ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: фільм ”Великий утікач” розповідає історію 89-річного чоловіка, що вирушив на пошуки себе

Фільм ”Великий утікач” розповідає історію людини, що вирушила на пошуки себе. Чи варто його подивитися?

У рубриці ”Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка нещодавно подивилася драму ”Великий утікач” (2023) засновану на реальних подіях, які відбулися влітку 2014 року. Фільм розповідає про ветерана Другої світової війни, який тікає з будинку для літніх людей, аби відвідати річницю висадки союзників у Нормандії і знайти себе. Головні ролі у фільмі зіграли видатні британські актори Майкл Кейн та Ґленда Джексон для яких ця стрічка стала останньою у кар’єрі.

Фільм розповідає про справжню історію Бернарда Джорданда (Майкл Кейн), ветерана Другої Світової Війни, який був офіцером Британського королівського флоту під час висадки військ Антигітлерівської коаліції на узбережжя Нормандії. Чоловіку 89 років, він проживає із дружиною у будинку для літніх людей. Пара всіляко підтримує одне-одного, примирившись зі старістю, водночас демонструє вічне і дуже міцне кохання. У 2014 році головний герой таємно покидає будинок для літніх людей, аби побачити своїх товаришів по службі у Франції. З цього моменту починається пригода наповнена спогадами та ностальгією.

“Для 90-річних не існує головних ролей” – цими словами остаточно підтвердив завершення своєї кар’єри легендарний британський актор Майкл Кейн. Кейн є лауреатом безлічі престижних нагород, серед яких дві премії “Оскар”, нагороди BAFTA, “Золотий глобус” і від Гільдії кіноакторів. За всю історії лише два актори – він та Джек Ніколсон – були номіновані на “Оскар” в ті роки.

Його партнерка по знімальному майданчику Ґленда Джексон була чотири рази номінована на премію “Оскар” і два рази ставала її лауреаткою. Також вона має чотири номінації на премію “Еммі”, шість номінацій на премію BAFTA та вісім номінацій на “Золотий глобус”. Вона є однією з небагатьох акторок, які отримали так звану американську “Потрійну корону акторської майстерності” – головні акторські нагороди: “Оскар” (двічі), “Еммі” (двічі) та “Тоні”.

“Великий утікач” став для Ґленди Джексон фінальною появою на екрані. Вона померла в червні 2023 року, після нетривалої хвороби в 87-річному віці, через дев’ять місяців після завершення фільмування. До роботи над “Великим утікачем” Кейн і Джексон востаннє грали разом 48 років тому – у “Романтичній англійці” 1975 року.

Режисером стрічки виступив Олівер Паркер, відомий своїм широким доробком на терені британських комедій. Серед них, наприклад, співпраця з Ровеном Аткінсоном, відомим за роллю Містера Біна, у фільмі “Агент Джонні Інгліш: Перезапуск”. Український глядач також може знати Паркера за його фільмом “Доріан Ґрей”, а також культовою дилогією “Повсталий з пекла”.

Загалом фільм дуже недооцінений. Він наповнений тонким гумором, іронією, коханням та переживаннями на етапі війни. Захоплює також і гра акторів, які фактично відіграють ролі своїх героїв однолітків. Він легкий для перегляду, проте не залишить нікого осторонь і вразить своєю глибиною.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці ”Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла про фільм ”Мої думки тихі”. Матеріал почитайте тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору