ЖИТТЯ

Перший Leopard вже прямує до України: що позитивного було цього тижня

З полону повернули 116 захисників України, а ще до нас уже прямує перший Leopard. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Зеленський назвав умову, за якої ЗСУ почнуть звільняти Донбас

Україна чекає на зброю, зокрема далекобійну, від міжнародних партнерів, щоб боротися з російською навалою. Після її отримання українські захисники не лише не відійдуть від Бахмуту, а й почнуть деокуповувати Донбас. Про це на пресконференції за підсумками саміту Україна-ЄС заявив президент України Володимир Зеленський.

Він наголосив, що Бахмут здавати ніхто не буде. Українські захисники будуть боротися стільки, скільки зможуть.

“Вважаємо Бахмут нашою фортецею, вважаємо наших героїв, які там впали, героями. Якщо буде пришвидшена зброя, а саме далекобійна, то ми не тільки не відійдемо від Бахмуту, а й почнемо звільняти Донбас, який був окупований з 2014 року”, – заявив Зеленський.

Очільник держави додав, що Україна має конкретний перелік зброї, яка необхідна ЗСУ. Він також подякував державам, які підтримують нашу країну на цьому шляху.

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на майже 2,2 мільярда доларів

У п’ятницю, 3 лютого, у Пентагоні оголосили про новий пакет військової допомоги Україні. Він містить допомоги на 2,2 млрд доларів. Про це на брифінгу заявив бригадний генерал Міністерства оборони США Пат Райдер.

Додатковий пакет допомоги включає дозвіл президента Джо Байдена на скорочення озброєнь до 425 мільйонів доларів, а також виділення 1,75 мільярда доларів в рамках Ініціативи сприяння безпеці України (USAI). Пакет включає протитанкові ракети, артилерійські боєприпаси, а також звичайні й далекобійні ракети для HIMARS. Згідно зі списком, який опублікував журналіст “Голосу Америки” Остап Яриш, до пакету допомоги ще увійдуть:

  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • додаткові 155-мм артилерійські снаряди;
  • додаткові 120-мм мінометні міни;
  • 190 великокаліберних кулеметів з тепловізійними прицілами та боєприпасами;
  • 181 автомобіль MRAP;
  • 250 реактивних снарядів Javelin;
  • 2 000 протитанкових ракет;
  • протипіхотні боєприпаси “Клеймор”;
  • засоби захисту від холодної погоди, шоломи та інше польове спорядження.

Перший Leopard уже прямує в Україну: танк доставляють літаком з Канади

З Галіфаксу 4 лютого вилетів літак із першим танком Leopard 2, який Канада відправляє в Україну. Про це у Twitter повідомила міністерка оборони Канади Аніта Ананд.

“Сьогодні літак канадских Повітряних сил вилетів з Галіфаксу з першим основним бойовим танком Leopard 2, який Канада відправляє в Україну. Канада підтримує народ України – і ми продовжуватимемо надавати Збройним силам України обладнання, необхідне для перемоги”, – написала вона.

26 січня Ананд оголосила, що Канада надасть Україні чотири основні бойові танки Leopard 2 у найближчі тижні. За її словами, Leopard 2 дозволять Україні “звільнити ще більше територій і захистити людей від брутальної російської агресії”.

Країна підтримує Україну з початку повномасштабного вторгнення рф. Загалом за цей час Канада надала нам уже понад 2 700 тонн військової допомоги на суму понад 5,5 млн фунтів. Йдеться про партії спорядження та легкого озброєння.

Конфісковані мільярди російського олігарха Малофєєва передадуть Україні

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд оголосив, що передає Україні конфісковані активи підсанкційного російського олігарха Костянтина Малофєєва на суму 5,4 млн доларів.

За інформацією видання CNN, Гарланд у п’ятницю, 3 лютого, зустрівся з українським генпрокурором Андрієм Костіним та повідомив йому таке: “Сьогодні я оголошую, що санкціонував першу в історії передачу конфіскованих російських активів для використання в Україні… Конфісковані кошти надалі будуть передані Держдепартаменту для підтримки народу України. Російські воєнні злочинці не знайдуть прихистку в США”.

3 лютого суд у США дозволив прокуратурі конфіскувати активи Малофєєва, щоб віддати їх Україні. На виконання цього рішення американському прокурору знадобилося менше доби.

Україна повернула з полону ще 116 захисників та тіла іноземних добровольців

У суботу, 4 лютого, Україна та росія провели черговий обмін полоненими. Вдалося звільнити ще 116 наших людей. Також Україна повернула тіла загиблих іноземних волонтерів-добровольців Крістофера Метью Перрі та Ендрю Тобіаса Метью. Про це повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

За його словами, серед звільнених з полону – 8 бійців тероборони, 7 нацгвардійців, 6 бійців з Нацполіції, 5 прикордонників, двоє з ВМС та один представник ДСНС. Також додому повертаються 87 воїнів ЗСУ, двоє з яких – із ССО. Ці воїни – оборонці Маріуполя, херсонські партизани, снайпери з Бахмутського напрямку.

“Крім того, нам вдалося повернути тіла загиблих іноземних волонтерів-добровольців Крістофера Метью Перрі та Ендрю Тобіаса Метью, а також тіло загиблого воїна-добровольця – українця, який служив у Французькому іноземному легіоні та після початку повномасштабного російського вторгнення повернувся захищати Україну – Кулика Євгенія Олеговича. Працюємо далі. Ми повернемо всіх”, – написав Єрмак.

Нагадаємо, що минулого тижня у цій рубриці ми писали, що в Україну прибули “ловці шахедів”. Детальніше про це та інші позитивні дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору