ЖИТТЯ

Хто найвпливовіша людина Переяслава у 2022 році: друга п’ятірка

Інформатор підготував перелік із 25 найвпливовіших людей Переяслава. Сьогодні презентуємо другу п’ятірку.

Вже вдруге у своїй історії Інформатор визначає найвпливовішу людину Переяслава. Ми зібрали 25 претендентів, розділили їх на п’ять п’ятірок. Переможець кожної вийде до фіналу, де й визначиться найвпливовіший. У першому голосуванні перемогу здобув депутат міськради Переяслава Сергій Шаменко. Із 39% голосів (414 людей) він випередив депутатку міськради Переяслава Аліну Римар, у якої 24% голосів.

Відбираючи 25 найвпливовіших людей Переяслава у 2022 році, ми послуговувались кількома опціями:

  • публічність;
  • впізнаваність;
  • активність у 2022-му;
  • сприяння захисту України.

Сьогодні презентуємо другу п’ятірку. Проголосувати за свого фаворита ви можете в нашому Telegram-каналі.

Віктор Коркач, начальник ВУКГ

(номінований вдруге)

Вячеслав Саулко, очоливши Переяславську громаду, мав розуміння, що пересічні люди передусім прагнуть комфортного проживання у своєму населеному пункті. А для цього не так багато й треба: гарні дороги, прибрані території, завжди охайний благоустрій. Тож це мали забезпечити комунальники, а влада у свою чергу всіляко сприяла.

Віктор Коркач вдруге очолив Переяславське виробниче управління комунального господарства наприкінці 2020 року, невдовзі після зміни влади у місті. І відтоді підприємство лише розвивається. Постійно оновлюється техніка, якою, не повірите, активно користуються. Із міського бюджету комунальники постійно отримують пристойне фінансування.

Очевидно, що Коркач чудово комунікує із теперішньою владою. А це, власне, найголовніше, коли ти очолюєш підприємство, яке належить місту. Тож від цього, певно, виграють не лише суб’єкти цих ділових відносин, а і звичайні жителі громади.

Віктор Коркач, фото із сайту міської ради

Ірина Присіч, депутатка міської ради Переяслава

(номінована вперше)

Ірина Присіч – відома у Переяславі підприємиця, користується неабиякою повагою серед земляків. Очевидно, вміє знаходити спільну мову з будь-якими людьми. Під час місцевих виборів вона набрала 149 голосів. Більше від неї у партії “Слуга народу” набрав лише Олександр Якуба, який став старостою села Гайшин. А взагалі у депутатському корпусі її за підтримкою виборців випередив лише Григорій Порало із “Європейської солідарності”, за якого проголосували 219 людей.

Після початку повномасштабної війни вже 69-річна Ірина Юріївна не сидить склавши руки. Вона допомагає армії як фінансово, так і своєю діяльністю. Створила цілий волонтерський рух, який плете маскувальні сітки для наших захисників. Бере активну участь у будь-яких благодійних заходах, які збирають гроші для українських воїнів. Словом, жінка знайшла свою роль під час війни і розкривається по-новому.

Ірина Присіч

Григорій Порало, депутат міської ради Переяслава

(номінований вдруге)

Григорій Порало обрав свою нішу й не покидає її – захищає інтереси Великої Каратулі у громаді. Як би там не було, він найвпловіша та, вочевидь, найвідоміша людина цього села. Порало очолює підприємство ПОА “Україна”, яке забезпечує великокаратульців роботою, а бюджет громади податками. Воно входить до переліку найбільших платників податків у 2022 році в аграрному секторі.

На місцевих виборах він здобув найбільше голосів серед всіх кандидатів у депутати – 219. На сесіях зазвичай активний, прагне розібратись у кожному питанні. Щоправда, помітно, що йому складно працювати у турбо-режимі, який не припиняється за каденції Саулка. Депутати грунтовно розбирають питання на профільних комісіях та передсесійних засіданнях, а на пленарному просто голосують без обговорення. Порало, як пояснює, через брак часу не завжди може їх відвідувати, тому через це інколи конфліктує із головою.

Він активно допомагає нашим захисникам, проте не достатньо про це розповідає. Однак те, що його відзначили почесною грамотою “За оборону Бориспільщини”, про щось та й свідчить.

Григорій Порало, фото із сайту міської ради

Андрій Іващенко, депутат міської ради Переяслава

(номінований вдруге)

Андрій Іващенко з кожним роком набирає ваги як особистість. У 2022-му він передусім займався створення молодіжного простору в Переяславі. І це йому вдалось. Завдяки виграним грантам, проєкти до яких писав сам же Іващенко, завдяки допомозі благодійників і знову ж таки активності нашого претендента у місцевої молоді тепер є класна локація, де можна відпочити. Без алкоголю чи тим паче наркотиків, а активно та корисно. У молодіжному центрі “Зустріч”, який очолив Іващенко, проводять різноманітні безкоштовні майстер-класи, лекції, дивляться цікаві фільми.

“Це має бути місце тяжіння, куди люди приходитимуть, щоб поспілкуватися, отримати додаткові послуги чи враження. Це мультипростір, який поступово змінюватиметься відповідно до потреб саме тих людей, які сюди приходитимуть. У багатьох країнах такі простори використовують навіть для того, щоб проводити навчальні заняття”, – пояснював він концепцію молодіжного простору.

Андрій Іващенко також активно волонтерить. На початку повномасштабної війни в переяславському університеті обладнали величезний волонтерський корпус. Іващенко, як керівник соціально-гуманітарного відділу, став одним із головних його облич. Маючи величезну довіру від людей, йому передусім приносили те, чого потребували захисники.

Андрій Іващенко

Олексій Лукашевич, генеральний директор НІЕЗ “Переяслав”

(номінований вдруге)

Генеральний директор національного заповідника ніяк не міг не потрапити до переліку найвливовіших. Після епідемії коронавірусу на переяславські музеї чекало ще одне випробування – війна. Попри все, вони продовжують працювати, а науковці заповідника й надалі ведуть свою професійну діяльність.

Олексій Лукашевич, можливо, послуговуючись принципом “тихіше їдеш, далі буде”, не був надто активним у 2022-му. Однак наприкінці року підзабута кримінальна справа дала про себе знати. Йдеться все про те ж приміщення “Старого вертепу”, де вже обладнали фондове сховище та активно використовують його для проведення різноманітних заходів. 15 грудня стало відомо, що суд визнав недійсними договори купівлі-продажу майна та зобов’язав НІЕЗ “Переяслав” повернути придбану нерухомість, а з продавця стягнути сплачені майже 20 мільйонів гривень. Прокуратура встановила, що у 2018 році її придбали за ціну, яка у 7 разів вища від реальну ринкову вартість.

У червні 2021 року прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно Олексія Лукашевича та його спільників за фактами розтрати майна, підроблення та використання підроблених документів, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги та службового підроблення (ч. 5 ст. 191, ч. 2,4 ст. 358, ч. 1, 3 ст. 365-2, ч. 1 ст. 366 КК України). Наразі судовий розгляд триває.

Те, що навіть у таких умовах Лукашевича у 2021 році переобрали на посаду ще на 5 років, свідчить ні про що інше, як про його впливовість і важливість у досить високих колах.

Олексій Лукашевич, фото з мережі

Переможця цього голосування ми оголосимо через два дні. Тоді ж оприлюднимо наступну п’ятірку впливових людей Переяслава.

А поки нагадаємо вам, хто потрапив до другої десятки найвливовіших рік тому. Дивіться перелік за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору