ЖИТТЯ

Молодь хоче зробити Переяславську громаду кращою: презентувала реальні та недорогі проєкти для цього

Від спортивних майданчиків до боротьби із булінгом. Як молодь хоче покращити Переяславську громаду і як їй можна допомогти це зробити?

14 серпня у молодіжному просторі “Зустріч” у Переяславі відбулася презентація проєктів для покращення Переяславської громади, які у рамках проєкту “Моя громада разом” розробила місцева молодь. Загалом представили 9 пропозицій, на які тепер шукатимуть фінансування. Про це повідомляє Інформатор.

На захід запросили представників місцевої влади, зокрема, міського голову, депутатів, але через те, що у цей же час у Переяславі ховали загиблого на війні захисника, прийти змогли лише заступниця міського голови з гуманітарних питань Оксана Степаненко та депутат міськради Григорій Порало. Також на зустрічі був підприємець, співзасновник інтернет-компанії ХатаNet Олександр Петруня.

Спочатку керівниця проєкту, голова молодіжної ради Переяславської громади Анна Сахно розповіла про те, що передувало цій презентації: “Проєкт “Моя громада разом” ми розробили та подали на розгляд у лютому 2023 року. І аж через рік, із 1 березня, нам його затвердили та почалась його реалізація. Він проходив у кілька етапів. На першому у квітні ми проводили презентації у всіх старостинських округах громади, загалом їх було 7. Ми приїздили у навчальні заклади, спілкувалися із молоддю, у цьому брали участь різні діячі нашого міста, представники університету, Микола Богатир, гурт “Фіолет”.

Зазначимо, що проєкт “Моя громада разом” втілюється громадською організацією “У добрі руки” в межах програми “Мріємо та діємо”, яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID Ukraine та виконується IREX in Ukraine.

Анна Сахно зазначила, що після першого етапу серед молоді Переяславської громади відібрали 90 учасників, які зареєструвалися через Google-форму. І з них сформували 9 змішаних географічно команд, тобто з дітьми із різних населених пунктів громади: “Чому так? Бо основна мета проєкту – згуртувати молодь всієї громади над вирішенням якихось проблем або зменшення впливу цих проблем на якість життя громади. У травні було проведено три одноденні таборування, де молодь навчали соціальної згуртованості. На третьому етапі у червні-липні наші учасники працювали із менторами (загалом провели 45 зустрічей, по 5 кожна команда). І завершили це екскурсією-квестом історичним центром Переяслава від Миколи Богатиря. Зараз у нас заключний етап, на якому команди презентують свої напрацювання. Після цього буде роздрукований та поширений серед потенційних стейкхолдерів дайджест молодіжних ініціатив. Електронна версія буде у вільному доступі, щоб люди за бажання могли підтримати ініціативу”.

Анна Сахно розповіла про проєкт “Моя громада разом”

У проєкті взяли участь 90 дітей із Переяславської громади

Презентували проєкти ментори, оскільки багато команд складаються із зовсім юних учасників, тож їм самим це зробити було складно. Далі коротко про кожен із проєктів.

Команда ForKids запропонувала відновити дитячий майданчик у Великій Каратулі. Вона зауважила, що у цьому селі є аварійний майданчик, який не огороджений, зі зламаним або пошкодженим ігровим обладнанням. А у селі багато дітей, яким він необхідний. Тож потрібно відремонтувати та пофарбувати ігрові елементи майданчика, зробити їх безпечними. Розрахували бюджет – на дошки, фарбу, цвяхи та інше треба 10 тисяч 169 гривень.

Нижче можна завантажити файл та ознайомитися із презентацією повністю:

ForKid

Григорій Порало, який опікується Великою Каратуллю та є засновником ПОА “Україна”, запевнив, що долучиться до цього проєкту: “Цей майданчик розміщується на території дитячого садочка. Його ще поставили під час виборів, коли кандидати “купували” виборців, але зробили це так примітивно. Я думаю, що із молоддю ми зможемо його відбудувати. Обіцяю, що ми докладемо максимум зусиль, щоб там було безпечно та приємно гратися дітям”.

Команда “Світлячки” запропонувала обладнати вуличне освітлення біля території Дем’янецької гімназії на вулиці Шкільній. Зробити його можна енергоефективним, якщо використати світильники із сонячними батареями, скажімо, LED VIDEX 30W 5000K. Їх необхідно дві штуки, ціна кожного – 4 тисячі 108 гривень + доставка. Тобто на цей проєкт необхідно орієнтовно 8 тисяч 516 гривень.

Світлячки

Команда “Пухнасте серце” підготувала проєкт, який зорієнтований на привернення уваги до важливості стерилізації тварин та зменшення кількості безпритульних собак. “Одна собака та все її потомство за 7 років можуть народити 84 тисячі цуценят. Одиниці знайдуть дім. Решта загине на вулицях. Стерилізація тварин не зможе вирішити проблему безпритульності повністю, але може стати вагомим внеском у скорочення кількості тварин, що живуть на вулиці”, – йдеться у презентації. Отож, команда хоче розробити інформаційні матеріали про важливість стерилізації та відповідальне ставлення до тварин, провести кампанії з розміщення цих матеріалів у громадських місцях, соцмережах та ЗМІ, влаштувати майстер-класи із виготовлення еко-торбинок та світдовідбиваючих флікерів (10 майстер-класів для молодших школярів та 2 для жителів громади) з подальшою реалізацією зібраних коштів на потреби переяславського собачого притулку та програму стерилізації. Необхідно на це 8 тисяч 705 гривень.

ПУХНАСТЕ СЕРЦЕ (1)

Альона Іващенко стала менторкою трьох команд

Григорій Порало пообіцяв допомогти у відновленні дитячого майданчика у Великій Каратулі

Команда “Світлячки”

Команда Clean City хоче провести у громаді інформаційну кампанію для привернення уваги до проблеми сміття, провести освітні заходи у навчальних закладах щодо важливості відповідального споживання, провести у громаді екофестиваль та екологічні толоки. Це має підвищити рівень обізнаності громади щодо проблем сміття, а екологічні фестивалі та толоки можуть стати щорічними. Для втілення цього проєкту необхідно 10 тисяч гривень.

Проєктна_заявка_команди_CLEANCITY_Відповідальне_ствалення_до_відходів

Команда “Драйвери змін” презентувала свій проєкт під назвою “Антресоля”, який полягає у створенні молодіжних вуличних просторів у селах Гайшин та Вовчків. Для цього передусім потрібно визначити місця для них, залучити до створення їх молодь, стейкхолдерів, батьків, провести, власне, роботи. На матеріали для двох просторів із вуличними меблями з палетів, шафою для речей, гойдалкою, смітником, доступом до інтернету необхідно 10 тисяч гривень.

Драйвери змін Антресоля-стиснуто

Команда “ДвіжОк” у своєму проєкті “COOLсвіта” запропонувала популяризувати у громаді неформальну освіту для молоді, щоб вона отримувала актуальні знання у різних галузях відповідно до вподобань. Згідно з проведеними раніше опитуваннями, молоді Переяславщини найцікавіше отримувати нові знання про фінансову грамотність, соціальну згуртованість, лідерство, підприємництво, сексуальну освіту, кар’єрне консультування. Для цього організовуватимуть зустрічі та інші заходи з популяризації цих напрямків. На послуги тренерів, канцелярське знаряддя та поліграфічні послуги потрібно 10 тисяч гривень.

ДвіжОК “COOLсвіта”-стиснуто

Андрій Іващенко також працював із трьома командами

Команда “Драйвери змін”

Команда “Спортики” намагатиметься посприяти відновленню спортзалу у Гайшині, роботи над яким уже розпочалися. Для цього планує провести благодійні ярмарки, спартакіади, естафети для людей різного віку, де б збирали гроші на роботи у спортзалі. Для втілення цього проєкту потрібні 1 тисяча 859 гривень (на подарунки для учасників естафет).

Презентація _спортики_

Команда “Реалісти” протягом шести місяців хотіла би відкрити у Переяславській громаді 10 волейбольних майданчиків. Для цього передусім має знайти для них місця та небайдужих, які би допомогли у будівництві. Фінансування, необхідне на цей проєкт, – 9 тисяч 950 гривень на 10 волейбольних сіток та 10 м’ячів.

Відбудова_волейбольних_майданчиків-стиснуто

Команда “Засновники змін” запропонувала боротися із булінгом у школах громади. Планує підвищити рівень обізнаності молоді про проблему булінгу. Групова робота із психологом повинна допомогти подолати наслідки тим, хто став об’єктом булінгу. На 10 годинних занять із психологом необхідно 10 тисяч гривень.

Презентація 3

Команда “Засновники змін”

Після презентацій Оксана Степаненко подякувала всім за виконану роботу та бажання змінити громаду на краще: “Думаю, що максимум зусиль ми прикладемо, щоб донести цю інформацію до тих, хто допоможе нам разом здійснити всі ваші проєкти. Нехай все вдасться”.

Анна Сахно наголосила, що не факт, що все вийде дуже швидко і влада усім зможе допомогти, тому варто шукати й інші шляхи реалізації проєктів: “Ми робитимемо все, щоб кожен проєкт отримав фінансування. Бо все це реально, це не потребує якихось великих ресурсів. Ніхто не забороняє вам відкривати банки та збирати гроші на свої ідеї. Так само варто шукати партнерів, підприємців, які можуть допомогти у цьому”.

Олександр Петруня також підтвердив, що на владу та бюджетні кошти у цих питаннях надто сподіватися не варто: “Не треба здаватися, треба самим це реалізовувати. Якщо ж влада чимось допоможе, це буде класним приємним бонусом. Створюйте банки, поширюйте ідеї, особливо у селах, де ком’юніті невелике і всім це треба, це має працювати. Я ще передивлюся презентації, у деяких проєктах ми чимось допоможемо. Але не складайте рук, рано чи пізно все вийде. У нашому суспільстві гроші – це взагалі остання проблема. Гроші є, а ось натхнення, емоцій та розуміння, як щось втілити, часто не вистачає”.

Якщо вас зацікавив один або кілька із проєктів, звертайтесь до Анни Сахно за тел. (093)824-97-00.

Олександр Петруня закликав молодь покладатися на власні сили

Намагатимуться втілити всі презентовані проєкти

Нагадаємо, що Владислав Міранович із Переяслава став лауреатом Премії Кабміну за особливі досягнення молоді у розбудові України. Деталі – тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору