ГРОШІ

Як облаштували шкільні укриття у Переяславській громаді та скільки на це витратили

Як облаштували шкільні укриття у Переяславській громаді та скільки на це витратили грошей? Дізнавався Інформатор.

У 2023 році після того, як на січневу сесію міської ради прийшли батьки школярів, у Переяславській громаді почали активно працювати над підготовкою укриттів у навчальних закладах. Відомо, що деякі роботи стартували ще у 2022-му. За цей час встигли облаштувати та забезпечити сховищами всі школи. Які роботи виконали та скільки на них витратили, Інформатору розповів начальник відділу освіти міської ради Переяслава Петро Ярмоленко.

Перша гімназія. На будівництво найпростішого укриття з міського бюджету виділили 275 тисяч 416 гривень 58 копійок. Його переоблаштували з напівпідвального приміщення. Зробили другий вихід, провели каналізацію та воду, облаштували туалети, зробили вентиляцію з підігрівом. Роботи виконували ФОП Суганяк, ФОП Геворгян та ТОВ “Тепловентмонтаж”. Площа укриття – 200 квадратних метрів, розраховане на 250 осіб. У школі ж навчається 400 дітей, 150 з них ходить до укриття дитячого садочка “Сонечко” через дорогу. Відповідно всі школярі навчаються у першу зміну. Сховище повністю готове, додаткових робіт у ньому не планується.

Друга гімназія. У ній немає власного укриття, тому діти використовують три сховища, які розміщені поряд. З їхніми власниками уклали договори на тимчасове безкоштовне користування. Укриття ТОВ “НУС” вміщує 300 людей, критого ринку – близько 80, також в першу зміну використовують укриття музичної школи імені Павла Сениці. У другій гімназії навчається 600 дітей: 400 – у першу зміну та 200 – у другу.

Третя гімназія. На будівництво найпростішого укриття з міського бюджету виділили 399 тисяч 306 гривень 18 копійок. Укриття облаштували у старій котельні та майстерні, які об’єднали в трикімнатне приміщення. Сховище допомагали робити батьки учнів, ФОП Сугуняк та ТОВ “Тепловентмонтаж”. Там зробили поточний ремонт: забетонували та пофарбували підлогу, пошпаклювали, вирівняли та пофарбували стіни, провели воду, зробили другий вихід, переробили систему опалення та встановили вентиляцію з підігрівом. Наразі в укритті є біо-туалети, але вже запланували встановлення повноцінного санвузла. Це сховище також використовує дитячий садочок “Малятко”. Розраховане воно на 200 людей. У школі ж навчається 300 дітей, тому 1-2 класи відвідують заняття в першу зміну, 3-4 класи в другу, 5-9 класи навчаються у змішаному форматі.

Четверта гімназія. Школа безкоштовно користується укриттям під Свято-Володимирським храмом, яке оснащене всім необхідним. Учні навчаються у дві зміни: початкові класи – в першу, старші класи – в другу, оскільки в школі 200 дітей, а укриття вміщує лише 100.

П’ята гімназія. На будівництво найпростішого укриття з міського бюджету виділили 299 тисяч 550 гривень 31 копійку. Його облаштували з двох погребів, які з’єднали між собою. Роботи проводили “дещо господарським способом”, допомагали батьки та ФОП Саверський. Там забетонували підлогу, провели освітлення, зробили косметичний ремонт, вентиляцію та другий вихід, підвели воду та каналізацію, облаштували туалет. Площа укриття – 140 квадратних метрів, розраховане на 200 людей. У школі навчаються 360 учнів, тому початкові класи – у першу зміну, а старші – у другу.

Зараз біля школи зводять велике підземне протирадіаційне укриття, розраховане на 200 людей. Розпорядник коштів – Департамент регіонального розвитку Київської ОВА. З обласного бюджету на це виділили 27 мільйонів гривень.

Початкова школа. Відділ капітального будівництва та житлово-комунального господарства міськради Переяслава був замовником робіт, міжнародний благодійний фонд “Save the Children” – виконавцем. БФ оплатив роботу, відповідно й знайшов підрядника – переяславське ТОВ “Абсолют проект буд”. Сховище зробили “під ключ” з усіма обов’язковими вимогами – двома виходами, вентиляцією та туалетом. Ремонт найпростішого укриття для початкової школи разом із Переяславським академічним ліцеєм імені Івана Мазепи виконали за 3 мільйони 975 тисяч гривень. Площа укриття – 400 квадратних метрів, воно вміщує всіх 200 школярів, які навчаються в одну зміну.

Академічний ліцей імені Івана Мазепи. Власного укриття в ліцеї немає. Діти ходять в укриття через дорогу, його орендують – щомісяця з міського бюджету сплачують 4 тисячі 300 гривень. Облаштували його спільними зусиллями разом із батьками. На матеріали з міського бюджету витратили 50 тисяч гривень. Туди купили сантехніку, постелили лінолеум, пофарбували стіни, облаштували другий вихід, електричне опалення та вентиляцію. Сховище вміщує 250 учнів із загалом 400, тому навчаються у змішаному форматі.

Ліцей імені Володимира Мономаха. На будівництво укриття з міського бюджету витратили 11 мільйонів 457 тисяч 344 гривні 21 копійку. Роботи виконувало ТОВ “Тірел індастріс”. Укриття облаштували в підвальному приміщенні. Зробили штукатурку, три вентиляції, два виходи та туалети. Площа – 900 квадратних метрів, вміщує 800 людей. У школі навчається 1150 учнів у змішаному форматі: початкові класи – очно, 5-11 класи – тиждень очно, тиждень онлайн.

Гайшинська гімназія. З міського бюджету на це укриття витратили 355 тисяч 903 гривні 89 копійок. Роботи виконували ФОП Суганяк та ФОП Саверський. Укриття облаштували з “нуля”: зробили косметичний ремонт, другий вихід, вентиляцію, провели зовнішні роботи, забетонували підлогу, провели воду, каналізацію, світло, встановили санвузол. Площа – 100 квадратних метрів, вміщує всіх 94 школярів, які навчаються в одну зміну, та 20 дітей із дитсадка.

Дем’янецька гімназія. Укриття облаштували під дитячим садочком, що через дорогу від школи. З місцевого бюджету на нього витратили 653 тисячі 485 гривень 5 копійок. Роботи виконували ФОП Суганяк та ФОП Саверський. Там облаштували другий вихід, каналізаційну систему, вентиляцію, туалети, провели зовнішні роботи, забетонували підлогу та поклали лінолеум, підвели опалення. Площа – 300 квадратних метрів, розраховане на 300 людей. У школі ж навчається 120 дітей.

Гланишівська гімназія. Школа без власного укриття, бо не має підвального приміщення. Проте у межах 100 метрів є магазин, який належить фермерському господарству “Плескачі”. Власник надав його підвальне приміщення у користування, а спонсори зробили там ремонт. З міського бюджету виділили 10 тисяч гривень на матеріали. Там облаштували два виходи та встановили біо-туалети, є електричне опалення, вентиляція. У школі навчаються 60 дітей, ще 15 ходять у садочок. Освітній процес проводять у дві зміни: початкові класи та садочок – у першу, старші класи – у другу.

Великокаратульська гімназія. Найпростіше укриття облаштували у підвальному приміщенні. З міського бюджету на нього витратили 501 тисячу 306 гривень 42 копійки. Роботи виконував ФОП Саверський. Туди провели опалення та вентиляцію, зробили запасний вихід, підлогу підрівняли та поклали лінолеум, зробили гідроізоляцію земляного насипу над погребом, також додатково навколо школи – відмостки. Укриття розраховане на 150 людей, а в школі навчаються 130 учнів.

Вовчківська гімназія. У підвальному приміщенні школи котельню переобладнали у сховище. З міського бюджету на це виділили 270 тисяч гривень. Демонтували одну стіну, зробили електроопалення, другий вихід, ремонт кімнати та невеликого коридору, вентиляцію, підлогу та стіни, біо-туалет. Укриття розраховане на 30 осіб. У школі ж 42 учні та 10 дітей в садочку. Тож навчаються у дві зміни: початкові класи та садочок – у першу, старші класи – в другу.

Нагадаємо, що на сесії 18 січня із міського бюджету Переяслава на потреби захисників передбачили понад 5 мільйонів гривень. Деталі – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору