ЖИТТЯ

З 1 листопада на Київщині заборонили ловити рибу в зимувальних ямах

На водоймах Київщини заборонили ловити рибу в зимувальних ямах. Що це означає?

Із 1 листопада на водоймах Київщини розпочинається осінньо-зимова заборона на вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах. Вона триватиме до початку нерестового періоду. Про це повідомили на сайті Державного агентства розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм, передає Інформатор.

У Київському регіоні 39 ділянок із зимувальними ямами, перелік меж яких оприлюднили у відповідному наказі. До нього входить зокрема ділянка акваторії Канівського водосховища біля Переяслава в межах затоки урочища Куряче горло.

Риболовля у цей період дозволятиметься за межами зимувальних ям зимовими вудками та жерлицями всіх видів з криги та, якщо немає льодового покриву, нахлистовими, донними, поплавковими вудками та спінінгами всіх видів з використанням штучної або природної принади. Загальна кількість гачків не повинна перевищувати 7 одиниць на одного рибалку.

В агентстві нагадали, що в осінньо-зимовий період (від льодоставу до скресання криги) забороняється використання знарядь лову, оснащених гачками, відстань у яких від цівки до кінчика жала перевищує 10 мм. Водночас протягом усього року забороняється використання одинарних з’єднаних між собою, подвійних і потрійних гачків без блешні, природної або штучної принади.

За недотримання зазначених норм передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків.

Для довідки. З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риби різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, сповільнюються процеси росту та реакції на подразники, знижується частота серцевих скорочень. У цей час риба дуже вразлива, тому збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям.

Нагадаємо, що на Переяславщині чоловік незаконно виловив 138 карасів та 3 плітки. Як його покарав суд, дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору