ЖИТТЯ

Якщо не Семенівка, то хто? Анонс та прогноз на чемпіонат Переяславщини з футболу

Хто цьогоріч має найбільші шанси стати чемпіоном Переяславщини з футболу? Прогнозуємо та пояснюємо.

У суботу, 13 травня, розпочнеться традиційний чемпіонат Переяславщини з футболу. Щоб його проанонсувати та проаналізувати турнірні розклади, Інформатор звернувся до представників із кожної команди з проханням спрогнозувати підсумкову турнірну таблицю. Відгукнулися на цю пропозицію 4 із 7 представників, тому задля справедливості їхні прогнози у відкритому доступі ми публікувати не будемо. До цього також долучився редактор Інформатора.

Тож із п’яти передбачень ми спрогнозувати єдину турнірну таблицю. Команда, яку ставили на перше місце, отримувала максимальні 7 балів, на друге – 6 і так далі до останнього – 1. Ось що із цього вийшло:

  1. “Дніпро” (Дівички) – 32 бали
  2. “Матадор” (Переяслав) – 28
  3. Вовчків (Переяславська ТГ) – 28
  4. “Переяслав” – 22
  5. “Бурти” (Переяслав) – 9
  6. Циблі (Циблівська ТГ) – 8
  7. Мирне (Вороньківська ТГ) – 7

Спробуймо обгрунтувати, чому команди можуть розміститися саме у такому порядку. Зрозуміло, що якби Семенівка (Студениківська ТГ), яка два останні роки ставала чемпіоном Переяславщини, приблизно у тому ж складі заявилася і на цьогорічну першість, то була би беззаперечним фаворитом. Їй би спробувати сили у чемпіонаті Київської області, тим паче, що голова громади Марія Лях торік під час нагородження обіцяла, що сприятиме цьому. Але, мабуть, Семенівка вирішила, що їй буде цікавіше у чемпіонаті Баришівщини, а футболісти, які приносили їй “золото”, пішли у “Дніпро”.

10 провідних гравців торішньої Семенівки тепер представлятимуть “Дніпро”. Це – Юрій Галайтата, Денис Хруль, Вадим Виноградній, Владислав Петровський, Вадим Самань, Вадим Іщенко, Василь Савченко, Андрій Полуденний, Віктор Канівець та найкращий бомбардир минулого року Петро Висоцький. А ще нікуди з “Дніпра” не поділися його знані лідери Павло Товкач, Ярослав Скринник, Артем Килипенко та Ян Медуниця. Ще й із “Матадора” вихопили легіонера Владислава Лафазана.

Із таким складом будь-який результат, окрім чемпіонства та завоювання кубка, вважатиметься невдачею. І не можна сказати, що на команду щось тиснутиме, адже ці хлопці вже мають досвід перемог, лише під іншими, так би мовити, брендами. Особливі проблеми із зіграністю також навряд чи можливі. Але все ж не будемо категоричними – це лише на третину торішня Семенівка, тому притиратися таки доведеться. Потрібно буде проводити грамотну ротацію, певно, не всі отримуватимуть скільки ігрового часу, як їм би хотілося. Словом, всяке може бути, а у головних конкурентів тим часом усе максимально стабільно.

“Матадор” точно хоче скористатися зникненням тієї Семенівки, яку ми з вами знаємо. Два роки поспіль вона випереджали цю переяславську команду: у 2021-му – буквально в останньому турі, а у 2022-му – значно впевненіше, на 10 очок. Тож “Матадор”, зберігши свій досить потужний та досвідчений склад, готовий зайняти звільнений футбольний трон Переяславщини.

Із цим може посперечатися не лише “Дніпро”, а й Вовчків. Торік вовчківчани на старті показали, що здатні тримати справді чемпіонський темп. Але вистачило їх лише на чотири тури. Потім був жахливий спад, який перекреслив надії на чемпіонство та й вцілому на медалі – фінішували четвертими. Не вистачило досвіду, не витримали тиску. Тепер цього вже допускати не можна. Якщо ж знову “посиплються”, то висновок буде єдиний – хочете стати чемпіонами, забирайте тих десятьох хлопців, які цьогоріч принесуть “золото” “Дніпру”. Тим паче, Максима Федоренка із Семенівки вже забрали. Якщо він буде мотивованим та зосередженим на спільному результаті, то точно стане хорошим підсиленням для Вовчкова.

Зараз видається так, що “Переяслав” буде рівно середняком чемпіонату, дещо ближчим до медальної зони. Минулий сезон показав, що від цієї команди можна очікувати будь-чого: як боротьби із фаворитами, так і відвертих провалів. Вона скористалася спадом Вовчкова та нестабільністю “Дніпра” й торік здобула “бронзу”. Але, якщо той же Вовчків цьогоріч не почне хитати, то на медалі “Переяслав” навряд чи зможе сподіватися. Щоправда, на руку йому може зіграти календар: три перші тури – проти аутсайдерів. Тобто “Переяслав” здатен на старті вирватися в лідери, а потім на хвилі натхнення та морально-вольових може втриматися у цій зоні. Головне – не втрачати очок зі слабшими суперниками.

“Бурти” круто провели друге коло минулого чемпіонату. Було відчуття, що у 2023-му вони почнуть наближатися до медального заліку. Але у міжсезоння команда втратила кількох перспективних футболістів – до Цибель перейшли Владислав Лисенко, Віктор Войченко, Назарій Боровик, Денис Данько, Максим Шульга (Сергійович) та Максим Шульга (Вікторович). Щоправда, із “Дніпра” прийшли Вадим Видолоб, Андрій Ільїн, Кирило Цьома та Антон Бончев. Тому важко зараз сказати, чи ослабли “Бурти”. Але все ж хотілось подивитись, як би попередній склад продовжував розвиватися.

Хтось міг би припустити, що Циблі стали наступниками Лецьок, бо представляють одну громаду. Однак у їхній заявці не так і багато футболістів, які торік грали за Лецьки, – лише 7. А крім них, є ще згадана вище молода когорта із “Буртів”, Ярослав Черкаський та Владислав Абдуназаров із “Дніпра”, кілька футболістів зі Студениківської громади, які колись були лідерами місцевого “Гранду”, та трішки легіонерів. Поспостерігати за цим колективом буде дуже цікаво. Він може як стати відкриттям чемпіонату, так і провалитися.

Про Мирне у нас найменше інформації. Раніше про цю команду ми чули (а хтось і бачив) у торішньому кубку Переяславщини. Там вона програла “Матадору” 1:3. Звичайно, суперник був надто сильний, щоб тепер адекватно оцінити рівень Мирного. Можливо, воно побореться за медалі, а може, й програє всім. Домашній матч із Вовчковим у першому турі багато чого прояснить. А поки респонденти були песимістично налаштованими щодо його шансів.

Отож у першому турі на вболівальників чекають такі матчі:

  • 12:00 Циблі – “Переяслав” (стадіон села Циблі)
  • 17:00 “Бурти” – “Матадор” (стадіон ім. В. Лобановського у Переяславі)
  • 17:00 Мирне – Вовчків (стадіон села Мирне)

Тих, хто хоче дізнатися, які саме прогнози залишили представники команд та Інформатора, запрошуємо на наш Patreon. Там завжди можна знайти щось цікавеньке.

Якщо хочете пригадати минулорічний футбольний сезон на Переяславщині, ми підготували про це окремий великий матеріал.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору