ЖИТТЯ

Хто найвпливовіша людина Переяслава у 2022 році: третя п’ятірка

Інформатор підготував перелік із 25 найвпливовіших людей Переяслава. Сьогодні презентуємо третю п’ятірку.

Вже вдруге у своїй історії Інформатор визначає найвпливовішу людину Переяслава. Ми зібрали 25 претендентів, розділили їх на п’ять п’ятірок. Переможець кожної вийде до фіналу, де й визначиться найвпливовіший. У другому голосуванні перемогу здобув депутат міської ради Переяслава Андрій Іващенко. Із 48% голосів (317 людей) він випередив найближчого конкурента, депутата міськради Григорія Порала, у якого 16% голосів.

Відбираючи 25 найвпливовіших людей Переяслава у 2022 році, ми послуговувались кількома опціями:

  • публічність;
  • впізнаваність;
  • активність у 2022-му;
  • сприяння захисту України.

Сьогодні презентуємо третю п’ятірку. Проголосувати за свого фаворита ви можете в нашому Telegram-каналі.

Юрій Бобровнік, депутат Бориспільської районної ради

(номінований вперше)

Юрій Бобровнік не так давно був серед політичної еліти Переяславщини. Зокрема, у 2016-2018 роках був першим заступником голови Переяслав-Хмельницького райдержадміністрації. Також він завжди активно відстоює свою позицію. Найрезонансніші приклади – критика діяльності переяславської лікарні та теплоелектростанції. Для цього залучає інформаційний ресурс “Новий погляд”, одним із засновників якого свого часу був.

Після того, як став депутатом Бориспільської райради, його вплив на Переяслав став менш помітний пересічним жителям. Можливо, саме через це Бобровнік і не потрапив до переліку найвпливовіших торік. Однак, по суті, його активність нікуди не поділась. А у 2022 році після початку повномасштабної війни він знайшов свою важливу роль. Став співзасновником Добровольчого формування Переяславської територіальної громади №2. Його створили на базі місцевого університету, виконує завдання командування ТрО ЗСУ.

Користуючись своїм статусом “районного” депутата, Юрій Бобровнік готував звернення для забезпечення фінансування для тероборонівців. “На Переяславщині вдалося налагодити співпрацю командира добровольчого формування із головою (Олександр Слюсар) та депутатами Дівичківської громади. Громада активно працює у покращенні своєї обороноздатності. Дещо значно менше до ініціативи у підтримці добровольців долучився голова Циблівської громади (Олександр Палагута). Решта громад Переяславщини (Студениківська, Ташанська та Переяславська) поки на системному рівні не займаються забезпеченням обороноздатності своїх громад у контексті фінансової підтримки та забезпечення добровольчих формувань”, – написав Бобровнік у своєму річному звіті 1 січня.

Юрій Бобровнік, фото з мережі

Сергій Галицький, активіст

(номінований вперше)

Чи не найбільше претензій від читачів до торішнього переліку найвливовіших було через те, що до нього не потрапив Сергій Галицький. Цю людину, певно, знає кожен переяславець, однак сам він намагається залишатись в тіні. Просить не згадувати про нього публічно, коли робить якісь добрі справи. “Сергій Галицький мав репутацію “поганого хлопця”. Але страх минув буквально за тиждень, коли я зрозуміла, що це одна з найдобріших людей, яких зустрічала у своєму житті. Він реально серед ночі може поїхати забирати збиту посеред дороги собаку, покласти її до себе в гараж і чекати ранку, щоб відвезти до ветеринара. Я постійно звертаюся до нього, коли розумію, що ми з Танею Чеботарь не справимося, коли потрібна чоловіча сила. Плюс він допомагає багатьом людям, але просто вимагає не згадувати цього публічно”, – розповідає про нього депутатка міськради Аліна Римар, яка, до слова, вже двічі потрапляла до нашого переліку найвпливовіших.

Помітно, що Галицький переймається життям Переяслава. Він активно пише пости про проблеми міста і можливості їхнього вирішення у Facebook. Часто намагається напряму звертатись до міської влади. А його спіч під час звітування міського голови Вячеслава Саулка надовго запам’ятається всім, хто його чув. Тоді вже остаточно стало зрозуміло, що для Галицького немає авторитетів і він здатен сказати будь-кому те, що думає.

Після повномасштабного вторгнення він вже у перші дні пішов будувати блокпости та бліндажі для захисту власного міста. У першій тижні війни, коли на Київщині були окупанти, стояв на його сторожі. А згодом вступив до лав ЗСУ.

Сергій Галицький

Андрій Конон, начальник першого відділу Бориспільського РТЦК та СП

(номінований вдруге)

Коли торік ми представляли Андрія Конона у переліку найвпливовіших, то акцентували увагу на тому, що під час російської агресії все, що стосується державної оборони, становить надважливе значення. Це було до 24 лютого, а після роль цієї особистості на теренах Переяславщини виросла в рази. Центр комплектування (у народі – військкомат) із перших днів повномасштабного вторгнення і дотепер працює на повну потужність, а Конон безпосередньо займається менеджентом його діяльності.

Ще в лютому-березні, коли, здається, не всі зрозуміли, настільки тривалою та важкою буде ця війна, Андрій Конон буквально “вигризав” фінансування на потреби військкомату. Вочевидь, поступово співпраця із владою налагодилась, адже на сесіях міської ради Переяслава певні фінанси на оборону виділяють.

Сам же підполковник Андрій Конон, окрім своїх безпосередніх обов’язків, готовий захищати країну зі зброєю в руках. “Настане день і нашої перемоги, це буде день пам’яті та скорботи, але це ніколи не стане днем примирення. Це буде тотальна перемога над рф. Хай тут стоятимуть наші діти, а не я, адже нам доведеться покласти за це життя, але цей день настане”, – сказав він 8 травня 2022 року під час відзначення Дня пам’яті та примирення.

Андрій Конон

Валентин Шуткевич, начальник відділу культури та туризму Переяславської міськради

(номінований вперше)

У перші дні повномасштабної війни було явно не до культури та туризму. Тоді цей відділ міської ради, який очолювала Анна Скляренко, став активно займатись волонтерством, допомогою переселенцям. Невдовзі Валентин Шуткевич став керівником гуманітарного штабу. Він курував видачу тонн “гуманітарки” тим, хто цього потребує. Згодом “культура” почала повертатись до життя: для містян влаштовували різноманітні заходи, де можна було розвантажитись, а інколи й щось пожертвувати на ЗСУ.

13 жовтня стало відомо, що Валентин Шуткевич очолив відділ культури та туризму Переяславської міськради. Має досвід роботи в галузі культури близько 10 років. Підбиваючи підсумки 2022-го, у Переяславській громаді провели понад 127 різноманітних заходів, тобто у середньому один на кожні три дні, що на чверть більше ніж торік. Тобто навіть війна не зупинила наших культурних діячів, а Шуткевич налаштований надалі надихати їх на нові ідеї.

Валентин Шуткевич, фото з мережі

Анатолій Фесенко, перший заступник міського голови Переяслава

(номінований вдруге)

Історія Анатолія Фесенка у переяславській політиці протягом останніх років надзвичайно цікава та досить таємнича. Під час місцевих виборів у 2020 році він набрав пристойні 118 голосів (третій показник у партії “Слуга народу”). Однак депутатом не став, оскільки міський голова Вячеслав Саулко запропонував йому посаду першого заступника. Очевидно, що стосунки між ними були максимально позитивними, адже очільник громади набирав команду “під себе”. Втім, 17 лютого 2022-го за тиждень до повномасштабного вторгення Росії, Фесенко подав у відставку – написав заяву “за згодою сторін”. Але депутати її не прийняли – “за” проголосували лише шестеро.

Тоді ми поцікавились у Анатолія Фесенка, що ж буде далі. Він пояснив, що має працювати, допоки його заяву не приймуть. Про причини бажання звільнитись не розповів. Закцентував увагу на тому, що це, мовляв, дрібниці, порівняно з тим, що Україна перебуває в небезпеці. А вже невдовзі, коли напад росіян таки стався, він вступив до лав ЗСУ. І очевидно, що з посади його не звільнили. Тобто де-факто Фесенко зараз не працює у міській раді, а де-юре залишається першим заступником (допоки нам офіційно не повідомили зворотнього).

Він, як перший заступник, відвідує засідання виконавчого комітету. Інколи публічно вступає у діалог із міським головою, чого до “звільнення” практично ніколи не було. У кулуарах говорять про конфлікт між двома потужними посадовцями. Якщо це й справді так, то у Саулка з’явився ще один сильний політичний конкурент. Якщо Фесенко ще матиме амбіції очолити Переяславську громаду, то буде серед фаворитів під час виборів.

Анатолій Фесенко, фото із сайту міської ради

Переможця цього голосування ми оголосимо через два дні. Тоді ж оприлюднимо наступну п’ятірку впливових людей Переяслава.

А поки нагадаємо вам, хто потрапив до третьої десятки найвливовіших рік тому. Дивіться перелік за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору