ЖИТТЯ

“Рівень довіри до сміттєзвалища, яке зветься інтернетом, в Україні величезний”: Олександр Федієнко – про цифрову гігієну

У Переяслав завітав народний депутат України Олександр Федієнко. Він провів лекцію про цифрову освіту для студентів університету.

8 грудня у Переяслав приїхав народний депутат України, голова правління Інтернет асоціації України, експерт з питань кібербезпеки, телекомунікацій, ІТ-технологій та інформаційної безпеки Олександр Федієнко. Він привіз студентам Університету Григорія Сковороди ноутбуки. А також поговорив з викладачами та студентами про цифрову освіту та кібергігієну. Інформатор покаже, як це було, та тезово перекаже лекцію.

Що таке цифровізація?

– В Україні взагалі не було терміну “цифровізація”. Це – коли ми офлайн-послуги (щодо навчання, отримання довідок, документи) оцифровуємо, а потім на законному рівні надаємо їм відповідного статусу. Один з таких прикладів – додаток “Дія”. Якщо громадянин України приходить в державну установу, щоб отримати будь-яку потрібну довідку, він не повинен бігати по різних інстанціях. Справа держави – займатись цим питанням. Тому прийняли відповідний закон, оцифрували і тепер, до прикладу, якщо ви приходите в ЦНАП, то вам вже не потрібно бігати по державних інституціях, адже вони комунікують між собою. Зрештою вам вже віддають звичайну паперову довідку, – пояснив Олександр Федієнко.

Що таке “цифрова ідентичність”?

– У цифровому світі є термін “цифрова ідентичність”. Він передає вашу особу в цифрових метаданих, ваші біометричні показники, те, що з вас зняли за допомогою якогось приладу, оцифрували та поклали в банк даних. Цю історію можна далі передавати до різноманітних цифрових реєстрів. У нас в країні понад 360 різноманітних цифрових реєстрів, адже кожна державна установа створювала реєстр. Це було зручно для них, адже це був механізм отримання бюджетних коштів. Тому ми поставили за мету прибрати більшу частину непотрібних реєстрів. Далі всі ці реєстри поєднали в єдину систему, щоб вони обмінювались між собою різноманітною інформацією. Також ми прибрали дублюючі реєстри. Наприклад, якщо в демографічному реєстрі є ваші паспортні дані, а ви приходите до медичної установи, в якої також є реєстр, то їм вже не потрібно заповнювати ваші паспортні дані, бо вони є в іншому реєстрі.

Чому ми всі можемо стати жервами шахраїв?

– Всі ви користуєтесь банківськими картами, які прив’язані до мобільних телефонів. Тож ви всі є потенційними жертвами злодіїв, тому що ваші телефонні номери не є контрактними. Коли у вас викрадуть гроші – це питання часу. А потім викрадуть ваші документи, на які згодом отримають кредити. Коли ви приходите в банк з паспортом та номером телефона, то для банку ви ідентифіковані з номером в цифровому форматі, а ось оператор, в якого перебуває цей номер, – не цифровий та не ідентифікований з вами. Далі всі дії, які відбуваються з вашого номера, для банку пов’язані з вами, а для мобільного оператора ці дії нічиї.

Людина, яка не володіє питаннями кібергігієни, може легко стати жертвою шахрая. Зазвичай шахраї дізнаються номер телефона, але навіть не знають, чий він. Ви всі маєте “Дію”, але не маєте контракту з мобільним оператором, шахрай може викрасти ваш номер, банківську карту з грошима та “Дію”. Тому, якщо я викрав ваш мобільний номер, то можу викрасти все, що з ним пов’язано. Якщо дані викрадені, то через “Дію” на вас можуть взяти маленькі кредити, які потім будуть зростати. Далі ваш кредит продадуть колекторам і тоді ви вже нікому не доведете, що не причетні. Також ви можете ідентифікувати свій телефонний номер. Таким чином, неможливо буде зробити дублікат вашої SIM-карти.

Чи безпечні голосування у “Дії”?

– Я не довіряю механізму цифрових виборів, адже це багатокомпонентна структура. Механізм цифрових виборів – це коли ви приходите на дільницю, берете паперовий бюлетень, заповнюєте його, а далі кладете в цифрову машину, яка відсканувала його та знищила. Але це не цифрове голосування, це просто машина автоматизувала ваше волевиявлення для того, щоб потім не витрачати час на рахування голосів. Якщо кожен студент матиме цифрову ідентичність, тоді механізм голосування в “Дії” може працювати, якщо студенти не мають цифрової ідентичності, то і підтвердити, що саме цей студент голосував, не можна.

Як захистити свої сторінки в соцмережах?

– Ми живемо в суспільстві цифрового впливу. Багато з вас читають понад десяток Telegram-каналів. Це величезний об’єм інформації, який на вас завантажують люди впливу. Вони за допомогою цифрової платформи впливають на ваш мозок. Наскільки правдива ця інформація, ви не знаєте, але рівень довіри до сміттєзвалища, яка зветься інтернетом, в нашій країні величезний. Facebook, Instagram, Telegram – це платформи, а також інструменти впливу на суспільство.

Щоб захиститись, пароль від соцмережі має бути довжиною не менше 15 символів. Також має бути двофакторна або трифакторна аутентифікація. Якщо ви створите хороший пароль та поставите двофакторну ідентифікацію, то вже на 90% захистите профіль.

***

Під час попереднього візиту Олександр Федієнко привіз до університету дефібрилятор, який вже встигли протестувати. Після лекції депутат поїхав на відкриття резиденції Святого Миколая, а потім навідався до Центру професійно-технічної освіти. Туди, як і в університет, привіз сучасні столи від партнера, компанії Huawei.

Олександр Федієнко приїхав до Переяслава

Поговорив з викладачами та студентами про цифрову освіту та кібергігієну

Олександр Федієнко привіз в університет ноутбуки

Ректор університету Віталій Коцур та Олександр Федієнко

Лекція виявилась цікавою та пізнавальною

Нагадаємо, що 2 грудня президент України Володимир Зеленський відвідав університет Переяслава. Як це було, дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору