ВЛАДА

На сесії у Переяславі представили дві програми підтримки Добровольчого формування: депутати змушені були обирати

Міська рада підтримуватиме Добровольче формування громади. Але відповідну програму прийняли зі скрипом.

На сесії міської ради Переяслава 19 січня депутатка Руслана Потапенко ініціювала розгляд питання “Про затвердження Програми підтримки добровольчого формування №2 Переяславської міської територіальної громади на 2023-2026 рік”. Згідно з проєктом рішення, на цю програму необхідно передбачити 7 мільйонів 458 тисяч 970 гривень. Використають їх на екіпірування, технічні засоби та навчання добровольців. Зрештою депутати більшістю голосів (14) підтримали це питання, щоправда, не обійшлось без суперечностей. Про це повідомляє Інформатор.

Депутатів турбувало те, що цю програму буде складно втілити. Адже міська рада не може виділяти гроші з бюджету не юридичним особам. Тому пропонували, зокрема, додати пункт, у якому йшлося, що фінансування мали б проводити лише за запитами командира військової частини Сил територіальної оборони ЗСУ. Але міська рада в особі керуючої справами виконкому Тетяни Гич презентувала прямо на сесії оновлений проєкт програми, з яким депутати заздалегідь не мали змоги ознайомитись. Зрозуміло, що це їх неабияк обурило. Вони наголошували на тому, що їх вкотре “стикають лобами”, змушують обирати між двома варіантами, а не дають можливість спільно прийти до одного найкращого.

Зрештою депутати навіть вирішили відкласти на кілька хвилини розгляд питання, аби ознайомитись із проєктом програми, підготованої міськрадою. Він, як виявилось, суттєво відрізнявся від того, який пропонувала прийняти Руслана Потапенко. Скажімо, термін реалізації програми передбачили лише на 2023 рік. А про потреби добровольчого формування, відповідно і суму, передбачену на програму, там не було жодного слова. Ще було зазначено, що кошти формування зможе отримувати через конкретну військову частину.

На голосування кожен проєкт виставляли по черзі. Спочатку – той, що запропонувала Потапенко. Оскільки його відразу підтримали, не було потреби ставити на голосування той, що підготувала міська рада.

Під час розгляду цього питання начальник першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Андрій Конон закликав членів формування стати на військовий облік. Зазначив, що 38% з них на обліку у нашому військкоматі не перебувають, а 3% взагалі зараз у розшуку, адже ухиляються від мобілізації. Представники ДФТГ запевнили, що зроблять все необхідне, аби виконувати свої обов’язки у правовому полі.

Нагадаємо, що на цій же сесії підняли питання про стан освітнього процесу в Переяславі під час війни. До чого дійшли, дізнавайтесь за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору