ЖИТТЯ

У Переяславі розквітнула алея “сакур Саулка”

У Переяславі квітне скандальна алея сакур. Згадуємо, що було торік.

На вулиці Богдана Хмельницького у Переяславі днями розквітла алея сакур. Загалом від автостанції практично до Борисоглібської площі торік висадили 61 деревину цієї породи. Зараз повз них прогулюються люди, ажіотажу щодо фотографування не помітно. У 2023-му про ці сакури говорили значно більше. Інформатор нагадує деталі.

19 квітня 2023 року міський голова Переяслава Вячеслав Саулко повідомив у Facebook, що на вулиці Богдана Хмельницького почалась висадка алеї сакур. “Буде висаджено близько 60 дерев, що додадуть неймовірної краси та колориту нашому місту. Сакури – це не просто красиві дерева, це символ краси та відновлення життя”, – писав він.

Згідно з даними Prozorro, 60 багаторічних саджанців вишні дрібнопильчастої Kanzan придбали у ФОП Степанова Сергія Володимировича за 381 тисячу гривень. Тобто один саджанець міському бюджету обійшовся у 6 тисяч 350 гривень. Втім спершу ці гроші планували витратити на придбання 60 багаторічних саджанців вишні кулястої Умбракуліфера. Ця тендерна закупівля не відбулася через те, що не було пропозицій.

Скандальності ця історія набула, коли громада дізналась, скільки коштували сакури. Люди вважали такі витрати з місцевого бюджету недоречними під час війни. Депутати ж міської ради обурювалися, що їх взагалі ніхто не поінформував про цю закупівлю.

“Ми запрошували Віктора Коркача (директора Переяславського ВУКГ – ред.), щоб він нам розказав, які саме заходи із озеленення будуть проведені у нашій громаді, які саджанці, кущі висаджуватимуть. Про сакури нам тоді взагалі ніхто не говорив”, – нарікала на торішній квітневій сесії депутатка Аліна Римар.

“Ми не проти озеленення. І Віктор Анатолійович тоді показав нам дерева. Ціна, якщо не помиляюсь, була дві з половиною тисячі. Уже ж усе погодили. Ми з вами домовились радитись і узгоджувати позиції, а тут у вас вона змінилась, а ми про це не знали”, – підтримував її депутат Андрій Іващенко.

Вячеслав Саулко тоді дав їм таку відповідь: “Ми розглядали багато варіантів щодо цих дерев і зараз розглядаємо. І коли ми проводили тендерну процедуру на закупівлю, постало питання, щоб це були справді якісні дерева. Тому ми уклали угоду із розплідником національного рівня, який дає гарантії, що сакури приживуться і невдовзі зацвітуть навіть за такої несприятливої погоди. Звичайно, можна взяти дешевше та гірше. Але я бачив, як вони цвітуть та який гарний вигляд мають в інших містах. Вже за два тижні вони будуть квітнути”.

У соцмережах ці деревця переяславці прозвали “сакурами Саулка”. На цю тему створювали різноманітні меми. Резонанс розповсюдився далеко за межі Переяслава. А коли ближче до кінця 2023-го почалися мітинги “Гроші на ЗСУ”, однією із основних претензій активістів було саме витрачання бюджетних грошей на цю алею.

15 квітня ми прогулялися повз алею сакур та зробили для вас кілька знімків.

 

Нагадаємо, що Вячеслав Саулко цьогоріч не планує проводити традиційні громадські слухання. Як це пояснили у міській раді, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Фото: Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору