ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: ТОП-8 YouTube-каналів про футбол від нашого редактора

Цікавитись футболом – це не лише дивитись матчі. Як дізнаватись про нього більше?

У традиційній рубриці “Інформатор вихідного дня” вирішив продовжити огляд YouTube-каналів, які активно переглядаю. Величезний пласт із них – спортивної, навіть правильніше, футбольної тематики. Відзначити один-єдиний просто неможливо, оскільки кожен має і певні недоліки, й переваги. А переглядаючи всі, я отримую загальну картину в українському та світовому футболі. Тому й вийшла така собі підбірка із восьми ресурсів. Шанувальникам спорту №1 буде із чого вибрати.

Вацко Live. Почнімо із найпопулярнішого. Ім’я Віктора Вацка могли чути й люди, які досить далекі від футболу. Адже матчі національної збірної України дивляться навіть ті, хто не розуміє, чим відрізняється штрафний від кутового. А він донедавна коментував усі ігри головної команди країни. Багато його фраз стали мемами, скажімо, з недавнього – “Артем Довбииик! Артем Довбииик! Артем Довбииик!”. Проте транслятор змінився, змінились і коментатори.

Зараз Вацко не сидить без роботи, а ще активніше почав розвивати свій YouTube-канал. Спочатку тут він публікував лише великі інтерв’ю з футбольними людьми України. А коли цікаві особистості почали закінчуватись, Віктор просто сів перед камерою і почав щотижня аналізувати головні футбольні новини. Зважаючи на його досвід та фаховість, виходить круто. Дещо напружує лише, коли він ніби намагається загравати із інтернет-аудиторією, й починає матюкатись, де цього легко міг би й не робити. З його інтелігентного рота це звучить неприродно.

ТаТоТаке. А ось цей проєкт із перших днів свого існування позиціонував себе як максимально відвертий та, зрозуміло, без цензури. За 5 років він змінив не лише ведучих, а й власників. Починали все журналісти Сергій Болотніков та Костянтин Андріюк. Потім Андріюка замінив Михайло Співаковський, а згодом Болотнікова – Андрій Сеньків. Таким чином ТаТоТаке очолив Співаковський. Але це тільки початок їхньої “Санта-Барбари”. Пізніше Болотніков повернувся у проєкт і ведучих стало троє: він та Співаковський із Сеньківим. Зрештою Сеньків та Болотніков зіпсували стосунки зі Співаковським і остаточно покинули ТаТоТаке.

Зараз Михайло Співаковський працює у команді із Роберто Моралесом та Михайлом Смоловим, інколи до них приєднується Максим Гіленко. За весь час існування ТаТоТаке це далеко не найцікавіше поєднання журналістів. Мабуть, все ж найкрутіше було, коли Співаковський був із Сеньківим або ж із Болотніковим чи й обома – класні дискусії виходили. Але й зараз часом вдається дуже непогано.

KDK. Сергій Болотніков створив свій новий проєкт, де спочатку обговорював футбол із різними журналістами. Та зрештою прийшов до того, що із Андрієм Сеньківим йому працювати найкомфортніше. Ці двоє інколи дублюють один одного, адже мають однакові думки на ті чи інші ситуації. Тому на дискусію як таку розраховувати не доводиться. Однак якесь ДНК ТаТоТаке у них жевріє. Тобто це реально схоже на відверте обговорення без цензури. І у цьому випадку зовсім не ріже вухо, коли вони матюків використовують ледь не більше, ніж цензурних слів. А чому так? Бо я можу уявити себе на одній трибуні із Болотніковим та Сеньківим, де ми б разом пили пиво із пластикових стаканів й матюкалися. Вацка ж у цей час я можу уявити десь у VIP-ложі, поруч з якимось Григорієм Козловським чи Андрієм Засухою.

Гуд ібенінг. Щоб уже не повертатись до Сеньківа наприкінці (тим паче, про окремий його проєкт “Закрутка” я писав минулого разу), відразу ж згадаю про його YouTube-канал про європейський футбол. Тут все просто – він вмощується вдома перед камерою і розповідає головні новини та аналізує найважливіші матчі. Ну прямо те, що треба. Бо про український футбол в принципі подивитись є що, а от про європейський українською мовою щось якісне тривалий час важко було знайти.

Андрій Колісник. Ось і Андрій Колісник до 24 лютого 2022 року робив відео російською мовою. Потім почав українською і я звернув на нього увагу. Якщо порівнювати із Гуд ібенінг, то тут, власне, футбольної аналітики побільше. Це не має дивувати, адже він працює тренером-аналітиком у харківському “Металісті”. Щоправда, інколи інформацію може бути сприймати важкувато – треба уважно дивитись, під обід чи миття посуд може не зайти.

Tribuna. А щоб швидко дізнатись всі головні (інколи не дуже) новини футболу, ресурс Tribuna, зокрема, ведучий Макс Коляда практично щодня готує відеоогляди. Якщо у вас мало часу, щоб дивитись усе, про що я писав вище, то це може бути непоганою альтернативою.

Трендець. Очевидно, що про футбол можна робити не лише аналітику. Спорт – це видовище, такі ж слід знімати й відео. Скажімо, журналіст Дмитро Поворознюк робив класні репортажі з місць подій, записував інтерв’ю, влаштовував різні інтерактиви із футболістами. Але справжній прорив у нього стався, коли почав знімати серіал “Футболіст”. Для цього Дмитро підписав професійний контракт із футбольним клубом “Верес” (Рівне). Тепер знімає ексклюзиви прямо зсередини життя команди. Такого в Україні ще не бачили (те, що робили в “Динамо”, зараз здається жалюгідною пародією). А “Верес” після цього став одним із найпопулярніших клубів країни. Я також, якщо чесно, симпатизую йому.

Влада Седан. Журналістка Влада Зінченко, відома в українському футбольному світі як Влада Седан, знімає такий контент, про який інші в Україні можуть хіба що мріяти. Вона живе в Англії, постійно відвідує матчі найкращої ліги у світі, її чоловік Олександр Зінченко – чемпіон Англії та гравець лондонського “Арсеналу”. Влада публікує відео про повсякденне життя із футболістом, про важливі матчі його команди, бере інтерв’ю не лише у Зінченка, а й у інших світових зірок футболу. Розчаровує лише, що відео на каналі виходять зовсім не часто.

Зараз люди, які також цікавляться футболом та YouTube, можуть обуритись, що я не згадав багатьох інших відомих блогерів. Навіть особливо не задумуючись, можна легко накидати стільки ж, якщо не більше, контент-мейкерів. Проте я наголошую, що це особисто моя підбірка. Дивлюсь відео цих авторів, але не закликаю вас робити те ж саме. Футбольний YouTube великий – обирайте те, що подобається вам.

Нагадаємо, що у попередньому матеріалі цієї рубрики наша журналістка розповіла про фільм “У нас є привид”. Матеріал читайте тут.

Віталій Усик

На фото: футболіст Олександр Зінченко та журналістка Влада Седан

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору