ГРОШІ

Нацбанк випустив нову 10-гривневу монету: чим вона особлива

Національний банк України випустив нову монету “Сили підтримки Збройних Сил України”. Що про це відомо?

19 травня Національний банк України ввів в обіг нову пам’ятну монету “Сили підтримки Збройних Сил України”, яка продовжує серію “Збройні Сили України”. На її реверсі зображені емблема та гасло Сил підтримки ЗСУ – “Завжди поруч”. Номінал – 10 гривень. Про це повідомили у пресслужбі НБУ, передає Інформатор.

Аверс монети – ідентичний з аверсом обігової монети номіналом 10 гривень зразка 2018 року, на ньому в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту зображено номінал монети, рік карбування та герб України.

Зроблена монета зі сплаву на основі цинку з нікелевим покривом, маса – 6,4 грама, діаметр – 23,5 мм, тираж – 10 мільйонів штук (з них 500 тисяч – сувенірні, зокрема, їх можна буде придбати в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ). Над дизайном працювали Володимир Дем’яненко та Ольга Коваленко.

Як і всі інші обігові монети України, обігова пам’ятна монета “Сили підтримки Збройних Сил України” є обов’язковою до приймання за її номіналом для всіх видів готівкових платежів.

“Наша нова монета несе певний символ – присвяту та подяку окремому роду сил, надзвичайно важливому для обороноздатності країни. Її щоденна присутність в буденному житті українців матиме потужний посил – нагадування про героїзм та подвиги ЗСУ, про тих, завдяки кому в нашій країні знову настане мир”, – заявив голова НБУ Андрій Пишний.

Що відомо про Сили підтримки ЗСУ

Командування Сил підтримки Збройних сил України – орган військового управління та одне з основних формувань у складі Збройних сил України, яке об’єднує під своїм командуванням п’ять основних військових компонентів – радіоелектронна боротьба (РЕБ), інженерні війська, війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ), військово-топографічна служба, гідрометеорологічна служба та кінологічна служба. Також у підпорядкуванні Командування є навчальні частини (Центри підготовки особового складу). З 2021 року командує Силами підтримки ЗСУ бригадний генерал Дмитро Герега.

Нагадаємо, що у квітні Нацбанк України випустив монету, присвячену річниці Чорнобильської катастрофи. Яку саме, дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору