ЖИТТЯ

Допомога Україні на $2,5 млрд від США та гелікоптер від Великої Британії: що позитивного було цього тижня

Усик у свій день народження віддав 8 мільйонів на відновлення зруйнованого будинку в Ірпені, а в Україні збудують нові атомні блоки. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Сьогоднішній “Рамштайн” зміцнить нашу стійкість – Зеленський

Сьогоднішня зустріч “Рамштайну” зміцнить стійкість України. Однак Києву ще доведеться поборотися за постачання сучасних танків. Про це Володимир Зеленський заявив у своєму зверненні.

“Щоденно ми робимо сильнішою очевидність безальтернативності того, що рішення щодо танків має бути ухвалене”, — сказав Зеленський. Він наголосив, що обговорення на засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) закриті і не все можна обговорювати.

“Сьогоднішній “Рамштайн” зміцнить нашу стійкість. Партнери принципові у своєму ставленні – вони будуть підтримувати Україну, скільки це необхідно для нашої перемоги.Так, ще доведеться поборотись за постачання сучасних танків, але щоденно ми робимо сильнішою очевидність безальтернативності того, що рішення щодо танків має бути ухвалене”, – заявив він.

Президент зазначив, що завдяки дипломатичним зусиллям вдалося суттєво «посилити артилерійський кулак» гарматами та снарядами; є “хороші результати” щодо бронетехніки (кілька сотень бойових машин до арсеналу), а також “значні результати” по ракетах для реактивних систем та для зенітників.

США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на $2,5 млрд: що туди входить

Білий дім оголосив новий пакет військової допомоги для України на суму 2,5 мільярда доларів. До пакету увійшли 8 систем ППО Avenger, 59 додаткових бронемашин Bradley та 90 Stryker, 350 бронемашин Humvee, 53 машини із захистом від мін MRAP, боєприпаси до HIMARS, артилерії та багато іншого. В Міноборони США заявили, що новий пакет допомоги містить сотні бронетехніки, критично важливу підтримку для протиповітряної оборони України та інші важливі засоби.

Повний список озброєнь

  • Додаткові боєприпаси для зенітно-ракетних систем (NASAMS);
  • Вісім систем ППО Avenger;
  • 59 бойових машин піхоти Bradley з 590 протитанковими ракетами TOW і 295 000 снарядів калібру 25 мм;
  • 90 бронетранспортерів (БТР) Stryker із 20 мінними установками;
  • 53 протимінно-стійкі транспортні засоби (MRAP);
  • 350 багатоцільових колісних транспортних засобів високої мобільності (HMMWV);
  • 20 000 артилерійських снарядів калібру 155 мм;
  • Приблизно 600 високоточних 155-мм артилерійських снарядів;
  • 95 000 артилерійських снарядів калібру 105 мм;
  • Приблизно 11 800 120-мм мінометних снарядів;
  • Додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS);
  • 12 автомобілів боєприпасів;
  • 6 командно-штабних машин;
  • 22 тактичних автомобіля для буксирування зброї;
  • Високошвидкісні протирадарні ракети (HARMs);
  • Приблизно 2000 протитанкових ракет;
  • Понад 3 000 000 боєприпасів до стрілецької зброї;
  • Підривна техніка для розчищення перешкод;
  • Протипіхотні боєприпаси Claymore;
  • Прилади нічного бачення;
  • Запчастини та інше польове обладнання.

“Потужне посилення”. В Україну прибув гелікоптер Sea King від Великої Британії

В Україну прибув ще один Sea King — британський гвинтокрил-амфібія, який може виконувати величезну кількість різних функцій. Це — допомога від Великої Британії, яку анонсували ще восени минулого року. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у Twitter.

“Це потужне посилення для ВМС України. Наша співпраця буде розвиватися й надалі. Разом ми захистимо моря та землі по всій Європі!”. Він також подякував своєму колезі — міністру оборони Великої Британії Бену Волесу. Перший із трьох обіцяних Sea King прибув в Україні в листопаді 2022 року.

В Україні збудують нові атомні блоки

До 2032 року Україна планує побудувати два нових атомних блоки та запустити пілотні проєкти малих модульних реакторів. Наша країна також повністю відмовиться від використання вугілля. Цей процес відбуватиметься паралельно. Про це заявив заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Він наголосив, що роль вугілля значно знизиться після 2032 року.

“Розширення ролі атомної та “зеленої” енергетики та децентралізована енергетична система. Ці пріоритети – в основі нашої оновленої Енергетичної стратегії на найближчі десятиліття”, – підкреслив Демченков.

За словами Демченкова, роль вугілля значно знизиться після 2032 року, а до 2040 року Україна планує повністю відмовитися від його використання у процесі виробництва електроенергії. Поступова відмова від вугілля відбуватиметься паралельно з будівництвом нових сонячних та вітрових генерацій, а також ТЕЦ, що працюватимуть на біопаливі.

“Очікується, що частка відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі досягне 25% у 2032 році та подвоїться до 2050 року”, – зауважив Демченков.

Він наголосив, що енергетичний перехід для Європи буде не просто неповним без України, а й неможливим. Нещодавно глава Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Барол назвав Закон США про зниження інфляції найважливішою кліматичною угодою з часів Паризької угоди.

“Ми переконані, що післявоєнне “зелене”відновлення України стане ще однією ланкою в цьому глобальному поштовху до кліматичної нейтральності”, – додав Демченков.

Усик у свій день народження віддав 8 мільйонів на відновлення зруйнованого будинку в Ірпені

У вівторок, 17 січня, в честь свого дня народження український боксер Олександр Усик пожертвував 8 млн грн на відновлення зруйнованого будинку в Ірпені. Українці теж можуть приєднатися до відбудови житла. Для цього спортсмен відкрив збір коштів на платформі UNITED24. Про це Усик повідомив на своїй сторінці в Instagram. Багатоквартирний будинок в Ірпені знаходиться на вулиці Лисенка 14. Там до повномасштабного вторгнення проживало 40 сімей. Всього для відновлення будинку потрібно зібрати 12 мільйонів гривень.

“Єдине, чого я бажаю – це перемоги України. Хочу подякувати всім, хто її наближає. Так, я відкриваю збір коштів разом з UNITED24 на відбудову багатоквартирного будинку в Ірпені. Це дозволить 40 українським сім’ям повернутися до своїх домівок. Нам потрібно 12 000 000 гривень. Я пожертвую 8 000 000 особисто, і прошу вас допомогти зібрати ще 4 000 000. Ваші пожертви – це найкращий подарунок на день народження, про який можна тільки мріяти”, – написав Усик.

Нагадаємо, що минулого тижня в цій рубриці ми розповідали, що Рада позбавила мандатів Медведчука, Козака та інших депутатів ОПЗЖ. Деталі, дізнавайтесь тут. 

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору