Переяслав Перейти на сайт

День вишиванки, пожежі та футбол: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього у місті відзначили День вишиванки благодійною акцією на підтримку захисників. Також до переяславського університету приїздив відомий журналіст Денис Бігус. Були й втрати на фронті, пожежі та ДТП. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ ДМИТРО ЛАРИЧЕВ

14 травня під час виконання службових обов’язків внаслідок артилерійського обстрілу поблизу населеного пункту Степова Новоселівка Куп’янського району Харківської області загинув солдат Збройних сил України Дмитро Ларичев із Студеників (Студениківська ТГ). Йому було 29 років. Служив стрільцем-санітаром механізованого відділення.

У ЛІКАРНІ МИКОЛАЄВА ПОМЕР ЗАХИСНИК СЕРГІЙ ПІСКУН

14 травня внаслідок погіршення стану здоров’я у Миколаївській лікарні швидкої медичної допомоги помер військовослужбовець Сергій Піскун із Цибель (Циблівська ТГ). Йому був 41 рік.

Сергій Піскун був призваний на військову службу по мобілізації 17 січня 2023 року. Служив старшим стрільцем-оператором 3 десантно-штурмового відділення 3 десантно-штурмового взводу десантно-штурмової роти 1 батальйону морської піхоти.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЗАГОРІЛАСЬ ГОСПОДАРЧА БУДІВЛЯ

14 травня до оперативно-диспетчерської служби Переяслава надійшло повідомлення про загоряння господарчої будівлі у Переяславі на вулиці Лермонтова. На місце події направили відділення 27-ї ДПРЧ у складі шести осіб.

Рятувальники на місці події виявили загоряння крівлі господарчої будівлі на площі 60 кв. м. Пожежу ліквідували за годину на тій же площі. Вогонь знищив покрівлю господарчої будівлі та речі домашнього вжитку. Врятовано приватний житловий будинок, що знаходиться поруч. Ніхто не постраждав.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЗАГОРІВСЯ ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК

12 травня до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про загоряння приватного житлового будинку на вулиці Магдебурзького права у Переяславі. На місце події направили два відділення 27-ї ДПРЧ у складі 7 осіб.

Рятувальники на місці події виявили, що горять кімнати у дерев’яному, обкладеному цеглою будинку на площі 30 кв. метрів. Загалом будинок має площу 64 кв. метри. Ліквідували пожежу менш ніж за годину.

Вогонь знищив чотири кімнати на площі 30 кв. метрів та пошкодив перекриття на площі 15 кв. метрів. Ніхто не постраждав. Зі слів сусідів, ймовірна причина пожежі – необережне поводження із вогнем чоловіка, який покинув місце події.

У ПЕРЕЯСЛАВІ НА ЗАПРАВЦІ ЗАГОРІВСЯ АВТОМОБІЛЬ, А БІЛЯ ЗАКИНУТОЇ БУДІВЛІ – ВІКОННІ РАМИ

12 травня до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про загоряння легкового автомобіля Ford Focus на 54-му кілометрі траси Бориспіль-Дніпро біля Переяслава. На місце події направили два відділення 27-ї ДПРЧ у складі 7 осіб.

Рятувальники прибули на місце події та виявили, що пожежу погасили вогнегасником до їхнього приїзду працівники АЗС “КЛО”, де це трапилося. Вогонь пошкодив моторний відсік автомобіля. Ніхто не постраждав.

13 травня надійшло повідомлення, що горять віконні блоки на закинутій будівлі на вулиці Покровській у Переяславі. На місце події направили два відділення 27-ї ДПРЧ у складі 7 осіб.

Рятувальники прибули на місце події та виявили, що горять вікна на площі 3 кв. метри, які були складені біля закинутої чотириповерхової будівлі розміром 20×50 метрів. Ліквідували за дванадцять хвилин. Вогонь знищив віконні блоки, пошкодив фасад будівлі та вікно. Ніхто не постраждав.

НА БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО КІА В’ЇХАЛО У AUDI

15 травня у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького біля дитсадка №7 сталася ДТП. Зіткнулися автомобілі Kia та Audi.

З камер компанії ХатаNet видно, що автомобіль Audi їхав вулицею Богдана Хмельницького у напрямку Борисоглібської площі. У цей час Kia виїжджало на дорогу з узбіччя та в’їхало у правий бік Audi.

Внаслідок зіткнення у Kia пошкоджений капот та відпали номерні знаки, а у Audi – подряпини та вм’ятини на дверцятах. Попередньо, ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ РОЗПОЧАЛИ СЛІДСТВО ЧЕРЕЗ ТЕ, ЩО З АВТОМОБІЛЯ ЗЛИВАЛИ НЕЧИСТОТИ

7 травня до поліції надійшло повідомлення від заступника голови Студениківської сільської ради Миколи Гудзя про те, що в полі між Студениками та Козловом селяни зупинили автомобіль DAF з бочкою. Із нього, мовляв, зливали нечистоти у силосні ями.

Того ж дня на місці події слідчо-оперативна група встановила, що до силосної ями та на землю зливали невідому хімічну речовину темного кольору. Вилучили три зразки цієї речовини. Також вилучили та помістили на спеціальний майданчик транспортний засіб. Допитали водія, який сказав, що зливав там відходи неодноразово, а вивозив їх із підприємства у Переяславі, де працює.

7 травня слідчі невідкладно провели обшук частини території підприємства. Виявлили та вилучили документацію, три зразки рідини чорного кольору зі специфічним запахом. Також під час обшуку встановили, що там же розміщується цех з виробництва хімічної продукції: жирних кислот, які утворюються внаслідок переробки відходів від виробництва олії. На території цеху виявили відстійники для зберігання відходів із бурою речовиною зі специфічним запахом, що схожа на ту, яку виявили на відкритому ґрунті біля Студеників.

Відповідно до інформації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, власником території та нерухомого майна за цією адресою є ПАТ “Завод “Точмаш”, а частина території та приміщень використовується для виробничої діяльності ТОВ “ВЕСТНОРД ГРУП”. Власником автомобіля DAF, з якого зливали нечистоти, є один із засновників цього товариства.

11 травня суд задовольний клопотання прокурора щодо арешту майна, яке вилучили під час огляду місця події біля Студеників та обшуку на підприємстві у Переяславі. Ним можуть розпоряджатися лише уповноважені особи в рамках кримінального провадження.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРОВЕЛИ БЛАГОДІЙНУ АКЦІЮ “ОДЯГНИ ВИШИВАНКУ – ПІДТРИМАЙ ЗАХИСНИКА”

16 травня в Переяславі у сквері “Серце Переяслава” проводили благодійну акцію “Одягни вишиванку – підтримай захисника”. Дійство приурочили до Всесвітнього дня вишиванки, що відзначається в Україні у третій четвер травня.

Опівдні у “Серці Переяслава” почали збиратися люди, більшість вбралися у яскраві вишиванки. У сквері розмістили різноманітні фотозони та фотоконкурси, також був флешмоб від вихованців садочку “Берізка”, влаштували і ярмарок-продаж смаколиків, “hand made”, вишиваних виробів та інших цікавинок. Крім цього проводили різні майстер-класи. Також виступили вихованці будинку художньої творчості та місцеві артисти на “Вільному мікрофоні”. Протягом всього дійства збирали гроші на потреби ЗСУ.

Почесна жителька міста, організаторка волонтерське об’єднання у клубі мікрорайону Трубайлівка Ірина Присіч готувала на заході запашні біляші. Крім цього підготувала для продажу й інші смаколики. Вилучені кошти із продажу їжі підуть на маскувальні сітки: “Мені дуже приємно, що мої біляші подобаються людям, от вже і черга зібралася. Напекла пиріжки, зварила куліш, бо Україна – як же без куліша? Ще напій зробила з лимоном і м’ятою”.

У ПЕРЕЯСЛАВІ В ДЕНЬ ВИШИВАНКИ НА БЛАГОДІЙНІЙ АКЦІЇ ЗІБРАЛИ ПОНАД 50 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ

У Переяславі з нагоди Дня вишиванки 16 травня розпочалась благодійна акція “Одягни вишиванку – підтримай захисника”. Під час неї у сквері “Серце Переяслава” місцеві майстри та організації збирали гроші на потреби військових. У перший день акції вдалось зібрати 50 тисяч 780 гривень.

Організаторка заходу завідувачка кафедри документознавства та методики навчання УГСП Алла Зленко повідомила, що під час акції Управління соціального захисту населення Переяславської міської ради зібрали 1400 гривень, заклад дошкільної освіти №10 “Любавонька” 7 тисяч 770 гривень, Переяславське ЦПТО – 8 тисяч 540 гривень, Центр надання соціальних послуг та соціальної інтеграції 8 тисяч 300 гривень, Переяславська художня школа імені Петра Холодного 2600 гривень, Майстрині hand made з університету Інна Рубан, Ірина Гагаріна та Анна Самолюк 2 тисяч 730 гривень. Найбільше із всіх учасників акції, від продажу своїх смаколиків, випічки та біляшів зібрала Ірина Прісич – 17 тисяч 750 гривень, всі зібрані нею кошти будуть спрямовані на плетіння сіток.

У ДЕНЬ ВИШИВАНКИ У МІСТІ ПРОВЕЛИ “ВІЛЬНИЙ МІКРОФОН”

16 травня у сквері біля фонтану “Серце Переяславщини” провели “Вільний мікрофон” де всі охочі музиканти, поети, митці та вокалісти могли продемонструвати свої таланти. Учасники співали та читали власну та відому поезію. Відбувся захід у рамках благодійної акції “Одягни вишиванку – підтримай захисника”, у ньому взяли участь понад 20 осіб.

Університет Григорія Сковороди у Переяславі представили новообраний голова студентської ради Богдан Цупко, студенти Карина Степаненко та В’ячеслав Кривошей. Також у “Вільному мікрофоні” взяли участь представники із закладів освіти міста. Зокрема, учень 3 класу початкової школи, переможець мультижанрового мистецького конкурсу “Переяславська осінь Кобзаря” у номінації “Художнє читання” Мирон Шевченко проникливо зачитав уривок із поеми Тараса Шевченка “І мертвим, і живим”. Серед відомих поетів виступив Олександр Матвієнко – депутат міської ради Переяслава.

Переважна більшість учасників обрала поезію Тараса Шевченка. Також були поезії Ліни Костенко, Василя Симоненка, Олександра Олеся. Чимало декламували і авторської поезії. Зокрема Максим зачитав власні вірші та заспівав пісню Віталія Білоножка “Як ішли літа на ярмарок”.

У ПЕРЕЯСЛАВІ В МУЗЕЇ “ЗАПОВІТУ” ПРЕЗЕНТУВАЛИ ТОЧНУ КОПІЮ ВИШИТОЇ СОРОЧКИ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

16 травня у переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка до Дня вишиванки провели культорологічний захід “Українська доля, вишита душею”. На ньому презентували точну копію вишитої сорочки поета Тараса Шевченка та вишитий чоловічий одяг майстринями із всеукраїнського вишивального проєкту “Переяславська сорочка”.

Власноруч відтворила вишивку та пошиття репліки сорочки Тараса Шевченка завідувачка науково-дослідного відділу меморіального музею Григорія Сковороди у Переяславі Тетяна Радіоненко, саме вона була ініціаторкою цього проєкту. Розповіла, що у Національному музеї Тараса Шевченка в Києві експонувалася оригінальна сорочка великого Кобзаря, яка зараз у надійному сховищі, саме там надали всі необхідні матеріали та фото для відшиття репліки.

“Ідея створення цього проєкту виникла разом із старшою науковою співробітницею музею “Заповіту” Наталією Миколаївною, адже ми часто спілкувалися про вишивку та Шевченка, а керівництво нас підтримало. Коли нам надали всю необхідну інформацію та розміри сорочки, далі були пошуки матеріалів з яких можна було пошити, а це було не легко, адже ширина сорочки тунікоподібного крою, що є найдавнішим кроєм натільного одягу. І два шматка такого полотна ми знайшли у одного пана зі Львову”.

В УНІВЕРСИТЕТ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ ПРИЇЗДИВ ЖУРНАЛІСТ ДЕНИС БІГУС

13 травня в Університет Григорія Сковороди в Переяславі приїздив відомий журналіст-розслідувач, засновник та керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info, доброволець Збройних сил України Денис Бігус. Він розповів студентам та всім, хто прийшов на зустріч, про розслідування, політичний тиск, війну, мотивацію. Зустріч відбулася у рамках проєкту “Open University”.

– Мене взяли за оголошенням. У 2010-му чи 2011 році вже нікому невідомий телеканал ТВі, який був маленьким, але дуже сильно опозиційним, шукав журналіста у програму розслідувань. Тоді все, що вважалося розслідуваннями з точки зору сьогоднішнього дня, – це був дитсадок. У одній редакції, мабуть, випадково зібрались люди, які потім робили схеми на “Радіо Свобода” (“Схеми” – проєкт журналістських розслідувань – ред.). Загалом всі, хто після знищення “ТВі” вийшов у світ, “вирулилися” у якомусь сенсі людьми, які започаткували дуже багато проєктів.

– Ми не подобаємось дуже багатьом політикам, правоохоронній системі загалом, київським елітам тощо. До цього у якийсь момент звикаєш. З історією прямих погроз чи якихось дуже неприємних діалогів ми закінчили десь у 2015-2016-му. От з того часу є, безперечно, прекрасні у своїй експресивності інформкампанії, набіги в коментарі. Я інколи по приколу гуглю себе, дізнаюся якісь страшні речі про себе і тому подібне.

– Я загалом дуже щасливий, що перші два місяці в принципі навіть на пів відсотка не віддупляв, що відбувається навколо. Кукуху рятує прямо на раз-два. Всі найгірші, найбільш страшні і найбільш ідіотські вчинки чи події, у ході яких всі учасники мали б не те, що померти, але ще й потім справедливо вважатися ідіотами, минули у той період. А потім я просто керував дроном, все якось штатно. При моїй спеціалізації те, що немає героїчних історій – показник того, що ти все зробив правильно. Коли ти все зробив правильно, у тебе дуже нудна системна ефективна робота. Взагалі нічого цікавого після перших двох місяців війни не відбувалося.

ПЕРЕСЕЛЕНКА З ЛУГАНЩИНИ ОЛЬГА ЄРМОЛЕНКО РОЗПОВІЛА ПРО ОКУПАЦІЮ, ОБСТРІЛИ ТА ЕВАКУАЦІЮ 

70-річна Ольга Єрмоленко – переселенка із Попасної Луганської області. Події, які сколихнули її місто у 2014 році та наздогнали у 2022-му, змусили жінку евакуюватися на Переяславщину. Вже другий рік вона живе у Переяславському (Студениківська ТГ). А ще пише проникливі вірші про війну, дім та Україну. Журналісти Інформатора завітали в гості до Ольги Василівни, поспілкувалися про життя до війни та під час неї.

Повне інтерв’ю можете прочитати тут.

“МАТАДОР” ВІДКРИВ СУПЕРЛІГУ ЛІВОГО БЕРЕГА” У ПЕРЕЯСЛАВІ 

У минулі вихідні розпочався чемпіонат з футболу “Суперліга Лівого берега”. Із шести команд-учасниць дві представляють Переяславщину – дівичківський “Дніпро” та переяславський “Матадор”. Обидві свої домашні матчі проводять на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі. 11 травня “Матадор” тут зіграв із Березанню (Броварський район) та переміг 3:1.

Минуло якихось пару хвилин, як Роман Кривенко головою замкнув подачу з флангу від свого брата Юрія – 1:0. Проте через 10 хвилин сольний прохід гравця Березані завершився тим, щоб він зрівняв рахунок. Буквально відразу Роман Кривенко показав, що “Матадор” це ніяк не знітило й ледве знову не вивів свою команду вперед – штанга.

У цілому “Матадор” був переконливішим, проте для ще одного голу постійно чогось не вистачало, зокрема, впевнено грав голкіпер Березані. Проте інколи у захисті переяславців траплялися збої, через які гості могли їх покарати. У середині другого тайму березанський нападник неочікувано “вивалився” на чужі ворота і якимось дивом влучив не у кут, а у каркас воріт. Зате Роман Кривенко за 15 хвилин до фінального свистка практично повторив свій перший гол – знову чудово зіграв головою, 2:1.

Наприкінці, попри те, що у березанців були нагоди, взагалі не відчувалося, що “Матадор” може втратити перемогу. Все-таки команда, яка цьогоріч планувала грати у першій лізі Київської області (там не зібрали достатньо учасників), мала вищий за суперника клас. А вже у доданий час Владислав Парубець ударом з межі штрафного майданчика зробив рахунок переконливішим – 3:1.

Класний старт “Матадора” не зумів підтримати “Дніпро”. Він на виїзді програв Калинівці (Броварський район) 1:5. А в третьому матчі туру “Десна” (Погреби, Броварський район) вдома перемогла “Лісняки” з Яготина 8:1.

ВОВЧКІВ ПЕРЕМІГ МИРНЕ ТА СТАВ ОДНООСІБНИМ ЛІДЕРОМ

11 травня відбувся шостий тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. У центральному матчі Вовчків переміг Мирне та очолив турнірну таблицю, його ж суперник опустився на третє місце.

Результати матчу 6 туру:

18 та 19 травня у сьомому турі будуть такі матчі:

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про сумні звістки з фронту, кримінал та особливий квест. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.