Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

ПЦУ переходить на новий календар: коли буде Різдво, Великдень, Покрова та Миколая

Православна церква України переходить на Новоюліанський календар. Що це означає?

24 травня під час засідання архієрейського собору в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври Православна Церква України затвердила повний перехід на новий календар – Новоюліанський. Перехід відбудеться з 1 вересня. Проте прийняття нового календарного стилю чи збереження старого залишається правом релігійних громад і монастирів. Про це повідомили на сайті Суспільного, передає Інформатор.

Тож вже з 1 вересня більшість християн України може почати відзначати релігійні свята по-новому. Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята – такі як Покрова (1 жовтня), Водохреще (6 січня) і Миколая (6 грудня). Але це не стосуватиметься Великодня і деяких інших свят, зокрема Трійці.

Архієрейський собор ухвалив відповідну постанову і спрямовує її на засідання помісного собору, який, за статутом церкви, має найвищу владу і юрисдикцію, він скликається раз на 5 років і відбудеться 27 липня 2023 року.

“Новоюліанський календар – є той календар, який був створений на початку двадцятого століття на основі сучасних досліджень і був схвалений якраз 100 років тому”, – прокоментував рішення про запровадження в ПЦУ Новоюліанського календаря митрополит Білоцерківський, заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій (Зоря). За його словами, зараз цим календарем користуються 10 православних церков. І ПЦУ до них долучатиметься.

Нагадаємо, що депутати міськради Переяслава не підтримали реорганізацію школи у Вовчкові. Деталі читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору