ЖИТТЯ

НІЕЗ “Переяслав” придбав приміщення “Старого вертепу” за 20 мільйонів гривень: суд визнав купівлю недійсною

НІЕЗ “Переяслав” придбав приміщення “Старого вертепу” незаконно. Це визнав суд.

У 2018 році Національний історико-етнографічний заповідник “Переяслав” задля розширення фондосховищ для збереження музейних предметів, колекцій та експонатів придбав у Переяславі приміщення кафе “Старий вертеп”, що на вулиці Шевченка, 6, та земельну ділянку під нею за майже 20 мільйонів гривень. Гроші на це отримав з державного бюджету. За позовом Київської обласної прокуратури суд визнав недійсними договори купівлі-продажу майна та зобов’язав НІЕЗ “Переяслав” повернути придбану нерухомість, а з продавця стягнути сплачені кошти. Про це 15 грудня 2022 року повідомили на сайті Київської обласної прокуратури, передає Інформатор.

Прокуратура встановила, що нерухоме майно придбано за ціну, яка у 7 разів вища від його дійсної ринкової вартості. Суд врахував наведені прокуратурою доводи та задовольнив позовні вимоги прокуратури.

У червні 2021 року прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно генерального директора заповідника Олексія Лукашевича та його спільників за фактами розтрати майна, підроблення та використання підроблених документів, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги та службового підроблення (ч. 5 ст. 191, ч. 2,4 ст. 358, ч. 1, 3 ст. 365-2, ч. 1 ст. 366 КК України). Наразі судовий розгляд триває.

На сайті Офісу Генерального прокурора 23 червня 2021 року так описали цю справу: “Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2018 році генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав” разом зі спільниками розтратили державне майно – бюджетні кошти, що виділялися заповіднику Міністерством культури України. З цією метою вони розробили поетапний план, що полягав у придбанні за понад 19 млн грн фактично непотрібної адміністративної будівлі у Переяславі на Київщині, реальна вартість якої становила 2,5 млн грн, власницею якої була одна з учасниць групи. При цьому за допомогою ще одного спільника – оцінювача – учасники групи виготовили та використали підроблені звіти про оцінку майна із завищеною вартістю предмету оцінки, забезпечили і провели процедури самої закупівлі цього майна за державні кошти та уклали ряд цивільно-правових договорів. Внаслідок таких дій державі завдано шкоду на суму 17 млн грн”. Наразі за тим посиланням публікація не збереглася.

Коли восени минулого року Олексій Лукашевич переобирався на посаду гендиректора НІЕЗ, то щодо цієї ситуації сказав таке: “Ціна на це приміщення значно нижча за середньоринкову в Переяславі на приміщення такого типу. Рахунок був виставлений на основі звіту оцінювача. Водночас додам, що ми будуємо туалет площею 48 квадратних метрів на території музею “Заповіту”. Його вартість становить 1 мільйон 100 тисяч гривень, це при тому, що проєкт типовий – такий самий туалет вже стоїть в міському парку Переяслава. А в приміщенні, про яке ми говоримо, близько 700 квадратних метрів”.

Нагадаємо, що зараз у приміщенні на Шевченка, 6 відкрили резиденцію Святого Миколая. Що там є, дивіться у нашому сюжеті.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору