ЖИТТЯ

Як розпочнуть навчальний рік школи у громадах Переяславщини

Як розпочнеться навчальний рік у громадах Переяславщини? Дізнавався Інформатор.

1 вересня у школах громад Переяславщини – Переяславській, Студениківській, Дівичківській, Циблівській та Ташанській – розпочнеться навчальний рік. Чи всі зможуть навчатися очно, дізнавалася журналістка Інформатора.

ПЕРЕЯСЛАВСЬКА ГРОМАДА

Петро Ярмоленко, начальник відділу освіти Переяславської міської ради, розповів, що міська гімназія №1 навчатиметься у своєму закладі у першу зміну. Використовуватиме власне укриття та укриття дитячого садка “Сонечко”. Учні гімназії №5 підуть у другу зміну до першої школи, зараз, за його словами, для неї вже почалося будівництво власного сховища. Гімназія №2 навчатиметься очно у дві зміни, має укриття швейної фабрики “НУС”, критого ринку і в першу зміну укриття мистецької школи. Гімназія №3 навчатиметься у змішаному форматі: “Перший клас буде вчитися завжди, а 2-9 класи – два тижні онлайн, два тижні – офлайн, бо в другу зміну до них приєднаються початкові класи сьомої школи”.

Ярмоленко зазначив, що початкова школа і ліцей імені Мазепи поки що змішано навчатимуться на базі укриття, що орендує ліцей. Планують, що до кінця вересня початкова школа повністю перейде на очне навчання.

“У сьомій школі (ліцей імені Мономаха – ред.) десь за два місяці завершать укриття. А гімназія №4 навчатиметься у себе у дві зміни. У селах громади працюватимуть очно Великокаратульська, Дем’янецька, Гайшинська та Гланишівська гімназії. У Вовчківській є проблемні питання з котлом, але я думаю, що дозволять навчатися, принаймні до початку опалювального сезону”, – сказав Петро Ярмоленко.

До 1 вересня плануються святкові лінійки, але короткі. Школи самі обирають формат, але за умови, щоби присутніх було не більше, ніж може вмістити укриття.

СТУДЕНИКІВСЬКА ГРОМАДА

Олеся Крамаренко, начальниця відділу освіти Студениківської сільської ради, розповіла, що в усіх закладах освіти Студениківської громади запланований очний формат навчання. Урочистості 1 вересня проводитимуть скромно, щоби вмістити в разі тривоги всіх в укриттях.

ТАШАНСЬКА ГРОМАДА

Начальниця відділ освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Ташанської сільської ради Таміла Дубина розповіла, що у чотирьох закладах освіти Ташанської громади – Ташанській, Виповзькій гімназіях, Полого-Вергунівському ліцеї та у Малокаратульській початковій школі – навчальний рік розпочнеться у очному форматі для всіх дітей. Урочистості 1 вересня будуть проводити, але нетривалі.

ЦИБЛІВСЬКА ГРОМАДА

Ольга Хаба, начальниця відділу освіти та культури Циблівської сільської ради, розповіла:

– Садочки у Хоцьках “Сонечко”, а у Циблях “Колосок” ми відкриваємо повністю з 1 вересня. Три школи працюватимуть очно, а одна Хоцьківська гімназія буде у змішаному форматі: тиждень – дистанційно, тиждень – очно. Але це ще не остаточно. Зараз дуже великими зусиллями працюють для того, щоби відкрити її до 1 вересня. Якщо не відкриємо до Першого дзвінка, то до 10 вересня відкриємо точно. Але поки подаємо документи на змішане, бо боїмось, що не відкриємось до 1 числа. 1 вересня будуть лінійки, обов’язково буде перший урок. Наскільки дозволяє місткість укриття, стільки ми й запрошуємо батьків та дітей.

ДІВИЧКІВСЬКА ГРОМАДА

Начальниця відділу освіти Дівичківської сільської ради Наталія Шаблієнко сказала, що зараз не може надати потрібну нам інформацію. Коли вона дасть свій коментар, ми додамо його до цієї публікації.

Нагадаємо, що на ремонті укриття у дитсадку в Переяславі міський бюджет втратив 455 тисяч гривень. Начальнику відділу освіти повідомили про підозру.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору