ЖИТТЯ

9 грудня: який сьогодні день

Сьогодні відзначають Міжнародний день боротьби з корупцією, Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду та День різдвяної листівки. А 9 грудня 2007 року в Ялті відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку.

Детальніше про події 9 грудня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ ВІДЗНАЧАЮТЬ

День вантажника. Вантажник завантажує, розвантажує, переносить, перекочує або будь-якими іншими способами переміщує різні предмети і вантажі в просторі. Ця професія вимагає дбайливого звернення як з маленькими, так і з великими предметами, тому необхідна хороша фізична підготовка та розумова спритність. День вантажника, безумовно, є способом привітати сучасного вантажника і оцінити його працю.

Міжнародний день боротьби з корупцією. Ініціатором встановлення цього дня є Організація Об’єднаних Націй. У цей день в 2003 році в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, прийнята Генеральною асамблеєю 1 листопада 2003 року.

Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду, визнання їх гідності і попередження цього злочину. Ця дата обрана у зв’язку з тим, що в цей день в 1948 році прийнята Конвенція про попередження злочину геноциду і покарання за нього. Мета Дня – підвищувати обізнаність світової громадськості про саму Конвенцію, а також належним чином вшанувати пам’ять людей, які стали жертвами геноциду і недопущення подібних злочинів у майбутньому.

День різдвяної листівки. За традицією таку листівку зазвичай посилають в період святкування Різдва і Нового року. Її основною метою є передача своїх теплих почуттів близьким і рідним людям, а також кращим друзям у зв’язку з різдвяними святами.

Іменини сьогодні відзначають Василь, Георгій, Іван, Ілля, Михайло, Назар, Петро, Яків.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1931 – початок Другої іспанської Республіки.

1953 – у США компанія General Electric оголосила про звільнення всіх співробітників-комуністів, що незабаром і зробили.

1968 – в Сан-Франциско на професійній конференції Дуглас Енгельбарт вперше публічно продемонстрував винайдені ним або в його лабораторії комп’ютерну мишу і гіпертекст.

2004 – набули чинності ухвалені Верховною Радою України закони про зміни до Конституції та особливості проведення голосування 26 грудня на виборах президента України.

2005 – в Лондоні закінчилася експлуатація Рутмастера – знаменитих двоповерхових червоних автобусів, які протягом багатьох років були символом Лондона.

2007 – у Ялті відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку.

ХТО З ВИДАТНИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1608 – Джон Мільтон (помер у 1674), видатний англійський поет.

1863 – Борис Грінченко (помер у 1910), український письменник, етнограф.

1953 – Джон Малкович, американський актор, продюсер і режисер.

1964 – Пауль Ландерс, ритм-гітарист німецької групи Rammstein.

Оксана Симоненко

Нагору