ЖИТТЯ

“Незлим тихим пензлем”: у Переяславі відкрили виставку картин відомої журналістки Світлани Леонтьєвої

У Переяславі відкрили виставку картин “Незлим тихим пензлем”. Авторка – журналістка Світлана Леонтьєва.

20 квітня у переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка відкрили виставку художніх робіт Світлани Леонтьєвої “Незлим тихим пензлем”. Діятиме вона до 31 травня щодня з 9:00 до 17:00. На відкриття завітали близько 30 людей, їм представили 20 картин майстрині. Інформатор розповість про це детальніше.

Хто така Світлана Леонтьєва?

Заслужена журналістка України. Народилася у Борисполі. Працювала на радіостанції “Республіка”. Із 1995 року як журналістка робила репортажі з понад 20 країн світу, серед них і в гарячих точках – Боснія, Ліван, Македонія, Ізраїль. Багато років працювала ведучою новин на телеканалі “Інтер”. Згодом вела новини та деякі інші проєкти на “Першому національному”, а з 2020 року – ведуча новин на телеканалі “Дім”. Знімалася у фільмах “На білому катері”, “Мости сердечні”, “Знак долі”. Лауреатка премії “Людина року 2011” – журналіст в галузі електронних ЗМІ. Світлана вважає себе дещо переяславкою, адже її мати проживала в Ковалині (Дівичківська ТГ).

Писати картини почала в 2015 році. Розповіла, як це починалось.

– За пензля я, може, ніколи в житті не взялася б, якби не благодійність. На початку війни у 2014 році не було можливостей в медичних закладах функціонувати в повному обсязі, були проблеми з ремонтом медичного обладнання. І мене кардіолог кардіо-хірургії запросив взяти участь у благодійному аукціоні, щоб я разом з професійних художником написала картину на продаж і виручені кошти витратили б на медичне обладнання. Тоді я вперше взяла в руки пензля, для цього відвідала кілька уроків живопису, мені дуже сподобалося. У мене все вийшло, і моя перша робота поїхала за кордон – її придбало посольство Казахстану в Україні. Через рік мене запросили знову на подібний аукціон, але вже без професійного художника, мала сама написати картину. Я продовжувала ходити на уроки живопису ще п’ять років.

Натхнення та виставки

Світлана Леонтьєва розповіла, що пише або повільно, або швидко, є ідеї, які створюються за один день або за ніч. Зізнається, що вночі пишеться найкраще, бо телефонні дзвінки, робота, побутові справи не відволікають. Але у період війни не могла створювати нові картини. “Одного разу, в квітні, я вперше поїхала до себе на дачу на лівий берег Києва і побачила, як цвітуть персики. І коли я це побачила, мене ошелешило, зрозуміла, що життя триває, війна війною, а життя продовжується”, – розповідає художниця. У неї є серія картин “Війна-весна”, там і зображений той самий персиковий цвіт.

Улюблений художник майстрині, від якого черпає натхнення, – відомий Клод Моне (французький живописець, один із засновників імпресіонізму). Художні виставки Світлани Леонтьєвої були представлені в Італії, Греції, ОАЕ та кілька в Борисполі, а у Переяславі це перша. На виставці переважно були представлені картини пейзажу, натюрморту, природи, кілька тематичних та концептуальних робіт, серед яких одна присвячена маленькому внуку.

Майстриня розповіла про одну зі своїх картин “Пророк і час”.

– Картина із Тарасом Шевченком – це найсвіжіший натюрморт. Організатори мене трішки пристидили (сміється), запитали, чи немає в мене нічого про Тараса Шевченка. Я згадала, що в бабусі на покуті висів його портрет в рушнику, як було у багатьох родинах. Пригадала, що в мене теж є його маленький портретик на фаянсі. Коли мені сказали, що виставка буде через два тижні, я сіла і подумала, що потрібно щось негайно написати про Шевченка. Коли приїздили забирати роботи на виставку, то у мене ця картина ще навіть трішки не висохла. Писала я її, звісно, вночі.

Картина “Пророк і час”

Заступник генерального директора НІЕЗ “Переяслав” з науково-методичної роботи Олександр Колибенко та заступниця міського голови Оксана Степаненко привітали художницю з відкриттям виставки. А Надія Томчук, Ганна Ляч і Наталія Александрова виконали кілька улюблених пісень художниці.

Олександр Колибенко привітав майстриню з відкриттям виставки

Світлана Леонтьєва розповіла про свій творчий шлях

На виставку завітали близько 30 гостей

Жінка розповіла, як навчалася живопису

Картини Світлани Леонтьєвої

Картина “Просто літо. Україна!”

Серед робіт пейзажів було більшість

“Поштова площа. Дерева, яких немає”

Організатори підготували презентацію для майстрині

Нагадаємо, що у Переяславі 20 квітня влаштували просвітницький квест для дорослих. Як це було, дізнавайтесь тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору