ЖИТТЯ

Як допомогти тварині у спеку: поради від фахівців

Як уберегти тварину від спеки? Маємо кілька порад.

У спекотну погоду, яка тримається на Київщині вже кілька днів поспіль, страждають не лише люди, а і тварини. Найбільше ризикують перегрітися молоді тварини. У групі ризику – тварини з хронічними захворюваннями, а також улюбленці із сплющеними мордочками, яким важче дихати. Про те як цьому зарадити розповіли у Держпродспоживслужбі, передає Інформатор.

Як уберегти тварину від перегрівання?

У квартирах тваринам слід забезпечити вільний доступ до прохолодних місць, наприклад, до ванної кімнати. Так само важливий постійний доступ до питної води.

Також варто подбати про раціон тварини: якщо вона мало рухається, його потрібно зменшити. Крім того, радять стежити, щоб їжа не залежувалася в мисці, адже через температурний режим вона швидше псується.

Загалом у спеку варто обмежити активність тварини, навіть якщо вона сама її ініціює.

У спекотний період тварин також не радять повністю обстригати, оскільки це змінює їхню терморегуляцію. Про необхідність стрижки рекомендують додатково поговорити з ветеринаром. Натомість радять стежити, щоб шерсть тварин не збивалася в грудки, оскільки саме через повітря в шерсті відбувається охолодження тіла. Після купання пухнастих тварин потрібно добре обтирати. Якщо цього не зробити, волога шерсть нагріється і пришвидшить перегрівання.

Вигулювати тварин слід у найменш спекотні години: рано вранці чи ввечері. На прогулянки потрібно брати воду. Крім того, амуніція має дозволяти тварині відкривати пащу для дихання, адже так тварини охолоджуються. Небезпеку для тварин становить розпечений асфальт. Проконтролювати його температуру можна долонею. Якщо подорожувати з твариною у транспорті, де немає кондиціонера, значно зростає ризик теплового удару. Також не можна лишати тварину замкненою в автівці у спекотний день.

Що робити, якщо тварина знепритомніла?

Через контраст температур, наприклад, коли тварина виходить з кондиційованого приміщення або авто на спеку, вона може знепритомніти. Якщо тварина перегрілася або знепритомніла, її треба спершу перенести в тінь. Потім змочити лапи, живіт та вуха водою кімнатної температури – ці поверхні охолодити найлегше. Не варто заливати собаці чи кішці в рот воду, бо вона може захлинутися. Якщо тварині не стане краще, потрібно везти її до ветлікарні.

Нагадаємо, що 29 серпня на Переяславщині поліції скаржилися на сусідів через кота, собаку та велику рогату худобу. Більше про це – тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору