невинно убієнних у 1932-1933 роках”.

У цей день до Переяслава зі Львова завітав кандидат філологічних наук В’ячеслав Гнатюк, який раніше жив у нашому місті. Він є співупорядником книги “Голодовка”, в якій десятки жителів Переяславщини розповіли свої згадки про події Голодомору: “Ми зараз сумуємо, з приводу тих непоправних жертв, яких зазнала українська земля в той час. І ми бережемо пам’ять про ті події. Ми ніколи не повинні забувати їх, і маємо передавати з покоління в покоління нашим нащадкам те, що наші предки пережили в минулому”.

Докторка філософії, доцентка переяславського університету та депутатка міської ради Руслана Потапенко сказала таке: “Непокарані злочини призводять до того, що злочини повторюються. Як тоді радянська, так і зараз російська влада проводять проти нас геноцидні дії. І лише на початку незалежної України про це почали говорити та визнавати”.

Наприкінці заходу присутні по черзі вшанували пам’ять жертв поклавши квіти до монументу, переважно це були букети із пшениці та калини.

Меморіал жертвам Голодомору

Майже всі прийшли з квітами

Священники провели літургію

Переяславці вшановують пам’ять за загиблими

Оксана Степаненко виступила із скорботним словом

Дехто приходив із лампадками

В’ячеслав Гнатюк розповів про книгу “Голодовка”

Літургія тривала 15 хвилин

Люди несуть квіти до меморіалу

90-ті роковини

Рятувальниці також вшанували пам’ять жертв Голодомору

Клали і колосся пшениці з калиною

Нагадаємо, що у Переяславі днями попрощались із баскетбольною тренеркою Іриною Биковою. Детальніше читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору