ЖИТТЯ

На Переяславщині чоловік незаконно виловив 42 кілограми риби: тепер має заплатити 306 тисяч гривень

На Переяславщині чоловік незаконно виловив понад 42 кілограми риби. Що вирішив суд?

8 жовтня 2022 року на Дніпрі поблизу Переяслава рибоохоронний патруль виявив чоловіка, який незаконно виловлював рибу сітками. Він стверджував, що займався рибальством для допомоги Збройним силам України. Загалом виловив 42,6 кілограма риби, чим завдав збитків державі на 306 тисяч 289 гривень. 5 травня цього року справу розглянули в суді. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на вирок суду.

Суд встановив, що чоловік 7 жовтня у другій половині дня прибув до берега річки Дніпро в межах Дівичківської громади, відплив на гумовому човні “Колібрі” та встановив 5 мисинових риболовних сіток. Зранку 8 жовтня дістав сітки вже із виловленою рибою, на березі його затримали працівники Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у м. Києві та Київській області, викликали слідчо-оперативну групу.

Зафіксували, що зловмисник виловив 127 пліток, 28 плоскирок, 19 карасів, 8 окунів, 3 лящі та 1 судака. У нього вилучили знаряддя лову, плавзасіб та рибу.

Обвинувачений під час судового засідання визнав себе частково винним. Наголосив, що раніше порушував закон щодо заборони на вилов риби, проте не цього разу – інспектор, мовляв, накидав йому сіток у човен. Також сказав, що виловлена риба не вся його – “не знає, де взявся ящик із рибою, яка не була свіжою”.

Втім, згідно із показами свідків та понятого, виявилося, що саме цей чоловік вчинив кримінальне правопорушення. Зокрема, інспектори рибоохоронного патруля у тепловізор бачили, як він знімає сітки.

Суд визнав винним чоловіка у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 249 ККУ (Незаконне зайняття рибним добувним промислом, що заподіяло істотну шкоду) та призначив покарання у вигляді обмеження волі на 2 роки. Однак звільнив від відбування покарання з іспитовим терміном на 2 роки. Також порушник має покрити державі витрати за проведення судової інженерно-екологічної експертизи у сумі 1 тисяча 510 гривень 16 копійок. А ще суд задовольнив позов прокурора щодо стягнення з обвинуваченого на користь Дівичківської сільської ради 306 тисяч 289 гривень, суми заподіяної шкоди державі.

Вирок можна оскаржити в Київському апеляційному суді протягом тридцяти днів з дня його винесення.

Нагадаємо, що у Переяславі 26 травня чоловік погрожував сестрі спалити її майно. Деталі – тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору