Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Хто найвпливовіша людина Переяслава у 2022 році: визначаємо переможця

Читачі Інформатора визначили п’ятірку найвпливовіших людей Переяслава. Обираємо переможця.

Вже вдруге у своїй історії Інформатор визначає найвпливішу людину Переяслава. Ми зібрали 25 претендентів, розділили їх на п’ять п’ятірок. Переможець кожної опинився у фіналі. У першому голосуванні перемогу здобув депутат міськради Переяслава Сергій Шаменко, за нього проголосували 414 людей. У другому – депутат міської ради Переяслава Андрій Іващенко (317 голосів), у третьому – начальник першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Андрій Конон (185 голосів), у четвертому – волонтерка Інна Марченко (459), у п’ятому – священник Дмитро Волошин (369).

Відбираючи найвпливовіших людей Переяслава у 2022 році, ми послуговувались кількома опціями:

  • публічність;
  • впізнаваність;
  • активність у 2022-му;
  • сприяння захисту України.

Сьогодні презентуємо фіналістів. Проголосувати за свого фаворита ви можете в нашому Telegram-каналі. Однак голоси враховуватимуться лише коментарями. Під дописом, який ми опублікуємо, ви повинні будете підтримати одного з фіналістів і обгрунтувати, чому саме він гідний стати найвпливовішим у 2022 році. Переможця оголосимо 23 січня.

СЕРГІЙ ШАМЕНКО, ДЕПУТАТ МІСЬКОЇ РАДИ ПЕРЕЯСЛАВА

(номінований вперше)

Сергій Шаменко очолює місцевий осередок партії ВО “Свобода”. Був депутатом як міської, так і районної рад. Зараз користується чималою повагою серед колег у депутатському корпусі. Під час сесійних засідань він зазвичай досить активний, не боїться апелювати до міського голови, якщо має сумніви щодо певних питань. І це попри те, що Сергій Миколайович працював у комунальному підприємстві – був начальником цеху “Благоустрій” ВУКГ.

Патріотичність Шаменка не викликає запитань. Вона не лише проявляється під час сесій чи просто на словах або у партійних настановах. Відразу після 24 лютого, коли Росія напала на Україну, він вступив до лав ЗСУ. Коли ж у Переяславі було багато розмов про демонтаж пам’ятника так званого “об’єднання”, він сказав чітко: “Ми ж розуміємо, що тут не було фактів возз’єднання України з росією, був просто якийсь військовий союз на той час. Говорять завжди, що “не на часі” зносити, а ці монументи постійно нагадують про “старшого брата”. А тепер цей “старший брат” убиває людей, гвалтує наших дітей. На часі це було ще сто років тому, коли була Українська революція”.

Сергій Шаменко, фото із сайту міської ради

АНДРІЙ ІВАЩЕНКО, ДЕПУТАТ МІСЬКОЇ РАДИ ПЕРЕЯСЛАВА

(номінований вдруге)

Андрій Іващенко з кожним роком набирає ваги як особистість. У 2022-му він передусім займався створення молодіжного простору в Переяславі. І це йому вдалось. Завдяки виграним грантам, проєкти до яких писав сам же Іващенко, завдяки допомозі благодійників і знову ж таки активності нашого претендента у місцевої молоді тепер є класна локація, де можна відпочити. Без алкоголю чи тим паче наркотиків, а активно та корисно. У молодіжному центрі “Зустріч”, який очолив Іващенко, проводять різноманітні безкоштовні майстер-класи, лекції, дивляться цікаві фільми.

“Це має бути місце тяжіння, куди люди приходитимуть, щоб поспілкуватися, отримати додаткові послуги чи враження. Це мультипростір, який поступово змінюватиметься відповідно до потреб саме тих людей, які сюди приходитимуть. У багатьох країнах такі простори використовують навіть для того, щоб проводити навчальні заняття”, – пояснював він концепцію молодіжного простору.

Андрій Іващенко також активно волонтерить. На початку повномасштабної війни в переяславському університеті обладнали величезний волонтерський корпус. Іващенко, як керівник соціально-гуманітарного відділу, став одним із головних його облич. Маючи величезну довіру від людей, йому передусім приносили те, чого потребували захисники.

Андрій Іващенко

АНДРІЙ КОНОН, НАЧАЛЬНИК ПЕРШОГО ВІДДІЛУ БОРИСПІЛЬСЬКОГО РТЦК ТА СП

(номінований вдруге)

Коли торік ми представляли Андрія Конона у переліку найвпливовіших, то акцентували увагу на тому, що під час російської агресії все, що стосується державної оборони, становить надважливе значення. Це було до 24 лютого, а після роль цієї особистості на теренах Переяславщини виросла в рази. Центр комплектування (у народі – військкомат) із перших днів повномасштабного вторгнення і дотепер працює на повну потужність, а Конон безпосередньо займається менеджентом його діяльності.

Ще в лютому-березні, коли, здається, не всі зрозуміли, настільки тривалою та важкою буде ця війна, Андрій Конон буквально “вигризав” фінансування на потреби військкомату. Вочевидь, поступово співпраця із владою налагодилась, адже на сесіях міської ради Переяслава певні фінанси на оборону виділяють.

Сам же підполковник Андрій Конон, окрім своїх безпосередніх обов’язків, готовий захищати країну зі зброєю в руках. “Настане день і нашої перемоги, це буде день пам’яті та скорботи, але це ніколи не стане днем примирення. Це буде тотальна перемога над рф. Хай тут стоятимуть наші діти, а не я, адже нам доведеться покласти за це життя, але цей день настане”, – сказав він 8 травня 2022 року під час відзначення Дня пам’яті та примирення.

Андрій Конон

ІННА МАРЧЕНКО, ВОЛОНТЕРКА

(номінована вперше)

Інна Марченко – найвідоміша волонтерка Переяславщини, її добре знають і поза межами нашого краю. Збирає та відвозить допомогу зі своєю командою з ГО “Серця Переяславщини” прямо на передову, де тривають найзапекліші бої. Займається своєю діяльністю із початку Революції Гідності, потім активно допомагала воїнам АТО, а після повномасштабного вторгення через її руки проходять тонни продуктів, військове спорядження, автомобілі. Чи не кожен переяславець знає: найпростіший спосіб передати щось у “гарячі” місця війни – через Інну Марченко.

“Рішення возити туди допомогу було продиктоване одним мотивом: якщо ми цього не робитимемо, то як житимуть наші діти й онуки? У мене є чоловік – на щастя, змирився з моїм вибором, двоє дітей, четверо онуків. Якби не вони, мабуть, я б уже давно була там, поруч із хлопцями. Коли їздили між позиціями, мені й наш водій казав: “Ти ненормальна!”, – розповідала Марченко.

Коли ми просили наших читачів допомогти у визначенні найвпливовіших, найчастіше у коментарях можна було побачити саме ім’я Інни Марченко. Її робота складна та така необхідна, а її особистість із кожним днем війни лише набирає ваги. Певно, вона й сама чудово це розуміє, адже не цурається буквально тиснути на міського голову Переяслава, аби він активніше допомагав військовим. “Не ми, збираючи допомогу, повинні підходити до вас із проханнями щось дати. Ви повинні нас шукати і говорити: у мене є те, візьміть, будь ласка, і відвезіть хлопцям. Ви цього не робите. Ви просто забули, що у нас війна”, – звернулась вона на грудневій сесії до Вячеслава Саулка. Словом, після перемоги, коли у волонтерстві зменшиться потреба, Інна Марченко може спробувати себе в політиці. Підтримку від людей матиме неабияку.

Інна Марченко, фото Переяслав.City

ДМИТРО ВОЛОШИН, СВЯЩЕННИК ПЦУ, НАСТОЯТЕЛЬ СВЯТО-ЄФРЕМІВСЬКОЇ ЦЕРКВИ, КАПЕЛАН

(номінований вперше)

Дмитро Волошин – настоятель чи не найменшої православної церкви у Переяславі, але при цьому однієї з найпопулярніших. Службу у ній здійснюють лише у великі свята, а прихожан збирається дуже багато. Адже вони йдуть не у приміщення, а до священника. Щоб похрестити дітей, часто навіть переносять дати, аби зробив це саме отець Дмитро.

Однак потрапив він до переліку найвпливовіших передусім тому, що вже 8 років, із початку російсько-української війни, є військовим капеланом. З 2014 року систематично їздив у розташування наших воїнів на Донбасі. З моменту повномасштабного вторгнення армії РФ він поряд з ними майже постійно: мотивує міцно тримати зброю, опікується їхнім духовним станом. “Я тепер там майже постійно, а у Переяслав відлучаюсь на великі свята відслужити літургію. Для мене це важливо: я вірю, що хлопці там під захистом і мені так спокійніше. Там з Переяславщини дуже багато людей, вони впізнають мене вже не в рясах, а у військовому одязі”, – говорить Дмитро.

І родину Дмитро Волошин побудував не менш відповідальну та патріотичну. Його дружина Мар’яна активно займається волонтерством. А також морально підтримує чоловіка, аби він мав наснагу допомагати нашим захисникам.

Дмитро Волошин, фото із Facebook

Нагадаємо, що найвпливовішою людиною Переяслава у 2021 році став ректор місцевого університету Віталій Коцур. Цьогоріч він також потрапив до переліку найвпливовіших.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору