ЖИТТЯ

На Переяславщині через п’яного водія у ДТП загинув військовий: як його покарав суд

На Переяславщині судили водія, через якого у ДТП загинув військовослужбовець. Яке покарання?

3 березня цього року близько 18:40 водій автомобіля Volkswagen Сагаvellе в стані алкогольного сп’яніння їхав з боку траси Київ-Харків у напрямку села Пристроми (Студениківська ТГ). Він грубо порушив правила дорожнього руху – повертаючи ліворуч, перетнув суцільну лінію, виїхав на зустрічну смугу й зіткнувся з автівкою ВАЗ-21121, яка їхала назустріч. У результаті ДТП водій ВАЗ, військовослужбовець ЗСУ 1987 р.н., загинув на місці через множинні переломи та ушкодження внутрішніх органів. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на вирок суду від 3 жовтня.

На суді обвинувачений свою провину повністю визнав та щиро покаявся, вибачився перед матір’ю загиблого та сказав, що зробив для себе належні висновки та за можливості відшкодує шкоду завдану рідним загиблого. Під час досудового розслідування він пропонував матері 50 тисяч гривень відшкодування, але вона грошей не прийняла.

Розповів, що користувався автомобілем батька, щоб їздити на роботу. Того дня, 3 березня, був на святкуванні дня народження колеги та вживав алкогольні напої, після чого за кермом поїхав додому. Під час руху відчув втому та запаморочення. Звертав ліворуч, щоб зупинитись у безпечному, як йому здавалось, місці, оскільки їхати він не міг.

Винуватець зазначив, що після зіткнення вилетів у вікно, вдарився об асфальт головою, а його автомобіль перекинуло на бік та притисло ним ноги. Отямився на другий день у лікарні з численними переломами. У крові обвинуваченого виявили етиловий спирт у концентрації 2,84 проміле (стан сильного сп’яніння).

Суд визнав водія винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286-1 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння, що спричинило смерть потерпілого). Призначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 5 років. Також він має покрити державі витрати у сумі 11 тисяч 472 гривні на залучення експертів та компенсувати матері загиблого витрати на правову допомогу у розмірі 37 тисяч гривень.

Вирок можна оскаржити у Київському апеляційному суді протягом 30 днів з моменту його оголошення.

Нагадаємо, що житель Переяславщини 5 жовтня звернувся до поліції, бо його донька, яка навчається у Києві, два тижні не виходить на зв’язок. Деталі – тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору