ЖИТТЯ

2 грудня: який сьогодні день

2 грудня відзначають Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Ювілей святкує всесвітньо відома співачка Брітні Спірс.

Більше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Ми звикли вважати, що рабство залишилося в далекому минулому. Але, на жаль, це жахливе явище існує й у сучасному світі. Хоч рабство вважається одним з найтяжчих видів приниження людської гідності та всюди є забороненим, мільйони людей продовжують жити як раби або в умовах, що наближені до рабських. Рабством тепер вважається примусова та дитяча праця, примусові шлюби, сексуальна експлуатація, торгівля людьми, залучення дітей до участі в збройних конфліктах.

Всесвітній день комп’ютерної грамотності. Вперше подію проведи у 2001 році в Індії. Одна із столичних IT-компаній вирішила у такий спосіб відсвяткувати два десятки років свого існування та відреагувати на результати дослідження рівня цифрової обізнаності, які показали, що у світі активними користувачами комп’ютерної техніки є чоловіки. Тому метою спеціалістів компанії стало заохочення жінок та дітей країни до вивчення основ цифрової грамотності. Згодом свято набуло популярності за межами країни.

Міжнародний день модельної залізниці. У кінці XIX ст. брати Ойген та Карл Меркліни, власники німецької компанії з виробництва іграшок, вперше представили на Лейпцизькому ярмарку залізницю у мініатюрі. Це був локомотив з вагонами, який завдяки вбудованому годинниковому механізму розвертався на коліях у формі вісімки. Новинка відразу ж стала предметом інтересу дітей та дорослих.

Іменини 2 грудня святкують Герасим, Сергій, Денис.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1015 – князь Ярослав Мудрий стає князем Київським.

1852 – падіння Другої республіки у Франції і встановлення Другої імперії з імператором Наполеоном III на чолі.

1864 – у Херсоні заснували перший у Російській імперії Земський банк взаємного кредиту.

1946 – угода про об’єднання окупаційних зон Німеччини, підписана Великобританією і США в Нью-Йорку, поклала початок Бізонії.

1977 – катастрофа літака Ту-154 поблизу міста Аль-Байда (Лівія). Загинули 59 осіб.

1982 – хірурги з університету Юти вперше імплантували постійне штучне серце пенсіонерові Барні Кларку, з яким той прожив 112 днів.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1937 – Петро Осадчук (помер у 2014), український письменник і політичний діяч.

1954 – Стоун Філліпс, американський тележурналіст.

1968 – Люсі Лью, американська актриса.

1977 – Саша Путря (померла в 1989), юна художниця з Полтави, за своє коротке життя створила 2279 робіт.

1978 – Крістофер Тоні Уолстенхолм, англійський музикант, бас-гітарист британської рок-групи MUSE.

1981 – Брітні Спірс, американська поп-співачка.

Юлія Кравченко

Нагору