ВЛАДА

Голова Студениківської громади Марія Лях проголосувала за власне преміювання: що вирішив суд

Марію Лях звинуватили у вчиненні правопорушення. Якого саме та що вирішив суд?

У грудні 2022 року на сесії Студениківської сільської ради голова громади Марія Лях проголосувала позитивно щодо питання “Про встановлення складових заробітної плати сільського голови”. Згідно з рішенням, їй встановили надбавку в розмірі 50 відсотків посадового окладу та щомісячне преміювання відповідно до особистого вкладу в результати роботи в розмірі 90 відсотків від нарахувань. Проголосувавши за це питання, Лях допустила адміністративне правопорушення згідно із ч. 2 ст. 172-7 (Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів – вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів). Тож 29 березня справу розглянули в суді. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на відповідну постанову.

Також Лях звинуватили у вчиненні адміністративного правопорушення за ч. 1 ст. 172-7 (за неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів), бо вона, мовляв, не повідомила раду про наявність у неї конфлікту інтересів. Щоправда, під час судового засідання вона сказала, що про конфлікт інтересів повідомила усно перед розглядом цього питання. Проте відповідальна особа цього не внесла до протоколу, а у трансляції цього не зафіксували, адже саме в цей час ненадовго вимкнулось світло. Оскільки ці пояснення підтвердила і сама людина, яка вела протокол, і кілька депутатів, яких запросили свідками, цю справу закрили за відсутності події та складу правопорушення.

Свою участь в голосуванні за складові заробітної плати Марія Лях підтвердила. “Причину такої дії пояснити не може, бо сесія сільської ради, яку вона проводила, була досить напруженою. У порядку денному були питання щодо витрачання коштів із бюджету, які гостро обговорювалися. Ймовірно, на емоціях, не подумавши, здійснила механічну дію по участі в голосуванні. Шкодує про те, що допустила таку прикру помилку”, – йдеться у судовій постанові.

Суд визнав голову Студениківської громади винною у вчиненні адміністративного правопорушення за ч. 2 ст. 172-7 та наклав на неї штраф у розмірі 3 тисяч 400 гривень. Також стягнув судовий збір 536 гривень 80 копійок. Постанову можна було оскаржити протягом 10 днів з дня винесення.

Нагадаємо, що у міського голови Переяслава Вячеслава Саулка з’явилися власний сайт та офіційні сторінки у соцмережах. Деталі – за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору