ВЛАДА

У міськраді Переяслава скоротять посаду першого заступника голови: таким чином звільнять Анатолія Фесенка

Анатолія Фесенка звільнять із посади першого заступника міського голови Переяслава. Бо такої посади із 1 жовтня офіційно не буде.

На сесії міської ради Переяслава 18 липня внесли зміни до керівного складу виконавчих органів міськради. Згідно із ними, з 1 жовтня цього року скоротять посаду першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради. Її зараз займає Анатолій Фесенко. Відповідно, коли рішення набуде чинності, його звільнять із міської ради. Про це повідомляє Інформатор.

Анатолій Фесенко хотів звільнитися з посади першого заступника ще у лютому 2022 року, перед початком повномасштабного вторгнення росіян. Але тоді депутати не підтримали це рішення. Про причину бажання звільнитися тоді він не повідомив. Із перших днів війни вступив до лав ЗСУ, тож не міг виконувати свої посадові обов’язки, проте його посада за ним зберігалася, як і заробітна плата.

У жовтні 2023 року депутати позитивно проголосували за питання “Про перейменування посади керуючої справами виконавчого комітету Переяславської міської ради та затвердження на посаді заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – керуючої справами виконавчого комітету міської ради Гич Тетяну Олексіївну”. “У нас перший заступник перебуває у Збройних силах України. Тому ще у квітні 2022 року було зроблено розподіл його обов’язків між керівним складом виконавчих органів. Левову частку цих повноважень виконує керуюча справами виконкому. А оскільки туди входить саме вся критична інфраструктура, необхідно очолювати комісії. У неї зараз посада керуюча справами, а потрібно, щоб очолював ці комісії заступник. Тому є необхідність у перейменуванні посади”, – сказала у доповіді з цього питання секретарка ради Лідія Оверчук.

Також у жовтні Анатолій Фесенко, який вже був у відвертій опозиції до міського голови Вячеслава Саулка, з яким в одній команді прийшов до влади, публічно закликав депутатів висловити недовіру переяславському меру: “Я очолював штаб цієї людини (Вячеслава Саулка – ред.), вибачаюся перед громадою. Я був одним із першим, хто розчарувався у ньому. У мене є прохання внести до порядку денного питання про оголошення позачергової сесії з одним єдиним питанням – “Недовіра та звільнення від посадових обов’язків особи, яка займає посаду міського голови”.

17 червня 2024-го Анатолія Фесенка зняли з військового обліку за станом здоров’я і він повернувся до роботи у міській раді. Про своє ймовірне звільнення вже не говорив, навпаки “мав думки і плани щодо розвитку громади”. Втім турбувався, що міський голова не дасть їх втілити.

Пропозицію щодо зміни керівного складу міськради вніс Вячеслав Саулко. Він і пояснював: “Це повноваження міського голови – вносити на розгляд депутатів доповнення чи прибирання тієї чи іншої посади. Зараз посада першого заступника міського голови є неактуальною. Всі обов’язки перерозподілені на інших заступників міського голови, тому постає питання, що в такій посаді зараз потреби немає”.

Депутат Олександр Пасічник поцікавився у міського голови, чи намагався той поговорити із Анатолієм Фесенком. І якщо він справді не виконує посадові обов’язки, то можна було би попросити його добровільно звільнитися. “Чому оце має робитися руками депутатів?” – запитав Пасічник.

Саулко відповів, що, поки Фесенко був у ЗСУ, міська рада не мала права вносити жодних змін, бо його посада була зарезервована законом. “Після того, як він вийшов на роботу, рівно три дні посидів у своєму кабінеті. Зараз перебуває на лікарняному, я про це навіть не знав. Ви знаєте, що роботи з ним абсолютно не буде, він прямо заявив у сесійній залі, що зі мною працювати не буде. То як я можу працювати з ним? Тим паче, потреби у додатковому заступнику зараз немає жодної”, – зазначив міський голова. Також він запевнив, що створення нових посад у міській раді не передбачається.

Анатолія Фесенка на цьому сесійному засіданні не було. Вячеслав Саулко наголосив, що його попереджали про її проведення.

“За” це питання проголосували 14 депутатів, чого мінімально вистачило, аби прийняти його.

Тож із 1 жовтня офіційно до керівного складу Переяславської міськради, окрім міського голови, входитимуть секретарка ради Лідія Оверчук, заступниці міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Оксана Степаненко та Ольга Огієвич, заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради-керуюча справами виконавчого комітету міської ради Тетяна Гич, а також шість старост.

У коментарі виданню Proslav Анатолій Фесенко назвав це рішення “розправою міського голови з неугодним заступником”. Сказав, що це спланували заздалегідь: “Коли я повернувся, мій кабінет був зайнятий, повноваження першого заступника не повернуті, тому це наперед було сплановано, як від мене позбавитися, щоб я не заважав. Я впевнений, що на наступних сесіях буде виведення мене з виконкому. Прикро, що наші депутати ведуться на це – можливо, вони залякані або зацікавлені”.

Нагадаємо, на цьому ж сесійному засіданні стало відомо про зміни у “Слузі народу”: Алла Зленко склала депутатські повноваження, а Михайла Шамрая виключили із фракції. Деталі – тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору