ВЛАДА

Із бюджету Переяслава не передаватимуть понад півтора мільйона гривень на премії працівникам Бориспільської РДА

Депутати не погодили передачу грошей із міського бюджету Переяслава Бориспільській РДА. На що їх хотіли передбачити?

На сесії міськради Переяслава 16 березня розглянули питання “Про затвердження Програми підтримки діяльності органів виконавчої влади Бориспільського району на 2023 рік”. Згідно із цією програмою, з міського бюджету Переяслава мали би передбачити 1 мільйон 662 тисячі 500 гривень. Використали б їх для забезпечення стимулюючих виплат працівникам апарату та структурних підрозділів РДА. “За” проголосували 12 депутатів, тож рішення не прийняли. Про це повідомляє Інформатор.

Ще на передсесійному засіданні це питання активно обговорювали. Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко пояснював, що необхідно виділити ці кошти, оскільки Бориспільська РДА посприяла Переяславу у співпраці з благодійним фондом, який відновлюватиме шкільні укриття. Також зазначав, що інші громади Переяславщини прийматимуть такі ж рішення, щоправда, на інші суми, адже звернення від голова РДА отримали всі.

Вже на сесії начальник відділу освіти міськради Переяслава Петро Ярмоленко доповів депутатам, що співпраця із фондом стала можливою завдяки Київській обласній раді. А от про те, що такі рішення приймались у інших громадах, ніхто із обранців взагалі не чув.

Депутатка Аліна Римар поцікавилась, чи завізували проєкт цього рішення працівники міськради. Секретар ради Лідія Оверчук відповіла, що не завізували його начальниця юридичного відділу Наталія Лебідь, начальниця фінансово-господарського відділу Людмила Гніда, начальниця фінансового управління Юлія Жарко і, власне, вона сама, оскільки профільні спеціалісти цього не зробили. Римар наголосила, що відповідно до регламенту візування проєкту рішення є обов’язковим, а зауваження до проєкту мають бути оформленими окремо. Оскільки у письмовому варіанті цього не зробили, депутатка попросила прямо на сесії пояснити відмову від візування.

– У зверненні, на підставі якого готувалась програма підтримки, посилаються на постанову Кабінету міністрів України №787. Нею передбачена передача таких коштів із місцевих рад до місцевих державних адміністрацій на виконання повноважень, делегованих органами місцевого самоврядування. У бюджетному кодексі передбачені видатки, які можуть бути передані із місцевого бюджету: це – на виконання місцевих програм (а це питання не місцевого значення) або ж на виконання оборонних заходів. Передання інших видатків не передбачене бюджетним кодексом, – розповіла Наталія Лебідь.

Юлія Жарко підтвердила, що із місцевого бюджету наразі можна передавати кошти на такі заходи: із забезпечення національної безпеки, територіальної оборони, соціального захисту населення.

Заступниця міського голови з економічних питань Ольга Огієвич додала, що буквально перед сесією надійшло додаткове звернення від голови Бориспільської РДА Руслана Дяченка, у якому він просить виділити зазначену суму “для прийняття ефективних українських рішень, що потребують забезпечення виконання завдань працівниками органів державної влади, тобто Бориспільської РДА”.

Деякі депутати, вислухавши всі позиції, зазначили, що не братимуть участі в цьому голосуванні.

Нагадаємо, що на передсесійному засіданні депутати поцікавились, чому не транслюються сесії міськради. Що відповів Саулко та чи має він рацію, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору