ЖИТТЯ

21 грудня: який сьогодні день

21 грудня – найкоротший день у році, а також – найдовша ніч. Подейкують, що ця доба є досить містичною і загадковою. Що ще цікавого відбувалося 21 грудня?

Детальніше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День зимового сонцестояння. Зимове сонцестояння для жителів Північної півкулі настає 21 грудня. Цієї доби маємо найменше світлих годин, а ніч є найдовшою за весь рік. В астрономічному сенсі це означає, що планетарна вісь досягла найбільшого кута нахилу від Сонця. Для всіх живих істот на Землі тривалість світлового дня дуже важлива, а єдиним джерелом світла й тепла на нашій планеті є Сонце. З наближенням зими ми кожного дня помічаємо, що воно чимдалі пізніше сходить і раніше сідає. Навіть опівдні світило стоїть низько над горизонтом. Якщо подивитися на свою полуденну тінь, то саме в час грудневого сонцестояння вона буде найдовшою.

День середини зими “Йоль” – стародавнє свято германських народів, пов’язане із зимовим сонцестоянням. У сучасних скандинавських та англомовних країнах стародавній Йоль злився з християнським Різдвом та став синонімом його назви. Корені свята Йоль лежать у давній історії північногерманських народів та походять із легенд про Дике Полювання, вшанування верховного бога Одіна та частково із англосаксонського свята “Материнської ночі”. В основі Йоля — відзначення зимового сонцестояння, як частини народного календаря.

Всесвітній день оргазму. У 2021 році цей день припадає на 21 грудня. Зимове сонцестояння – явище, під час якого нахил осі обертання Землі від Сонця стає найбільшим, на сонцестояння спостерігається найдовша ніч року та найкоротший день. Традиції язичників запевняють, що ця ніч має магічну силу та будь-яке бажання здійсниться. День оргазму – це всесвітня акція, котра закликає жителів планети в один день займатись коханням та відчувати оргазм, крім того, робити це потрібно з певними побажаннями про мир у всьому мирі. Колективна молитва має позитивно вплинути на енергетичне поле Землі. Свято заснувала Донна Шихен у 2006 році, спочатку обов’язковою умовою акції було відчути оргазм в єдину для всіх годину, але відмінність часових поясів ускладнює задачу.

День народження кросворду. Батьком цієї захоплюючої гри став газетяр з Нью-Йорку – англієць за походженням Артур Вінн. На прохання видання “New York Word” у 1913 році він вигадав нову гру, яка мала б зацікавити якомога більше читачів найрізноманітніших професій, статусів та інтересів. Містер Вінн застосував у цьому завданні абсолютно новий підхід – склавши слова у вигляді смужок (з клітинок), які перетиналися між собою доповнюючи одне одного, немов пазл – “cross-word puzzle”.

Іменини в цей день відзначають Анфіса та Кирило.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1846 — шотландський хірург Роберт Лістон уперше в Європі застосував анестезію під час хірургічної операції — провів ампутацію стегна пацієнтові Джеймсу Черчіллю під ефірним наркозом.

1867 — австрійський цісар Франц Йосиф (1848-1916) затвердив австро-угорську угоду і Конституцію Австрії.

1898 — П’єр і Марія Кюрі відкрили радій.

 

1913 — у нью-йоркській газеті опублікований перший в історії кросворд, який склав Артур Вінн.

1937 — у Голлівуді відбулась прем’єра першого повнометражного мультфільму “Білосніжка та семеро гномів”. Над 83-хвилинною стрічкою працювали 750 художників.

1975 — арабські терористи на чолі з Ільїчем Раміресом Санчесом (відомим також як Карлос або Шакал) захопили штаб-квартиру ОПЕК у Відні, де саме проходила сесія організації.

1984 — СРСР здійснив успішний запуск міжпланетної станції “Вега-2” для дослідження планет Сонячної системи.

1988 — дослідний зразок найбільшого діючого літака у світі Ан-225 “Мрія” здійснив перший політ.

1988 — над Локербі (Шотландія) вибухнув “Боїнг-747” американської авіакомпанії “Пан Американ”. Загинуло близько 270 осіб — 243 пасажири літака, екіпаж та 11 людей на землі.

1990 — біля станції метро “Лівобережна” відбулося офіційне відкриття постійного приміщення Київського театру драми та комедії на лівому березі Дніпра (у колишньому приміщенні кінотеатру “Космос”).

1991 — підписана Алма-Атинська декларація про створення СНД (главами Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, України).

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1596 — Петро Могила (помер у 1647), святий, політичний, церковний і освітній діяч України.

1815 — Тома Кутюр (помер в 1879), французький художник.

1879 — Йосип Сталін (помер в 1953), радянський державний і політичний діяч, керівник СРСР з кінця 1920-х по 1953.

1890 — Герман Джозеф Меллер (помер в 1967), американський генетик, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини (1946).

1940 — Френк Заппа (помер в 1993), американський композитор, співак, гітарист, кінорежисер і сатирик.

1967 — Михайло Саакашвілі, президент Грузії в 2004-2007 і 2008-2013 роках.

1977 — Анфіса Чехова, телеведуча.

Нагору