Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Хто найвпливовіша людина Переяслава у 2022 році: перша п’ятірка

Інформатор підготував перелік із 25 найвпливовіших людей Переяслава. Сьогодні презентуємо першу п’ятірку.

Вже вдруге у своїй історії Інформатор визначає найвпливовішу людину Переяслава. Торік ми зібрали 30 претендентів, розділили їх на три десятки, переможець (за результатами голосування наших читачів) кожної потрапив до фіналу. Зрештою найвпливовішим у 2021 році став ректор Університету Григорія Сковороди у Переяславі Віталій Коцур.

Тепер ми дещо змінюємо формат. Буде лише 25 кандидатів, яких ми розділимо на п’ять п’ятірок. Переможець кожної вийде до фіналу, де й визначиться найвпливовіший. Чому так? Бо ми помітили, що до однієї десятки часто потрапляли по кілька особистостей, які безумовно були гідні фіналу. Отже, чим більше буде голосувань та чим менше претендентів у півфіналах, тим більше шансів, що на перемогу претендуватимуть справді найяскравіші. Щоправда, підтвердження цьому ми зможемо знайти лише після того, як спробуємо новий формат.

Відбираючи 25 найвпливовіших людей Переяслава у 2022 році, ми послуговувались кількома опціями:

  • публічність;
  • впізнаваність;
  • активність у 2022-му;
  • сприяння захисту України.

Ще один важливий момент. Аби голосування мало якнайбільше інтриги, ми запроваджуємо таке правило: той, кого визнали найвпливовішим, не може знову стати таким протягом наступних трьох років. Тобто Віталій Коцур не може перемогти ні за підсумками 2022-го, ні 2023-го, ні 2024-го. Однак, якщо ми вважатимемо його гідним потрапити до претендентів, то він серед них опиниться. Щоправда, в голосуванні його кандидатури не буде.

Порядок претендентів визначили випадковим чином. Отож, почнімо! Проголосувати за свого фаворита ви можете в нашому Telegram-каналі.

Сергій Шаменко, депутат міської ради Переяслава

(номінований вперше)

Сергій Шаменко очолює місцевий осередок партії ВО “Свобода”. Був депутатом як міської, так і районної рад. Зараз користується чималою повагою серед колег у депутатському корпусі. Під час сесійних засідань він зазвичай досить активний, не боїться апелювати до міського голови, якщо має сумніви щодо певних питань. І це попри те, що Сергій Миколайович працював у комунальному підприємстві – був начальником цеху “Благоустрій” ВУКГ.

Патріотичність Шаменка не викликає запитань. Вона не лише проявляється під час сесій чи просто на словах або у партійних настановах. Відразу після 24 лютого, коли Росія напала на Україну, він вступив до лав ЗСУ. Коли ж у Переяславі було багато розмов про демонтаж пам’ятника так званого “об’єднання”, він сказав чітко: “Ми ж розуміємо, що тут не було фактів возз’єднання України з росією, був просто якийсь військовий союз на той час. Говорять завжди, що “не на часі” зносити, а ці монументи постійно нагадують про “старшого брата”. А тепер цей “старший брат” убиває людей, гвалтує наших дітей. На часі це було ще сто років тому, коли була Українська революція”.

Сергій Шаменко, фото із сайту міської ради

Віталій Коцур, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі

(номінований вдруге, найвпливовіша людина Переяслава у 2021 році)

За рік Віталій Коцур аж ніяк не втратив своєї впливовості, а скоріше, лише набув досвіду та потужності особистості. Під його керівництвом університет не лише продовжив успішну роботу і в умовах війни, а й став осередком активної молоді та волонтерським центром. Також переяславський виш зосередився на міжнародній співпраці, бере активну участь у спільних проєктах із закордонними закладами освіти.

Університет Григорія Сковороди масштабно відзначив 300-річчя видатного українського філософа, ім’я якого носить. У рамках урочистостей до Переяслава навіть приїхав президент України Володимир Зеленський. Такий візит, безумовно, додав популярності нашому університету та ще більшої впізнаваності його очільникові.

Вже вдруге поспіль Віталій Коцур потрапив до сотні найвпливовіших людей Київщини. Цікаво, що цьогоріч він став єдиним представником Переяславщини в цьому рейтингу. Торік він впевнено переміг у нашому опитуванні. І є підозри, що так цілком могло статися і тепер.

Серед критиків Коцура-молодшого все рідше лунають порівняння із батьком. Сам Віталій Вікторович про це говорить так: “Той, хто спілкується зі мною, знає про мої життєві позиції, бачення. Я пройшов шлях від асистента, простого викладача до ректора. Й не перестрибував якісь щаблі, все розвивалося як мало бути. Якщо ти щось робиш, то без критики ніколи не обійдеться. Я не вважаю, що це така вже проблема. Мабуть, для того й існують соцмережі, щоб люди могли випустити свої емоції. І це далеко не перший випадок, що в освітянських родинах діти замінюють на чолі університету батьків. Вони стають успішними ректорами, бо мають відповідні знання, досвід і впевненість”.

Віталій Коцур

Аліна Римар, депутатка міської ради Переяслава

(номінована вдруге)

Аліна Римар – одна із активних, але при цьому конструктивних, депутаток. Також на її роботі, здається, жодним чином не позначається партійна приналежність. Сама вона наголошувала, що жодних “вказівок зверху” не отримує. А її юридична професія лише сприяє діяльності. Римар очолює депутатську комісію з питань регламенту, депутатської етики, контролю за виконанням рішень.

Якщо у торішньому представленні ми зазначали, що часто навіть під час сесійних засідань міський голова цікавиться її позицією, то зараз ця тенденція практично зникла. Натомість, самій Римар доводиться брати слово, аби якомога грунтовніше розібратись у ситуації. Чи змінились між нею і керівництвом громади стосунки, поки що достеменно не відомо.

А з перших днів повномасштабної війни Аліна Римар була однією з небагатьох, що мало не цілодобово була у міській раді. Таким чином налагоджувала зв’язок між владою та громадою, допомагала, чим могла: “У нас були депутатські чергування, ми сиділи на камерах відеонагляду, збирали потреби хлопцям на блокпости. Більшість часу ми проводили в дорозі, бо збирали людям продукти харчування, матеріали для укріплення блокпостів тощо”.

Не варто забувати й про те, що Римар є засновницею ГО “У добрі руки”, яка займається безпритульними тваринами в Переяславі.

Аліна Римар

Олександр Петруня, засновник інтернет-компанії ХатаNet

(номінований вдруге)

Компанію ХатаNet важко назвати просто інтернет-провайдером. Це – надважливий відповідальний бізнес. І як і кожний сильний проєкт, в умовах кризи він заграв новими фарбами. ХатаNet максимально швидко адаптувалась до воєнного часу і стала не просто виживати, а й допомагати це робити іншим. Зокрема, забезпечили інтернетом міські укриття. А коли постійні вимкнення світла стали частиною нашого життя, компанія робить так, аби інтернет при цьому не зникав (необхідно лише забезпечити живленням роутер).

Також компанія щомісяця перераховує 10% прибутку на потреби ЗСУ: “Сьогодні наша допомога потрібна найкрутішим ЗСУ та всім тим, хто боронить нашу державу на всіх можливих фронтах. Ось тому і було прийнято рішення розширити соціальну програму ХатаNet та перенаправити її на боротьбу з окупантом”.

Окрім цього, не забуває компанія і про ті напрямки, яким допомагали до війни. Йдеться передусім про молодь та її активне дозвілля. Приміром, сприяла у розвитку молодіжного простору в Переяславі – придбала професійний тенісний стіл. І це лише ті випадки благодійності, про які нам стало відомо.

Власне, Олександр Петруня є обличчям компанії і одним із найвпізнаваніших бізнесменів Переяслава. Також він намагається реалізуватись у інших напрямках. Як відомо, саме він став одним із засновників Інформатора у Переяславі.

Олександр Петруня

Тарас Костін, депутат Київської обласної ради

(номінований вдруге)

Попри те, що Костін під час великої війни не був серед представників влади Переяслава, він все ж не зник із місцевих політичних радарів. Вступив до лав ЗСУ, активно сповіщає актуальну інформацію із місцевого центру комплектування. Словом, Тарас Костін як ніхто розуміє: якщо тебе немає в інтернеті, тебе немає ніде. Його в мережі вдосталь.

А ще Тарас Костін – депутат обласної ради, голова комісії з питань регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, взаємодії з правоохоронними органами та запобіганню корупції. Служба в ЗСУ не заважає йому стабільно відвідувати сесії та сприяти прийняттю важливих для Київщини рішень.

Очевидно, що після закінчення війни під час чергових місцевих виборів Костін балотуватиметься на посаду голови Переяславської громади. У 2020-му він програв Вячеславові Саулку якихось 43 голоси. Цілком ймовірно, що зараз його рейтинг може бути навіть вищим, аніж у чинного голови.

Тарас Костін

Переможця цього голосування ми оголосимо через два дні. Тоді ж оприлюднимо наступну п’ятірку впливових людей Переяслава.

А поки нагадаємо вам, хто потрапив до першої десятки найвливовіших рік тому. Дивіться перелік за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору