ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: “Піноккіо” Гільєрмо Дель Торо – не просто казка про дерев’яного хлопчика

Мультфільм “Піноккіо” розкрили по-новому. Чому його варто подивитись?

“Інформатор вихідного дня” продовжує розповідати про книжки, фільми та серіали. Мультфільм “Піноккіо” режисера Гільєрмо Дель Торо 2022 року зовсім не схожий на інші мультики чи книжки, які випускали раніше про цього дерев’яного живого хлопчика. У цій історії йдеться про вже знайомих нам Джеппетто та Піноккіо. З’явились в ньому і нові персонажі, про яких ви дізнаєтесь із мультфільму. Журналістка Інформатора рекомендує цей мультфільм до перегляду та розповість про нього детальніше.

У дитинстві я читала книгу “Пригоди Піноккіо” Карло Коллоді. Там був цвіркун-балакун, кіт та хитра лисиця, розбійники, дівчинка з блакитним волоссям. Зрештою, пройшовши численні пригоди, дерев’яна лялька стала справжнім хлопчиком.

У “Піноккіо” від Netflix чимало фантастики: дві феї-сестри, яких неможливо навіть уявити, а цвіркун, окрім того, що намагався вказати дерев’яному хлопчику правильний шлях, був досить самозакоханим та амбіційним. При цьому, наприкінці фільму ми побачили, що він також змінився на краще. Був і керівник театру, який спонукав Піноккіо стати зірковим артистом. Однак це повний антагоніст, який не мав у собі нічого хорошого. А от деякі інші, здавалось би, негативні герої протягом історії розвивались, і цьому, безумовно, сприяв Піноккіо.

У цій версії “Піноккіо” казку Карло Коллоді перенесли у фашистську Італію. Трагічна доля спіткала сім’ю Джеппетто. Його син вже на початку мультфільму загинув під обстрілом військових літаків. А сам роботящий та добрий чоловік поступово перетворювався на алкоголіка. Побачивши це, блакитна фея зробила так, що у нього з’явився син Піноккіо. Щоправда, це була кострубато змайстрована іграшка, яка не мала навіть елементарного виховання. Звичайно, що Джеппетто не сприйняв її відразу, тим паче не вважав за сина.

Проте багато пригод, які долають протягом цього анімованого фільму його герої, приводять до логічного підсумку. Джеппетто і Піноккіо готові пожертвувати життям заради один одного. А дерев’яний хлопчик навіть втрачає його, лише щоб урятувати свого батька. Ця історія неабияк розчулює, бо вона надто добра, але при цьому й надто трагічна. Піноккіо не міг померти (довго пояснювати, це треба просто побачити), а от його нова сім’я не була вічною.

Новий “Піноккіо” – не просто про родину, дружбу, пригоди добро та зло. Він – про плинність життя, про те, що необхідно цінувати кожен момент, і проводити його з найріднішими. Піноккіо вчить нас любити просто так, не за щось, а незважаючи ні на що. А Джеппетто показує, що не варто закриватись від світу навіть у найскладніші періоди, і не слід боятись нового.

Нагадаємо, що у попередньому матеріалі цієї рубрики наша журналістка розповіла про книжку “Лора. Історія одного божевілля”. Цей роман змусить поринути у загадки та інтриги найбагатшої сім’ї міста.

Оксана Симоненко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору